Trafikverket

Uppdaterad färdplan för ett digitaliserat vägtransportsystem

Dela

Trafikverket har uppdaterat och konkretiserat hur digitalisering kan bidra till de transportpolitiska målen och skapa mervärde för användarna.

Digitalisering är avgörande för att göra vägtransportsystemet mer effektivt, säkert och hållbart, till exempel genom effektivare användning av vägar och förbättrad trafiksäkerhet. Den senaste uppdateringen syftar till att visa potentialen och uppmuntra samarbete och deltagande i utvecklingen.

– Genom att vara transparenta om utvecklingsområden, projekt i olika stadier och andra initiativ tror vi att det underlättar förståelsen för våra insatser och främjar samarbetet, säger Olof Johansson, programchef digitalisering av transportsystemet på Trafikverket.

30 tillämpningar av digitalisering
Digitalisering bidrar till att resor blir smidigare, grönare och tryggare. Färdplanen lyfter fram 30 tillämpningar i olika utvecklingsstadier.

Utvecklingsbehov som skapar förutsättningar
Viktig infrastruktur, uppkoppling och datadelning är nödvändiga för framgång. Färdplanen pekar ut utvecklingsbehov inom fyra fokusområden:

  • Fysisk väginfrastruktur
  • Uppkoppling och kommunikationskanaler
  • Former för datautbyte
  • Data- och informationsmängder

Läs mer om fokusområdena i den uppdaterade färdplanen

Nyckelord

Kontakter

För mer information

Olof Johansson, programchef digitalisering av transportsystemet, 010-123 49 70

Ulrika Karlsson, nationell press- mediestrateg, 070-762 39 54

Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye