Brännheta samhällsfrågor ombord – möt SGU i Almedalen!
Hur säkrar vi tillgången till de råvaror som behövs för vår infrastruktur? Kan koldioxid lagras på svensk havsbotten? På vems bakgård ska vi ha gruvor för att utvinna de metaller och mineral vi konsumerar? Det är några av de högaktuella frågor som Sveriges geologiska undersökning (SGU) lyfter i Almedalen. Dessutom blir det en efterlängtad lansering för mineralintresserade.
Under årets Almedalsvecka ligger SGU:s topputrustade undersökningsfartyg Ocean Surveyor förtöjd vid kajplats 2 i Visby hamn. Ombord på fartyget anordnas flera spännande programpunkter med direkt bäring på vårt samhälles stora utmaningar: den gröna omställningen, krisberedskap, geopolitik kopplad till råvaruförsörjning och geologins betydelse för samhällets funktionalitet.
– Det känns fantastiskt roligt att SGU kan bjuda på en så fullmatad och angelägen agenda under ett av de viktigaste forumen för svensk samhällsdebatt. Tillsammans med namnkunniga och kompetenta panelgäster fokuserar vi på frågor med sikte på samhällsnytta och lösningar för framtiden. Det handlar om hållbar råvaruutvinning, cirkulär ekonomi, koldioxidlagring och mycket mer, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.
SGU:s program inleds under Almedalsveckans första dag, tisdagen den 25 juni, med att Pär Malmberg, regeringens särskilda utredare för utredningen om näringslivets försörjningsberedskap, pratar om hur myndigheter måste samverka och agera snabbt för vår försörjningstrygghet även vid kris och krig.
Programmet avslutas på torsdagen, den 27 juni, med en efterlängtad återkomst då Mineraljakten, den mycket populära tävling som pågick i varierande utsträckning i Sverige under åren 1967–2014, lanseras i ny tappning.
Läs mer om programpunkterna här:
Tisdagen den 25 juni
14.00–14.45 Vatten, metall, mineral och bergmaterial – vid kris och krig
15.00–15.45 Koldioxidlagring i Sverige – förutsättningar och möjligheter
Onsdagen den 26 juni
15.00–15.45 På vems bakgård ska vi gräva?
16.00–16.30 Cirkulär ekonomi – lättare sagt än gjort?
Torsdagen den 27 juni
14.00–15.30 Bidra till samhällets råvarubehov – gå på mineraljakt i sommar
Nyckelord
Kontakter
Cecilia Irefalk LifPressansvarigSGU
Tel:018-17 90 90press@sgu.seBilder
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland14.1.2025 10:32:32 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) kan nu visa upp en tidigare helt okänd förekomst av sällsynta jordartsmetaller i Småland. Fyndet gjordes i samband med de undersökningar som sker inom ramen för regeringsuppdraget om att kartlägga malmpotentiella områden.
Värdefulla mineralfyndigheter får fortsatt status som riksintressen19.12.2024 10:15:00 CET | Pressmeddelande
Tre fyndigheter med bland annat guld, zink och tellur i Västerbottens län, kvarstår som riksintressen för värdefulla ämnen eller material. Det efter beslut från Sveriges geologiska undersökning (SGU). Gruvverksamheten i riksintresset Åkulla-Kankberg står i dagsläget för EU:s största produktion av tellur, en halvmetall som behövs i solceller.
SGU tilldelas Offentlighetspriset 202411.12.2024 11:50:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska myndighet (SGU) var tidigare i år den första myndighet i Sverige att släppa alla sina data öppna och kostnadsfria. För detta tilldelas myndigheten Offentlighetspriset 2024. Priset överlämnades i dag, den 11 december.
Viktig litiumfyndighet pekas ut som riksintresse9.12.2024 13:51:19 CET | Pressmeddelande
Litiumfyndigheten Bergby i Gävle kommun blir riksintresse. Det efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU) i dag, den 9 december. Området bedöms innehålla litium i sådan omfattning att det ska skyddas mot åtgärder som försvårar framtida utvinning.
G som i geologi – Sveriges geologiska undersökning får helt nytt utseende5.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Ny logotyp, nya färger och former. I dag, den 5 december, lanserar myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU) ett helt nytt grafiskt utseende. I myndighetens nya visuella identitet hämtas inspiration från jordartskartor och topografi och i den nya logotypen är geologin och staten i centrum.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum