Sveriges geologiska undersökning

Brännheta samhällsfrågor ombord – möt SGU i Almedalen!

Dela

Hur säkrar vi tillgången till de råvaror som behövs för vår infrastruktur? Kan koldioxid lagras på svensk havsbotten? På vems bakgård ska vi ha gruvor för att utvinna de metaller och mineral vi konsumerar? Det är några av de högaktuella frågor som Sveriges geologiska undersökning (SGU) lyfter i Almedalen. Dessutom blir det en efterlängtad lansering för mineralintresserade.

Under Almedalsveckan finns SGU:s undersökningsfartyg Ocean Surveyor i Visby hamn.
Under Almedalsveckan finns SGU:s undersökningsfartyg Ocean Surveyor i Visby hamn. Foto: SGU

Under årets Almedalsvecka ligger SGU:s topputrustade undersökningsfartyg Ocean Surveyor förtöjd vid kajplats 2 i Visby hamn. Ombord på fartyget anordnas flera spännande programpunkter med direkt bäring på vårt samhälles stora utmaningar: den gröna omställningen, krisberedskap, geopolitik kopplad till råvaruförsörjning och geologins betydelse för samhällets funktionalitet.

– Det känns fantastiskt roligt att SGU kan bjuda på en så fullmatad och angelägen agenda under ett av de viktigaste forumen för svensk samhällsdebatt. Tillsammans med namnkunniga och kompetenta panelgäster fokuserar vi på frågor med sikte på samhällsnytta och lösningar för framtiden. Det handlar om hållbar råvaruutvinning, cirkulär ekonomi, koldioxidlagring och mycket mer, säger SGU:s generaldirektör Anneli Wirtén.

SGU:s program inleds under Almedalsveckans första dag, tisdagen den 25 juni, med att Pär Malmberg, regeringens särskilda utredare för utredningen om näringslivets försörjningsberedskap, pratar om hur myndigheter måste samverka och agera snabbt för vår försörjningstrygghet även vid kris och krig.

Programmet avslutas på torsdagen, den 27 juni, med en efterlängtad återkomst då Mineraljakten, den mycket populära tävling som pågick i varierande utsträckning i Sverige under åren 1967–2014, lanseras i ny tappning.

Läs mer om programpunkterna här:

Tisdagen den 25 juni
14.00–14.45 Vatten, metall, mineral och bergmaterial – vid kris och krig
15.00–15.45 Koldioxidlagring i Sverige – förutsättningar och möjligheter

Onsdagen den 26 juni
15.00–15.45 På vems bakgård ska vi gräva?
16.00–16.30 Cirkulär ekonomi – lättare sagt än gjort?

Torsdagen den 27 juni
14.00–15.30 Bidra till samhällets råvarubehov ­– gå på mineraljakt i sommar

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anneli Wirtén är generaldirektör på SGU.
Anneli Wirtén är generaldirektör på SGU.
Ladda ned bild

Följ Sveriges geologiska undersökning

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning

EU-förordning om ökad mineralutvinning blir svensk lag23.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dag, den 23 maj, träder EU-förordningen om kritiska råvaror i kraft som svensk lag. Sveriges geologiska undersökning (SGU) har deltagit som expertmyndighet i arbetet med förordningen, vars syfte är att minska EU:s importberoende av de metaller och mineral som krävs för viktiga samhällsfunktioner och för klimatomställningen. Förordningen kommer också att bidra till en ökad beredskapsförmåga och att digitala mål uppfylls.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye