Ökning av sjukfrånvaro i välfärden
Mellan år 2010 och 2023 skedde en femdubbling av stressrelaterade sjukfrånvaro i Sverige. Välfärdssektorn är överrepresenterad i statistiken, och fyra av fem drabbade är kvinnor.
Idag presenterar Facken i Välfärden rapporten ”Miljarder skäl att förbättra arbetsmiljön” som visar att kommuner och regioner kan spara miljarder på att minska sjukfrånvaron.

Rapporten visar att de sammantagna kostnaderna för sjukfrånvaron var 51,4 miljarder kronor i kommuner och regioner år 2023. I beräkningen ingår kostnader för produktionsbortfall på grund av att människor inte är på jobbet. Det är den högsta kostnaden sedan 2013, med undantag för corona-åren.
- Ska välfärden fungera bättre krävs krafttag mot ohälsan. I våra senaste kollektivavtalsförhandlingar kom vi en bit på vägen för att tillsammans med arbetsgivarna minska ohälsan men det krävs att varje kommun och region höjer ambitionsnivån, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.
I rapporten presenteras siffror som visar en explosiv ökning av sjukfrånvaron. Det är arbetstagare inom kommuner och regioner som har högst sjukskrivningstal och hög risk för framtida sjukskrivningar.
Under 2023 stod kvinnor för fyra av fem av de pågående sjukfallen. Arbetsmiljö är i högsta grad en jämställdhetsfråga. Villkoren för kvinnor och män inom offentlig sektor är ofta olika. Skillnaderna i arbetsvillkor och arbetsmiljö leder till att kvinnor i offentlig sektor är särskilt drabbade av psykisk ohälsa och sjukskrivning.
I rapporten ”Miljarder skäl att förbättra arbetsmiljön” presenterar Facken i Välfärden tre åtgärdsförslag för att minska sjukfrånvaron:
- Politiker på alla nivåer behöver säkra att välfärden får en långsiktigt hållbar och tillräcklig finansiering. Arbetsgivare behöver investera i jämställda löner, schyssta villkor och hållbara arbetstider så att fler lockas till välfärdens yrken och så att befintlig personal trivs och vill stanna kvar.
- Alla arbetsplatser behöver arbeta aktivt med friskfaktorerna, det vill säga de organisatoriska förutsättningar som enligt forskningen visat sig ha en positiv påverkan på arbetsmiljö, produktivitet och sjukfrånvaro.
- Regeringen bör införa sanktionsavgifter mot arbetsgivare som inte arbetar med systematiskt arbetsmiljöarbete och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Om Facken i Välfärden:
Fem välfärdsförbund samarbetar under namnet Facken i välfärden, för att värna och utveckla välfärdssektorn genom bättre kompetensförsörjning. De fem fackförbunden är: Akademikerförbundet SSR, Kommunal, Sveriges Lärare, Vision och Vårdförbundet som tillsammans företräder cirka 1,2 miljoner anställda, varav merparten i välfärdssektorn.
Kontakter
Victor HarjuPresschef Akademikerförbundet SSR
Tel:070 690 44 23victor.harju@akademssr.seOm oss
Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.
Följ Akademikerförbundet SSR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR
Förhandlingar om helt nytt kollektivavtal för friskolor8.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Almega utbildning är en nybildad bransch- och arbetsgivarorganisation för fristående skolor och förskolor. Nu har Almega utbildning tillsammans med Sveriges Skolledare och Akademikerförbundet SSR kommit överens om att inleda förhandlingar om kollektivavtal för akademiker inom friskoleföretag som är medlemmar i Almega utbildning. Avtalet kommer omfatta närmare 2000 arbetsplatser.
Siffersatta löneökningar för välfärdens akademiker!7.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Akademikerförbundet SSR har tecknat ett nytt tvåårigt kollektivavtal med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. Avtalet omfattar cirka 220 000 anställda inom kommuner, regioner och kommunala bolag och gäller från 1 april 2025 till 31 mars 2027. Förbundet har säkrat en garanterad lägstanivå för löneökningar om 3,4 procent 2025 och 3 procent 2026 – ett viktigt steg för att möta välfärdens stora kompetensutmaningar. Ett första steg är taget mot arbetstidsförkortningar.
Bristande vandel utmanar likheten inför lagen1.4.2025 16:14:38 CEST | Pressmeddelande
Idag har regeringen tagit emot en utredning om att införa ett krav på vandel för personer med uppehållstillstånd. Förslagen drabbar närmare en miljon personer som bor i Sverige. Akademikerförbundet SSR ser stora risker med förslagen, vad det gäller såväl migration, som integration och det demokratiska samhället.
Matchningen måste bli bättre31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Arbetsförmedlingen gick under fredagen ut med nyheten att den ska minska användningen av privata leverantörer i den outsourcade tjänsten Matchningstjänster, rusta och matcha, på grund av mycket låga resultat.
Chefer positiva till arbetstidsförkortning27.3.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
En undersökning bland chefer gjord av Novus tillsammans med Akademikerförbundet SSR och Svensk Chefsförening visar att en majoritet av chefer i kommuner tror att en arbetstidsförkortning skulle vara positiv för deras verksamhet. 51 procent av de tillfrågade cheferna bedömer att det skulle vara möjligt med en arbetstidsförkortning i verksamheterna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum