Malmö sfi-skola flyttar till centrum och anpassar studierna till livspusslet

Dela

På Malmö sfi-skola blåser förändringens vindar. Snart flyttar skolan in till city. Dessutom införs en ny och mer flexibel studieform: flex.

Under cirka tio års tid har Malmö sfi-skola huserat i Västra hamnen. Den 1 juli öppnar skolan upp för undervisning på Ledebursgatan 3 i centrala Malmö. Det anrika sekelskifteshuset har tidigare tjänstgjort som Malmö stadshus.  

Tillgängliga för fler 

– Flytten innebär att vi kommer vara mer centralt belägna i Malmö och därmed tillgängliga för fler deltagare. Vi har precis börjat flytta in och lokalerna känns väldigt varma och vackra. Det är ett hus med en egen lång historia, säger Tajana Perkovic Kusic, verksamhetschef. 

I samband med flytten introducerar Malmö sfi-skola ett nytt upplägg för studierna, flex. Det nya upplägget innebär i korthet att deltagarna får möjlighet att mer fritt kunna välja lektionstider över dagen. Detta kombineras med lärarledda självstudier via en lärplattform.  

– Vi har noterat att det finns en efterfrågan för mer flexibla studier. Med vårt nya upplägg gör vi det lättare för eleven att kombinera studierna med livspusslet. Om man till exempel behöver vara hemma med sitt barn en förmiddag går det bra att välja eftermiddagspasset. Veckan därpå kanske behovet ser annorlunda ut, förklarar Tajana Perkovic Kusic.  

Stort lyft för många 

Hon menar att den nya studieformen kommer vara ett stort lyft för många och ge förutsättningar för fler att kunna studera sfi. Samtidigt ställer den nya krav på eleverna. Flex kommer inte vara för alla.   

– Det ställer krav dels på elevens digitala kompetens, men också studievana, motivation och förmåga till att strukturera studierna, säger Tajana Perkovic Kusic, som också säger att lärarna delvis måste skifta sin pedagogiska grundsyn, genom att bygga broar mellan det traditionella klassrummet till det autentiska lärandet i en multimodal lärmiljö.  

– Dessutom innebär det att läraren både individuellt och i arbetsgruppen måste reflektera över sina sätt och redskap att jobba med den formativa bedömningen, i och med att deltagaren inte träffar samma lärare dagligen. Det handlar om att kunna se och vägleda deltagaren med utgångspunkt från var den befinner sig just nu. Och i sin tur bygga upp deltagarens självförtroende och verktyg för att bättre förstå och äga sin inlärningsprocess. Men, vi har förberett för detta gemensamt. Vi har också tagit med oss allt vi har lärt oss från Lunds sfi-skola, där det finns ett liknande upplägg. Vi ser jättemycket fram emot detta, avslutar Tajana Perkovic Kusic.  

Nyckelord

Kontakter

Tajana Perkovic Kusic
tajana.perkovic-kusic@folkuniversitetet.se
+46 461 977 12

Folkuniversitetet - kunskap förändrar

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa och kommersiella särintressen.

Följ Folkuniversitetet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye