FolkuniversitetetFolkuniversitetet

Almedalen: Hur kan folkbildningen hävda sig i framtiden?

Dela

Hur kan en nyorienterad folkbildning hävda sig i framtiden? Möt regeringens utredare Christer Nylander och tunga företrädare för studieförbund, folkhögskolor och forskning i seminariet "Folkbildningens framtid" som arrangeras av Folkuniversitetet och Göteborgs universitet den 27 juni under Almedalsveckan.

Christer Nylander som har utrett folkbildningen på uppdrag av regeringen medverkar i semiariet "Folkbildningens framtid" under Almedalsveckan.
Christer Nylander som har utrett folkbildningen på uppdrag av regeringen medverkar i semiariet "Folkbildningens framtid" under Almedalsveckan. Lasse Allard/Aftonbladet/TT

De flesta är överens om att folkbildningen gör stora insatser för individ och samhälle, något som också betonas i Christer Nylanders utredning ”Bildning, utbildning och delaktighet – folkbildningspolitik i en ny tid” (SOU 2024:42) som presenterades nyss.

Ändå har folkbildningsområdet varit omdiskuterat, med anklagelser om fusk och minskade statsbidrag.

Hur kan folkbildningen hävda sig i framtiden? Vilken roll kan en nyorienterad folkbildning spela för att motverka antidemokratiska tendenser och stärka det livslånga lärandet i ett samhälls- och arbetsliv som snurrar allt snabbare och ständigt kräver förnyelse och omställning?

Dessa frågor diskuteras i seminariet "Folkbildningens framtid" som arrangeras av Folkuniversitetet och Göteborgs universitet under Almedalsveckan.

Välkommen!

Medverkande

Christer Nylander, regeringens utredare och tidigare riksdagsledamot (L)

Cecilia Bjursell, prorektor, Mälardalens universitet och professor i pedagogik med inriktning livslångt lärande

Gunnar Danielsson, ordförande, Studieförbunden i samverkan och generalsekreterare, Folkuniversitetet

Anna Ekström, ordförande, RIO (Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation) och tidigare utbildningsminister (S)

Moderator

Aida Badeli, kommunikationsstrateg, Arena Opinion

Dag och tid

Torsdag 27/6 kl. 10.00–11.00

Plats

Uppsala universitet Campus Gotland, E-huset, Huvudentré Cramérgatan 3, sal E35

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Folkuniversitetet – kunskap förändrar

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa och kommersiella särintressen.

Följ Folkuniversitetet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye