Natur & Kultur

Nytt standardverk om den svenska litteraturhistorien på gång

Dela
Carin Franzén och Håkan Möller  Foto: Sara Mac Key
Carin Franzén och Håkan Möller Foto: Sara Mac Key

Över trettio år har gått sedan ett övergripande vetenskapligt verk om Sveriges litteraturhistoria senast utgavs. Sedan dess har mycket hänt inom litteraturen och forskningen, för att inte tala om den debatt som pågår om svensk litteraturkanon.

Nu har Natur & Kultur tillsammans med professorerna Carin Franzén och Håkan Möller tagit initiativ till ett nytt standardverk, som ska skrivas av landets experter och kommer att skildra litteraturens utveckling, miljöer och betydelse, från Rökstenen till vår samtid.

– Vi vill att dagens diskussion om den nationella litteraturhistorieskrivningens villkor och möjligheter ska finnas självklart närvarande i detta nya standardverk, säger Franzén och Möller.

Natur & Kulturs svenska litteraturhistoria beräknas utkomma 2028. Den kompletterar Natur & Kulturs litteraturhistoria (2021), också med Franzén/Möller som huvudredaktörer.

 – Att ständigt revidera, eller åberopa, äldre översiktsverk blir alltmer komplicerat med tidens gång. En punkt nås då det är klokast att börja om från början. Vi är många som tycker att den punkten är nådd, säger Anders Bergman, förläggare på Natur & Kultur.

Carin Franzén är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.
Håkan Möller är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet och vice preses i Kungl. Vitterhetsakademien.

Övriga medverkande är Anna Albrektson, Alexandra Borg, Carina Burman, Lars Burman, Thomas Götselius, Yvonne Leffler, Jesper Olsson, Johan Svedjedal, Paul Tenngart och Anna Williams.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye