Greenpeace

Det här kalhygget i Värmland kan utses till Sveriges fulaste: “Chockerande”

Dela

I protest mot Sveriges ohållbara skogsbruk har Greenpeace startat en tävling - Sveriges fulaste kalhygge. Under tävlingen har allmänheten skickat in foton på kalhyggen i sin närhet. Närmare 80 bidrag skickades in. Nu har en jury valt ut fem finalister som gör upp om att bli Sveriges fulaste kalhygge. Ett av dem ligger i Värmland.

Juryns motivering: Det tragikomiska i att inte längre kunna njuta av naturen och "utforska miljön" gör det här kalhygget till en självklar finalist.
Juryns motivering: Det tragikomiska i att inte längre kunna njuta av naturen och "utforska miljön" gör det här kalhygget till en självklar finalist. Foto: Daniela Roth

- Kalhyggen är inte bara fula, de hotar klimatet, den biologiska mångfalden, samers rättigheter och friluftslivet. De representerar allt som är ohållbart med det svenska skogsbruket. Därför glädjer det mig att det har varit ett stort engagemang kring den här tävlingen, som sker i protest mot kalhuggning av våra svenska skogar. Det är tydligt att många är upprörda över hur vi förstör vår vackra natur istället för att skydda den enligt internationella överenskommelser, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace och jurymedlem i tävlingen.

Tävlingen lanserades den 29 april. Fram till 5 juni har allmänheten haft möjlighet att skicka in fotobidrag på kalhyggen i närheten av där de bor. 77 bidrag skickades in. Nu har allmänheten fram till den 30 juni på sig att rösta fram Sveriges fulaste kalhygge, utifrån de fem finalister som tävlingens jury har valt ut. De fem kalhyggena finns i Dalarna, Västerbotten, Värmland, Västra Götaland och Västmanland.

Kalhygget i Värmland har Daniela Roth fotat. Hon flyttade till Sunne i Värmland från USA för två år sedan. 

- Den här platsen brukar jag promenera till med min hund, en nio år gammal husky-blandning. Det brukade vara en lugn och fridfull plats för oss att gå till, men nu är allt borta. Det är chockerande för mig att det avverkas så här mycket till och med i närheten av samhällen. Jag har bott här i två år nu men har inte kunnat hitta några orörda skogar än, säger Daniela Roth.

Sedan 50-talet har ungefär 60 procent av den svenska skogen kalavverkats, och kalhuggning är den absolut vanligaste avverkningsmetoden. Det innebär att Sverige täcks av gigantiska kalhyggen i allt större utsträckning och att värdefulla skogar ersätts med artfattiga, monokulturella plantage. Någon förändring ser ännu inte ut att finnas i sikte. Det visar inte minst regeringens nya skogsutredning vars huvudsakliga fokus är hur uttaget av skogsråvara ska kunna öka. 

- Dagens skogsbruk är ett hot mot samers rättigheter. 70 procent av renlaven, som renarna är beroende av, har försvunnit. Det kan inte fortsätta så här om Sverige ska leva upp till internationella förpliktelser kring de mänskliga rättigheter som rör samer. Vi behöver styra bort från kalhyggen och skydda mer skog, för situationen är mycket allvarlig, säger Anja Fjellgren, renskötare och jurymedlem i tävlingen.

FN:s klimatpanel IPCC är tydliga med att skydd av våra ekosystem är avgörande för att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål. Samtidigt är endast sex procent av produktiv skog formellt skyddad i dag och miljömålet Levande skogar är inte i närheten av att nås. Det innebär att det är bråttom att nå de internationella överenskommelser som Sverige har skrivit under, som säger att 30 procent värdefull natur på land och hav ska skyddas till 2030. 

Mer information

Vinnaren - fotot som representerar Sveriges fulaste kalhygge - presenteras 3 juli. Omröstningen pågår till den 30 juni på Greenpeaces hemsida.

Greenpeace har nyligen släppt en rapport som visar hur gammelskog avverkas för att tillverka engångsprodukter som pappkartong åt e-handeln. Det finns en stor efterfrågan på pappkartonger för att förpacka och frakta varor som säljs online. Rapporten har genomförts genom bland annat fältundersökningar och spårning av timmer. 

Kontakt

Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige

christopher.dahl@greenpeace.org

0791421453

Kontakter

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Aktivister genomför samtyckeskontroll vid SCA:s virkesterminal i Timrå2.4.2025 10:16:36 CEST | Pressmeddelande

Idag genomförs en samtyckes- och hållbarhetskontroll vid Sveriges största virkesterminal i Timrå. Kontrollen görs bland annat för att säkerställa att SCA inte tar in timmer till terminalen som avverkats på Ohredahke samebys marker utan samtycke. Greenpeace och Skogsupproret, som utför kontrollen, säkerställer även att ohållbart timmer från så kallade kontinuitetsskogar, som är kritiska för renbetet, klimatet och bevarandet av rödlistade arter i det svenska skogslandskapet, inte tas in på terminalen och blandas med övrigt timmer.

Rosa jättebläckfisk i protest utanför utrikesdepartementet31.3.2025 09:47:03 CEST | Pressmeddelande

Stockholm – Idag möttes utrikesdepartementets personal av aktivister utklädda till sjömän och en 6 meter hög rosa bläckfisk, med en gigantisk penna, som uppmanade utrikesminister Maria Malmer Stenergard att sätta bläck på ratificeringen av det globala havsavtalet. Under måndagen överlämnas nämligen en efterlängtad utredning till utrikesministern om hur FN:s globala havsavtal (BBNJ) kan integreras i svensk lagstiftning. Men Sveriges agerande härifrån riskerar att fördröja skyddet av haven.

EU-kommissionens strategiska projekt - en grå omställning25.3.2025 14:01:14 CET | Pressmeddelande

Idag presenterade EU-kommissionen 47 europeiska strategiska projekt som ska bidra till EU:s försörjning av strategiska mineraler. Tre av dessa ligger i Sverige. Dessa projekt ska få ekonomiskt stöd eller förenklad tillgång till kapital samt prioriterade och underlättade tillståndsprocesser. Tanken är också att tillståndsprocessen för gruvor ska ta max 27 månader och för processindustri endast 15 månader.

Yttrandefrihet och rätten att protestera på spel i USA: Jury dömer Greenpeace till att betala skadestånd på 660 miljoner dollar till oljebolag20.3.2025 06:43:21 CET | Pressmeddelande

Mandan, North Dakota – En jury på nio personer i North Dakota nådde sent på onsdagen fram till en dom i oljebolaget Energy Transfers stämning mot Greenpeace USA och Greenpeace International, och fann organisationerna ansvariga för mer än 660 miljoner dollar i skadestånd. Stora oljebolag runt om i världen kommer att fortsätta att försöka tysta yttrandefriheten och fredliga protester, men kampen mot Energy Transfers meritlösa så kallade “SLAPP suits” för att tysta Greenpeace och andra är inte över.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye