BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Barns ensamhet tar inte sommarlov – inte heller vuxnas ansvar

Dela

För många barn känns sommarlovet härligt och efterlängtat, för andra innebär det en gnagande och ihållande känsla av ensamhet. När vardagliga rutiner, skola och andra vuxna försvinner lämnas barn utan stöd och sammanhang. Det betyder att vuxnas ansvar blir än mer viktigt under sommaren, att se, agera och hjälpa – Bris ger tips på hur.    

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nu börjar sommarlovet för barn runt om i hela Sverige. En tid som många barn längtat efter, men som för andra barn kan vara svår när vardagsrutiner, sammanhang och vänner försvinner. Ensamhet är ett tydligt tema när barn vänder sig till den nationella stödlinjen för barn.

Jag känner bara känslor när jag är med andra människor, som att deras känslor fyller mig med känslor. När jag är ensam är jag alldeles tom.
– Ett barn i Bris nationella stödlinje

När barn vänder sig till Bris beskriver de ensamheten på olika sätt. Att sitta kvar i stan på sitt rum när bilder från kompisarnas utlandsresor konstant dyker upp i mobilen, eller att inte ha några vänner alls. Men också utifrån att inte veta vem man kan prata med om tankar och känslor som kan upplevas svåra, till exempel att oro kring sin kropp, eller funderingar kring könsidentitet eller läggning. Eller att leva familjehemsplacerad och inte ha någon att prata med som går igenom samma sak.

– Sommarlovet är en stor förändring i barns liv när rutiner i vardagen och viktiga vuxna försvinner. Det kan leda till oro och ångest, vilket betyder att ensamhetskänslan riskerar att växa sig starkare. Barn som har det tufft kan alltid vända sig till oss på Bris, men vi vill också lyfta vikten av att andra vuxna är uppmärksamma på hur barn i deras närhet har det. Det är lätt att tänka att det är någon annans ansvar. Men varje vuxen kan göra skillnad i ett barns liv, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris.

De senaste årens oroliga tider har fått konsekvenser för barn och påverkat barns mående. Ekonomisk utsatthet, klimatförändringar, krigsoro och gängkriminalitet kan medföra att tillvaron för de barn som redan är utsatta i samhället får det tuffare. Då ökar vikten av att vuxna tar sitt gemensamma ansvar och agerar tillsammans. Bris vill understryka vuxnas roll och ge tips på hur man kan se, agera och hjälpa ett barn som drabbas av ensamhet.


5 tips på vad du som vuxen kan göra

  1. Ta initiativ till samtal, på ett lyhört och respektfullt sätt. ​Prata om att livet förändras. Så som det är nu behöver det inte vara längre fram. Ge barnet perspektiv och hopp! Berätta att ”du kommer att möta många människor. Några av dem kommer att kunna bli dina vänner.”
  2. Visa att barnet inte är ensam. Försök bryta känslan genom att göra något tillsammans, gärna ute bland andra människor. ​
  3. Inventera de relationer barnet har (som jämnåriga i klassen eller i laget). Finns det någon där som barnet skulle kunna ta mer kontakt med? Prata om hur det skulle kunna gå till och hur du kan vara till hjälp.​
  4. Uppmuntra barnet att delta i aktiviteter. Barnet kanske inte får nära kompisar där men känslan av att vara en del i ett sammanhang med andra är hjälpsam.​
  5. Som förälder är det smärtsamt att se sitt barn ensam. Prata om din oro med en annan klok vuxen eller med Bris vuxentelefon om barn, 077–150 50 50, och försök att inte belasta ditt barn med din oro.

Bris stödlinje för barn upp till 18 år har öppet dygnet runt hela sommaren. Barn kan ringa eller sms:a till 116 111, chatta och mejla till Bris kuratorer och få stöd. Bris har dessutom förstärkt stödet med möjligheten att få stöd på ukrainska och arabiska. Sedan tidigare finns telefonstöd på svenska och engelska. För vuxna som har frågor om hur de kan stötta barn erbjuds stöd på svenska, engelska och arabiska.

Citatet ovan är exempel på vad barn berättat för Bris. Vid behov har de ändrats för att inget barn ska kunna kännas igen av andra.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ladda ned bild

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Ny undersökning: Hit vänder sig barn för att prata om det som känns svår30.5.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Föräldrar är förstahandsvalet när yngre barn vill prata om sånt som känns svårt. Äldre barn vänder sig helst till kompisar, men när de vill prata med en vuxen står även kuratorer högt i kurs. Det visar en ny undersökning från Bris (Barnens Rätt i Samhället). – Barn har rätt att bli lyssnade på. Och det är viktigt att det finns flera vuxna att vända sig till, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.

Bris stöttar barn med vänner eller syskon i kriminella nätverk23.4.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Bris riktar strålkastarljuset mot närstående till personer som är kopplade till gängkriminalitet. Tusentals har redan nåtts av budskapet att de inte behöver vara ensamma med sina känslor genom kampanjen “Det är inte för sent”. – Vi vill att alla syskon, vänner och partners som behöver stöd ska veta att de har rätt till det. Och veta att Bris finns, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare vid Bris, Barnens Rätt i Samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye