Liv räddas med koncept från Universitetssjukhuset Örebro
Vid en livshotande blödning räknas varje minut. ”Universitetssjukhuset Örebro är det enda sjukhus i världen som opererar samtliga brustna kroppspulsåderbråck med minimalinvasiv endovaskulär teknik. Det innebär att vi opererar inifrån och vi går in via ljumsken”, berättar forskaren David McGreevy. Forskning visar att det koncept som är utvecklat vid Universitetssjukhuset Örebro både är snabb och räddar många liv.
Vissa patienter som kommer till ett sjukhus är i extra stort behov av snabb hjälp från sjukhuspersonalen. Det kan handla om en bilolycka, kniv- eller skottskada, en stor livshotande blödning i samband med en förlossning eller plötsliga blödningar i magen. Hur det akuta omhändertagandet av dessa patienter ska gå till har inte varit självklar.
– I min forskning ville jag undersöka de mer kontroversiella områdena. Vi har bland annat kunnat bevisa att det går att behandla alla patienter med livshotande blödning från så kallade rupturerade kroppspulsåderbråck med vårt koncept som innebär att vi inte behöver öppna upp hela buken på patienten utan kan gå in med en kateter via ljumsken, förklarar David McGreevy, specialistläkare inom verksamhetsområde kärl och thorax och tidigare doktorand vid Örebro universitet.
Det här konceptet började användas på Universitetssjukhuset Örebro för cirka 15 år sedan och har sedan dess spridit sig över världens alla kontinenter.
– Vi har med min forskning kunnat bevisa att vi kan använda den här tekniken och samtidigt ha både världsledande överlevnadssiffror och lägst andel patienter som vi nekar operation. Vi opererar i princip alla våra patienter. Under de senaste 15 åren har vi bara sagt nej till 3,5 procent i jämförelse med statistik runt om i världen där nekandefrekvensen ligger på cirka 20–40 procent, säger han.
En uppblåst ballong placeras ovanför blödningen i stora kroppspulsådern
Det finns en teknik för att stabilisera blodtrycket och minimera den pågående blödningen hos en patient. Då kan kirurgen använda sig av en aortaballong som blåses upp i stora kroppspulsådern ovanför blödningen.
– Att använda sig av en aortaballong har ansetts vara kontroversiellt. Vi har därför studerat den i de situationer där man framför allt har ansett att den inte ska användas. Det här är en teknik som kan, om den används på rätt sätt, hindra att patienten blöder ut och därmed vinna dyrbar tid så att vi kan hitta blödningskällan och hjälpa patienten. I forskningen kan vi visa att användandet av aortaballong i dessa kontroversiella tillstånd i stället kan vara fördelaktigt, avslutar David McGreevy.
Faktaruta
- EVTM står för ”EndoVascular resuscitation and Trauma Management”. Konceptet är framtaget på Universitetssjukhuset Örebro. Det är ett koncept som kan användas vid livshotande större blödningar och andra akuta tillstånd som uppstår vid exempelvis trauma, förlossning eller brusten kroppspulsåder. När patienten kommer till Universitetssjukhuset Örebro blir hen omhändertagen av ett multidisciplinärt team som består av många olika yrkeskategorier.
- Med den här metoden behöver man inte göra stora öppna snitt utan kirurgen kan gå in via ljumsken med en kateter, en slang, som förs in i blodkärlet. En kärlprotes, som kallas för ett stentgraft, placeras på rätt ställe inuti kärlet som blöder. Den nya operationen tar cirka en timme och patienten kan vanligtvis åka hem dagen efter. Det kostar mindre och innebär kortare återhämtningstid.
- Den 17–19 oktober är det dags för den nionde konferensen som EVTM Society anordnar. Då kommer det specialistläkare från hela världen som ska lära sig mer om EVTM-konceptet.
Nyckelord
Kontakter
David McGreevySpecialistläkareVerksamhetsområde kärl och thorax
Tel:073 - 808 58 30david.mcgreevy@regionorebrolan.seElin AbelsonKommunikatörHälso- och sjukvårdsförvaltningen
Tel:072 - 146 49 95elin.abelson@regionorebrolan.seBilder
Länkar
Det personliga universitetssjukhuset
Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.
Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.
Följ Universitetssjukhuset Örebro
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro
Barnsmärtforskare axlar ny roll14.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Mats Eriksson har ägnat en stor del av sitt liv åt att forska om smärta hos nyfödda barn och hur man på olika sätt kan minska den, så att de får mindre komplikationer senare i livet. I dag är han en av världens främsta på området och de behandlingsmetoder hans forskning resulterat i används på sjukhus över hela världen. Nu går han in i en ny roll, som ordförande för Nyckelfondens sakkunniggrupp.
Färre timmar hemsyrgas ökar inte risk för dödsfall eller sjukhusvistelse20.9.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande
Resultaten från REDOX-studien, världens största studie om hemsyrgas, visar att patienter kan klara sig utan syrgas i nio timmar varje dag. Den upptäckten har gjort att forskaren Josefin Sundh vid Universitetssjukhuset Örebro och hennes forskarkollegor fått sin studie publicerad i prestigefyllda tidskriften New England Journal of Medicine.
Färre förlossningskomplikationer när lägre gränsvärden för graviditetsdiabetes behandlas5.9.2024 09:35:00 CEST | Pressmeddelande
Forskaren Helena Backman vid Universitetssjukhuset Örebro fick 18,2 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för sex år sedan för att forska om graviditetsdiabetes. I studien har forskargruppen utvärderat de gamla riktlinjerna för graviditetsdiabetes mot de nya från Socialstyrelsen. ”Studien visar att behandling av lägre gränsvärden för graviditetsdiabetes förbättrar förlossningsutfall”, berättar hon.
Internationell forskarkonferens om diabetes och graviditet i Örebro4.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare från olika delar av världen kommer till Örebro den 5–7 september. Då äger den årliga konferensen rum där diabetes och graviditet är i fokus. ”Under tre dagar kommer världsledande forskare föreläsa och nätverka”, berättar Helena Backman, forskare vid Universitetssjukhuset Örebro.
Lorraine Erikssons forskning ökar förståelsen för farlig bakterie23.8.2024 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Bakterien Neisseria meningitidis kan vara helt ofarlig och vissa bär den i sina övre luftvägar. Men ibland kan bakterien orsaka invasiv sjukdom i form av sepsis, tidigare kallad blodförgiftning, och hjärnhinneinflammation. I sin forskning vill biomedicinska analytikern Lorraine Eriksson förstå varför.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum