Socialdemokraterna

S: Regeringen måste ge besked till sjukvården innan midsommar

Dela

Svensk sjukvård är hårt ansträngd och behöver besked så snart som möjligt om vilka medel de har för nästkommande år. Därför kräver Socialdemokraterna att regeringen ska lämna besked om sjukvårdens finansiering innan midsommar.

– För ungefär ett exakt ett år sedan stod jag på en pressträff och krävde besked från Ulf Kristerssons regering, kring finansieringen av svensk sjukvård. Nu står jag här igen med samma krav. Sjukvården i Sverige blöder, och vi är i riktigt allvarligt läge. Regeringen måste ge sjukvården framförhållning kring vilka medel och resurser de har att röra sig med för 2025, säger Socialdemokraternas gruppledare, Lena Hallengren.

Förra året föreslog Socialdemokraterna också att statsbidraget skulle indexeras efter inflationen, eftersom sjukvården behöver långsiktig finansiering för att inte urholkas.

– Förutom indexeringen har vi budgeten för hösten 2022, hösten 2023 och våren 2024, valt att dubbla stödet till sjukvården och välfärden eftersom det är tydligt att regeringens stöd varit långt ifrån tillräckliga, vilket är anledningen till att 2024 blivit ett riktigt krisår för svensk sjukvård. Tyvärr har vi en regering som fortfarande inte tycks förstå allvaret som svensk sjukvård befinner sig i, säger Lena Hallengren.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Ny riktning för Sverige - svenska ska vara huvudspråk i skolan26.6.2024 15:17:37 CEST | Pressmeddelande

Svenska ska vara huvudspråk i skolan. Därför föreslår Socialdemokraterna att minimikravet på andelen undervisning som ska vara på svenska i grundskolan höjs till minst 75 procent. Gräddfiler med obehöriga lärare på engelska skolor ska tas bort och svenska ska användas vid betygsättning och annan myndighetsutövning. Att svenska ska vara huvudspråk bör också vara grundregel i en obligatorisk gymnasieskola.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye