Unikt test − 5G-utrustad drönare fjärrstyr skogsmaskin
Med hjälp av en 5G-utrustad drönare, i praktiken en luftburen mobilmast, har en skogsmaskin för första gången kunnat fjärrstyras via 5G-teknologi i terräng med begränsad uppkoppling. Testet genomfördes i ett skogsområde utanför Västerås som en del av det forskningsprojekt där Mittuniversitetet samarbetar med Telia, Ericsson, Skogforsk, SCA, Volvo CE och Biometria.
Redan i november 2021 nådde projektgruppen en milstolpe då en fjärrstyrd virkeslastare demonstrerades i skarpt läge på SCA:s virkesterminal Torsboda utanför Timrå.
Efter dessa lyckade tester fortsatte samarbetet mot nästa utmaning – att med hjälp av en drönare utrustad med 5G-teknologi kunna fjärrstyra en skogsmaskin i områden som saknar täckning. I början av maj genomfördes tester i ett skogsområde i Virsbo utanför Västerås. Resultaten bedöms som mycket lyckade.
– Vi kan nu fastställa att det går att koppla upp och fjärrstyra stora fordon via en drönare, som i praktiken agerar som en basstation i mobilnätet – fast rörlig och luftburen. Det här skapar helt nya och flexibla möjligheter att koppla upp verksamheter som arbetar i områden med bristfällig täckning. Förutom i skogs- och jordbruksindustri så kan tekniken användas i katastrofområden om vanlig mobiltäckning helt slagits ut, säger Magnus Leonhardt, innovationschef på Telia.
Efter en grundläggande teknisk genomgång transporterades skogsmaskinen ut till ett hygge där den kopplades upp med hjälp av 5G-teknologi som monterats på en drönare. Under testet befann sig drönaren cirka 500 meter från skogsmaskinen men hade ett täckningsområde på upp till 3 km. Föraren av skogsmaskinen befann sig i Skogforsks fjärrstyrningslabb i Uppsala, drygt 9 mil därifrån.
– I detta test valde vi att fjärrstyra en skotare på ett hygge för att testa uppkopplingen via drönaren. I nästa steg vill vi testa att koppla upp och fjärrstyra en markberedare som är en mycket tyngre maskin som går i otillgänglig terräng. Målet för oss är att förbättra arbetsmiljön för förarna och just markberedare skapar en särskilt skakig och tuff miljö, berättar Petrus Jönsson, forskare och biträdande programchef på Skogforsk, som var med och fjärrstyrde skogsmaskinen under testet.
Målet med projektet är att undersöka hur drönarteknik och 5G-teknologi kan möjliggöra att avlägsna områden runtom i Sverige kan bemannas med fjärrstyrda fordon i framtiden. Mittuniversitetets forskare deltar i testerna och studerar bland annat tillförlitlighet och fördröjning av datakommunikationen, något som är av stor vikt vid fjärrstyrning.
– Vi har samlat data från testet med drönaren och ska nu analysera och utvärdera resultatet. Vi kommer också att göra jämförande studier med andra typer av uppkopplingar som WiFi-baserade nätverk samt utforska ytterligare möjligheter med 5G, berättar professor Mattias O’Nils vid Mittuniversitetet.
Bakom forskningsprojektet som heter ”Robust trådlös infrastruktur för fjärrstyrd virkeshantering”, står Mittuniversitetet, Telia, Ericsson, Skogforsk, SCA, Biometria och Volvo Construction Equipment. Forskningsprojektet finansieras av de deltagande parterna och av Vinnova och programmet för Avancerad Digitalisering.
Kontaktpersoner:
Mattias O’Nils, projektägare, professor och forskningsledare Mittuniversitetet
Tel: 070-695 76 68, E-post: mattias.onils@miun.se
Telias presstjänst
https://press.telia.se/contact_people
Petrus Jönsson, forskare och biträdande programchef, Skogforsk
Tel: 070-528 85 83, E-post: petrus.jonsson@skogforsk.se
Nyckelord
Kontakter
PressfunktionenMittuniversitetet
press@miun.seRonney WickzellPresskommunikatör
Tel:070-389 77 72ronney.wickzell@miun.seBilder
Länkar
Om Mittuniversitetet
Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.
Följ Mittuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet
120 företag har hittills fått hjälp – nu vill forskarna möta ännu fler18.10.2024 08:13:14 CEST | Pressmeddelande
En smart kamera som övervakar tågräls eller dataspel som gör svenskinlärningen till ett äventyr. På Business Innovation Day möter innovatörer och företag experter och forskare som ger råd och bidrar med forskning för att utveckla idéerna. I år fyller eventet tio år.
Ny guide om evenemang: Så här mäter du de sociala effekterna16.10.2024 09:00:29 CEST | Pressmeddelande
Idag släpper turismforskningscentret ETOUR en ny guide som ska hjälpa branschaktörer och beslutsfattare på nationell, regional, kommunal och destinationsnivå att mäta sociala effekter av evenemang.
Ny satsning på forskningsledare ska ge fler internationella samarbeten10.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fler internationella forskare och förbättrade möjligheter för företag i regionen att rekrytera internationellt – det är ett par av målen när Mittuniversitetet nu startar ett accelerationsprogram för framtida forskningsledare. Tre forskare vid den strategiska miljön Transformative Technologies blir först ut att ingå i piloten.
De här forskningsprojekten fokuseras det på i Östersund 202517.9.2024 11:53:26 CEST | Pressmeddelande
Inom ramen för samverkansavtalet mellan Östersunds kommun och Mittuniversitetet fördelas cirka 7 miljoner kronor på projekt som under 2025 syftar till att bidra till bland annat hållbar tillväxt och profilbärande områden.
Lärarbristen kräver krafttag – nu mobiliserar forskarna13.9.2024 08:51:07 CEST | Pressmeddelande
I ett nytt stort forskningsprojekt ska forskare vid Mittuniversitetet samt norska Nord Universitet och Dronning Mauds Minne Högskola söka lösningar på lärarbristen. Arbetet har nyligen inletts och forskarna betonar allvaret i situationen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum