Svenska Cykelförbundet

Jakob Söderström om att raketkarriären fortsätter i Paris-OS

Dela

Det blev inget stort firande efter beskedet om att Jakob Söderqvist ska delta i OS – förutom att det var ett ovanligt fint resorthotell efter den femte etappen av Giro d'Italia Next Gen. Jakob ser OS som ett fantastiskt tillfälle att få nya erfarenheter. Men råtalangen som fyllde 21 år härom veckan vill också tävla på allvar redan nu mot många av cykelsportens största stjärnor.

Jakob Söderqvist, som just fyllt 21 år, fortsätter trenden att man kan slå igenom tidigt även i den så tuffa landsvägscyklingen.
Jakob Söderqvist, som just fyllt 21 år, fortsätter trenden att man kan slå igenom tidigt även i den så tuffa landsvägscyklingen. Foto: Svenska Cykelförbundet (Fri för publicering.)

"Jag har knappt hunnit fundera på OS-äventyret. Men det ska bli otroligt kul och jag ser verkligen fram emot det. Jag ser det framför allt som en chans att få ovärderliga erfarenheter inför framtida OS. Men ambitionen är också att prestera bra. Det självförtroendet har jag," säger Jakob Söderqvist.

Han medger att det är lite surt att Sverige inte har någon kvotplats i tempo där han på papperet skulle haft större chanser till en riktigt bra placering.

"Ja, och helst skulle jag förstås ha velat köra både och – men man vet samtidigt aldrig med ett linjelopp. Det kan ju leda till en bättre placering än i tempo. Jag har försökt att inte fundera för mycket på det. Det har varit mycket snack om OS nu på slutet, men ingen idé att ta något för givet. Det var först när jag snackade med Lucas (Persson, förbundskaptenen) som jag lät det sjunka in lite mer."

Så vad känner du nu när beskedet just har sjunkit in?

"Överlag, klart som fan att det är OS och jag är där för att se hur det går till; hur det skiljer sig från andra cykeltävlingar. Jag ska verkligen ta det som det kommer och känner mindre press än om jag åkte dit för att leverera ett resultat. Kan jag hålla mitt OS-deltagande på den nivån, som något roligt och spännande, kan det nog gå bra också. Jag är glad och stolt över att ha fått förtroendet från SOK. Det är otroligt skönt att fler får upp ögonen för mig och kanske kan hjälpa till på den här resan. Jag tror på den, så vi får se om den kan leda till Los Angeles om fyra år", säger Jakob.

Han har vunnit såväl etapper som totalen i såväl landslaget som Lidl-Trek Future Racing. I Lidl-Treks organisation finns exempelvis en av världens vassaste endagarscyklister, den offensive dansken Mads Pedersen. Jakob har tävlat mot flera i den kalibern – i små doser. Nu blir det extra allt med ofta offensiv körning på OS.

"Jag har tävlat med några av de bästa men OS-linjeloppet kommer förstås bli den klart mest konkurrenskraftiga startlinjen jag stått vid. Men jag behöver ju inte göra jobb för någon annan. Och jag kommer att vara beredd att ta chanserna när de dyker upp. Jag har inte koll på banan alls, men Lucas har ju varit där och sa att de tekniska avsnitten passar mig."

Jakob Söderqvist är just nu mitt uppe i Giro Next Gen. Han inledde med att vinna det korta tempoloppet på den första etappen och fick köra i den klassiska rosa ledartröjan dagen efter.

Väl framme vid femte etappen hade han rollen som viktigaste spurtuppdragaren åt tysken Tim Torn Teutenberg, som blev tvåa för andra dagen i rad.

"Det var en ren spurtetapp. Jag gjorde leadouten för Tim. En stabil laginsats. Stolpe ut då och lite surt då han var så nära att ta etappen. Vi tappade några cyklister i uppdraget så jag fick ta en längre förning än tänkt, men det kändes också som att jag inte riktigt hade det där sista – väldigt lite som avgör," säger Jakob Söderqvist som verkligen har kommit in i tänket som cykelproffs på landsväg efter att ha inlett förra säsongen i MTB-landslaget.

Resan har varit snabb och inte minst i tempo är han svårslagen. Han vann tempoprologen rätt klart.

"På tempot funkade allt som jag hoppades på. Det kändes bra och jag gjorde vad som förväntades. Sedan har dagarna efter varit lite upp och ner. Visst, jag har gjort större prestationer i år men är också inne i ett långt tävlingsblock," konstaterar Jakob Söderqvist.

Hinner du hem till tempo-SM i Linköping på tisdag?

"Ja, det finns en hel plan för det. Jag flyger hem en timme efter målgång, landar på Arlanda vid tolv på natten. Lite sömn på något hotell i Stockholmstrakten och sedan bil ner till Linköping dagen efter för att få den träning jag behöver. Men jag tror faktiskt inte att det ska vara alltför dålig uppladdning inför ett tempolopp..."

Så här löd motoveringen till yttagningen av Sveriges Olympiska Kommitté:

"Under våren har Jakob haft fina resultat, häromdagen vann han en etappseger i Giro d’Italia för U23-cyklister (Next Gen) och tidigare cyklade han hem en vinst på Tour Bretagne och en åttondeplats vid Tour Provence. Den unge cyklisten har sedan förra säsongen haft en raketutveckling och tas ut till OS via framtidskriteriet."

Det var Lucas Eriksson, som är proffs i schweiziska Tudor Pro Cycling Team, som ordnade den svenska kvotplatsen på VM. Men 28-åringen har sedan inte kvalat in på SOK:s grundkriterium. Men när det gäller framtidskriteriet så passade Jakob Söderqvist, som nyss har fyllt 21, alltså in.

"Detta är jättekul. Här har vi verkligen en cyklist som passar in i framtidskriteriet. Han utvecklas hela tiden och gör fina resultat med jämna mellanrum. Det är mycket stress innan och runt ett OS, inte minst för en cyklist som har så mycket andra tävlingar. Därmed är det väldigt mycket värt att ha upplevt ett OS innan Jakob förhoppningsvis fortsätter sin utveckling till OS i Los Angeles 2028", säger Lucas Persson.

Det blir alltså tre cyklister i OS. Jenny Rissveds, mountanbike XCO, presenterades redan i det allra första uttagna gänget. Hon åkte på en ansiktsskada i samband med XCC-loppet i Nove Mesto men är tillbaka när nu världscupen gästar italienska Val di Sole. Sedan presenterades Caroline Andersson den 30 maj, liksom Jakob på framtidskriteriet. Hon ska också köra linjelopp.

Så tävlar de tre svenska cyklisterna under OS

 • 28 juli 14.10: Mountainbike, XCO damer.
  Svensk deltagare: Jenny Rissveds.
  Arena: Colline d’Elancourt.
 • 3 augusti 11.00: Landsväg, linjelopp herrar
  Svensk deltagare: Jakob Söderqvist.
  Plats för slutvarven: Pont d’Iéna, Invalides och Alexandre III-bron.
 • 4 augusti 14.00: Landsväg, linjelopp damer
  Svensk deltagare: Caroline Andersson.
  Plats för slutvarven: Pont d’Iéna, Invalides och Alexandre III-bron.

De tio fick klartecken av SOK på fredagen

 • Agnes Alexiusson, boxning
 • Jakob Söderqvist, cykel landsväg linjelopp
 • Oskar Edlund, friidrott 400 meter häck
 • Axelina Johansson, friidrott kula
 • Vanessa Kamga, friidrott diskus
 • Henrik Larsson, friidrott 100 meter
 • Thea Löfman, friidrott slägga
 • Stina Lawner, pistolskytte
 • Victor Lindgren, luftgevär samt 50 meter helmatch
 • Isak Öhrström, kanotslalom


Text och foto: Svenska Cykelförbundet

(Fria för publicering, mer omfattande texter på SCF.se.)

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Åkstarke Jonathan Ahlsson och superspurtaren Matilda Frantzich segrade i SM-veckans kortdistans28.6.2024 19:00:36 CEST | Pressmeddelande

Det var två SM-guld under fredagens program i SM-veckan sommar i Västerås gick till på vitt skilda sätt. För örebroaren Jonathan Ahlsson, som kör för Motala, var det tidig utbrytning och så solokörning mot segern. Matilda Frantzich är helt enkelt en av lndets vassaste spurtare. Sämst silver i fyra av de fem senaste klungspurterna i SM-tävlingar för Malmötjejen!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye