Naturbetesdagen 2024 uppmärksammar naturbetets betydelse för biologisk mångfald i Sverige
Den 17 juni firas Naturbetesdagen för andra året i rad med öppna gårdar, fältvandringar och en livesändning från naturbetesmarker. Syftet med dagen är att belysa den snabba minskningen av biologisk mångfald och vikten av att öka antalet naturbetesmarker i Sverige. Bakom initiativet står Sigill, Coop, WWF och Naturbeteskött i Sverige ideell förening.
Naturbetesmarker är permanenta gräsmarker som tillhör de mest artrika markerna i Sverige. Här finns många av våra mest utrotningshotade växter, insekter och fåglar.
– Markerna har skapats av människans lie och djurens mular och behöver betas för att behålla sin mångfald, säger Anna Jamieson, verksamhetsledare Naturbeteskött i Sverige ideell förening.
Naturbeteskött främjar biologisk mångfald och hållbar matproduktion
Under Naturbetesdagen välkomnas allmänheten att besöka tre gårdar som har certifierad produktion av naturbeteskött. Två av gårdarna ligger i Hult i Eksjö kommun och i Skillingaryd i Vaggeryds kommun, båda i Jönköpings län. Den tredje gården ligger i Katrineholms kommun i Södermanland.
– Lantbrukare med certifieringen Svenskt Sigill Naturbeteskött bidrar aktivt till den biologiska mångfalden i Sverige, då deras djur betar på naturbetesmarker under minst halva betesperioden. Att köttet är certifierat betyder att du som konsument kan lita på att det uppfyller Sigills högt ställda krav, då detta kontrolleras av en oberoende revisor, säger Ann-Louise Ingvarson, vd på Sigill.
– En aktiv handling vi alla kan göra för vår biologiska mångfald är att välja certifierat naturbeteskött. Köttet har en självklar plats bland Coops mer hållbara sortiment, säger Mattis Bergquist, hållbarhetschef Coop Sverige.
Ett av de viktigaste frågorna för en hållbar framtid
Mångfalden av liv på jorden minskar i snabbare takt än någonsin tidigare och det är mycket viktigt att vi ser till att antalet naturbetesmarker i Sverige ökar.
– Det kan man göra genom att köpa naturbeteskött eller stötta exempelvis WWF, som arbetar på flera sätt för att främja och restaurera naturbetesmarker, säger Jenny Jewert, Jordbruksexpert, WWF.
Mer information: www.naturbete.se, https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/hallbart-jordbruk/naturbetesmarker/#naturbetesdagen i
Vänligen se programmet för öppna gårdar nedan:
Björnstorps Gård
Adress: Björntorp 1
575 92 Hult
Kommer ha öppet kl. 18-20, samling/parkering på gårdsplan
Linneryd Södergård
Adress: Linneryd Södergård 1
568 91 Skillingaryd
Kommer ha öppet kl. 18-20, samling/parkering vid gårdsbutiken
Sjöholms gård
Adress: Sjöholm Arrendebostaden
641 94 Katrineholm
Kommer ha öppet kl. 18-20 samling/parkering på gårdsplan
Kontakter
Mattis Bergquist, hållbarhetschef Coop Sverige, mattis.bergquist@coop.se, 010-743 92 68
Jenny Jewert, Jordbruksexpert, WWF, jenny.jewert@wwf.se, 073-642 32 02
Annika Sellberg, Marknads- och Kommunikationsansvarig Sigill, annika.sellberg@sigill.se, 076 - 128 83 52
Anna Jamieson, verksamhetsledare Naturbeteskött i Sverige ideell förening, anna@naturbete.se, 076-765 77 40
Om oss
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.
LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
Grundlagskommitténs misslyckande får betalas av enskilda jord- och skogsbruk15.1.2025 09:48:39 CET | Pressmeddelande
Trots tydliga regeringsdirektiv till grundlagskommittén om att egendomsskyddet i grundlagen skaförstärkas har kommittén inte lagt fram förslag inom alla delar av sitt uppdrag. Detta trots att regeringen och Socialdemokraterna är överens i sakfrågan – att markägare som skyddar sin skog och mark ska få ersättning för det. Nu behöver regeringen och Socialdemokraterna i kommande behandling av ändringarna i regeringsformen säkerställa att enskilda jord- och skogsägare får det skydd som grundlagen är menad att ge.
LRF kommenterar: Grönt ljus för gårdsförsäljning av alkoholdrycker i Sverige9.1.2025 09:45:11 CET | Pressmeddelande
EU-kommissionen har nu dragit slutsatsen att Sveriges förslag till gårdsförsäljning är tillräckligt proportionerligt och inte kommer ha någon reell inverkan på den gemensamma marknaden. Detta innebär att gårdsförsäljning kan införas i Sverige redan i sommar (den 1 juni 2025).
1995: En stabil grund för införande av naturrestaureringslagen i Sverige20.12.2024 16:02:20 CET | Pressmeddelande
Regeringen klargör i regleringsbrevet till Naturvårdsverket att referensarealen för att en skoglig naturtyp ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har tidigare uppskattat kostnaden till närmare 100 miljarder kronor för att uppnå målen enligt Sveriges tidigare sätt att rapportera. Sveriges rapportering har skiljt sig från övriga EU-länder. Med 1995 som referensmål innebär det att Sverige får liknade ambitionsnivå som flertalet EU-länder.
Ersättningsrätt i Skogsutredningens delbetänkande19.12.2024 15:55:39 CET | Pressmeddelande
Skogsutredningens förslag kan skapa ett tydligt regelverk för skogen och öka rättssäkerheten för landets skogsägare. Positivt för landets enskilda skogsägare vars förutsättningar de senaste åren har varit osäkra. Dyra och långdragna rättsprocesser påverka stabilitet och långsiktighet inom skogen. Vilket sin tur riskerar att svenska skogsägare tappar investeringsvilja och konkurrenskraft. LRF välkomnar förslag för långsiktigt och konkurrenskraftigt skogsbruk som bidrar till tillväxtfrämjande åtgärder likväl som insatser som främjar naturvård och biologisk mångfald.
Sänkt styrränta - stor betydelse för lantbrukets framtidstro19.12.2024 09:31:25 CET | Pressmeddelande
LRF ser positivt på att Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Det är motiverat av allmänna ekonomiska skäl och räntesänkningen har stor betydelse för framtidstron inom de gröna näringarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum