Sveriges Museer

Sveriges Museers programpunkter på Kultur i Almedalen

Dela

Sveriges Museer och Svensk Scenkonst arrangerar Kultur i Almedalen 25-26 juni i nära samverkan med Länsteatern på Gotland och Gotlands Museum. Sveriges Museers egna programpunkter sätter fokus på museipolitik, museernas viktigaste frågor och kulturens lokaler.

Kultur i Almedalen är en plattform för kulturfrågor som lyfter fram kulturens betydelse i samhällsutvecklingen. Tillsammans med medverkande samarbetspartners representeras nästan alla de svenska kulturinstitutionerna och det fria kulturlivet.

Sveriges Museer arrangerar eller medarrangerar seminarium med rubriker som ”Jakten på en politisk vision för museer”, ”Vilka är de fem hetaste museifrågorna – enligt branschen och politiken?” samt ”Kulturen, husen och urholkningen”. Dessutom deltar Sveriges Museers generalsekreterare Gunnar Ardelius i en mängd andra samtal och debatter.

– I våra seminarier vill vi bland annat debattera vad som kännetecknar en god museipolitik och hur den står i relation till museernas höga förtroende. Vi diskuterar även vilka aktuella frågor som museerna anser är avgörande för att kunna bibehålla starka samhällsposition, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer. 

UTDRAG UR SVERIGES MUSEERS PROGRAM:

Vad vill regeringen med kulturen?
Sveriges Museer och Svensk Scenkonst inviger Kultur i Almedalen 2024 med ett samtal om kulturens betydelse i samhället. 

Jakten på en politisk vision för museer
Vad kännetecknar en god museipolitik? Vad innebär armlängds närhet, det vill säga vad behövs från politiken för att skapa ett ännu starkare Museisverige, och vad vinner samhället på detta? Museerna toppar ligan vad gäller medborgarnas förtroende i SOM-institutets mätningar. I Sveriges Museers rapport Museer, politik och förtroende som släpps i samband med Kultur i Almedalen undersöks politik för museer i relation till den starka samhällspositionen. 

Vilka är de fem hetaste museifrågorna – enligt branschen och politiken?
Hur ser förtroendet för museerna ut och vilka frågor är avgörande för museernas roll som starka aktörer i samhället? Sveriges Museer bjuder in politiker och museiintressenter till ett frukostsamtal om de mest aktuella museifrågorna idag. Under ett frukostmingel på Länsmuseet diskuterar vi vilka fem frågor som är mest brännande för museerna enligt politiker, museichefer och publiken på plats.
Sveriges Museer släpper en rapport om förtroendet för museerna under Almedalen. I rapporten listas även vilka frågor som är avgörande för museernas roll som starka aktörer i samhället. Vilka fem frågor som toppar listan avgörs på plats i Gotlands museum. Ett mingel för museernas intressenter.

Kulturen, husen och urholkningen
Rapporten Kulturen, husen och urholkningen – läget i landet enligt 192 chefer från scener och museer släpptes den 7 februari 2024. Den baseras på en enkätundersökning som genomfördes av Svensk Scenkonst och Sveriges Museer i november/december 2023. Rapporten visar att museum och scenkonstaktörer med privata hyresvärdar ger högre betyg för dialogen med hyresvärdarna jämfört med övriga typer av hyresvärdar. Vad gör privata hyresvärdar som ger nöjdare hyresgäster? Hur påverkar det hyresgästernas möjligheter att utveckla och tillgängliggöra verksamheten? Och kan andra hyresvärdar lära sig av privata hyresvärdars metoder?

Se fullständigt program här: https://sverigesmuseer.se/almedalsveckan/sveriges-museers-seminarier-pa-kultur-i-almedalen/

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om oss

Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med drygt 240 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye