Amnesty International Sverige

Flyktingar från Sudan utsätts för omänskliga kränkningar i Egypten

Dela

Tusentals sudanesiska flyktingar som tvingats ta sig till Egypten för att undkomma förföljelse har godtyckligt arresterats och därefter kollektivt återsänts till Sudan av de egyptiska myndigheterna. Det visar Amnesty Internationals rapport som släpps idag. Amnesty menar också att EU riskerar att bli medskyldig till Egyptens brott mot de mänskliga rättigheterna på grund av sitt samarbete med Egypten på migrationsområdet. Många av de sudanesiska flyktingarna har innan de tagits till gränsen hållits frihetsberövade i upp till sex veckor i läger under grymma och omänskliga förhållanden. 

En grupp sudanesiska kvinnor och barn som hålls fängslade i ett provisoriskt fångläger ett militärt område i Aswan-guvernementet i Egypten, som gränsar till Sudan, i väntan på att de ska tvingas återvända till Sudan,  januari 2024. © privat
En grupp sudanesiska kvinnor och barn som hålls fängslade i ett provisoriskt fångläger ett militärt område i Aswan-guvernementet i Egypten, som gränsar till Sudan, i väntan på att de ska tvingas återvända till Sudan, januari 2024. © privat

Sedan den våldsamma väpnade konflikten i Sudan bröt ut i april 2023 har en halv miljon sudaneser flytt sina hem och korsat gränsen till grannlandet Egypten för att söka skydd.  Amnestys rapport, “Handcuffed like dangerous criminals”: Arbitrary detention and forced returns of Sudanese refugees in Egypt” avslöjarmassarresteringar avsudanesiska flyktingar som i strid med folkrätten och den internationella flyktingrätten tvingas tillbaka till Sudan utan möjlighet att söka asyl. Bara under September 2023 uppskattar FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) att 3 000 personer tvingades tillbaka till Sudan .  

-Det är ofattbart att sudanesiska kvinnor, män och barn som flyr från den väpnade konflikten i sitt land och söker skydd Egypten samlas ihop och godtyckligt frihetsberövas under omänskliga förhållanden innan de olagligen och tvångsvis återsänds säger Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för flykting-och migrationsfrågor vid den svenska sektionen av Amnesty International. 

Ett tidigare hem för sudaneser
Egypten har under flera decennier varit hem för miljontals sudaneser som studerar, arbetar, investerar eller får sjukvård i landet. Sudanesiska kvinnor och flickor, pojkar under 16 år och män över 49 år har varit undantagna från inresekrav. Några månader efter att konflikten bröt ut införde den egyptiska regeringen ett visumkrav för alla sudanesiska medborgare, vilket gjorde att de som flydde inte hade något annat val än att fly genom irreguljära gränspassager.  

Amnesty har dokumenterat vad 27 sudanesiska flyktingar har utsatts för. Flyktingar som godtyckligt greps tillsammans med cirka 260 personer mellan oktober 2023 och mars 2024 av Egyptens gränsbevakningsstyrkor och egyptisk polis. I rapporten framgår att myndigheterna tvångsåtersände minst 800 sudanesiska flyktingar mellan januari och mars 2024. Alla hade nekats möjligheten att söka asyl, inte ens när de hade bokade möten med FN:s flyktingkommissariat (UNHCR). De fick inte heller någon möjliget att överklaga beslutet. 

EU ökar samarbetet trots Egyptens omfattande övergrepp mot flyktingar
I oktober 2022 undertecknade EU och Egypten ett samarbetsavtal värt 80 miljoner euro, som bland annat syftar till att bygga upp kapaciteten hos de egyptiska gränsbevakningsstyrkorna för att stävja irreguljär migration och människohandel över Egyptens gräns. Detta trots landets dystra människorättsliga historia och väldokumenterade övergrepp mot migranter och flyktingar. I mars 2024 avtalades ett ytterligare stöd- och investeringspaket mellan EU och Egypten där migration är en viktig del.  

-Genom att samarbeta med Egypten på migrationsområdet utan rigorösa människorättsgarantier riskerar EU att bli medskyldig till Egyptens brott mot de mänskliga rättigheterna. EU måste sätta press på de egyptiska myndigheterna att vidta konkreta åtgärder för att skydda flyktingar och migranter, säger Madelaine Seidlitz. 

Godtyckliga gripanden från gator och sjukhus   
I Kairo och Giza har polisen genomfört massgripanden och identitetskontroller riktade mot svarta personer, vilket har spridit stor rädsla bland flyktingarna. De sudanesiska flyktingar som grips av polis i Aswan tas till polisstationer eller till ett av de centrala säkerhetsstyrkornas läger, i Shallal-regionen. De som grips av gränsbevakningsstyrkorna i Aswan-guvernementet hålls i provisoriska förvar, bland annat i lagerlokaler på en militäranläggning i Abu Simbel och i ett häststall på en annan militäranläggning nära Nagaa Al Karur, innan de tvingas in i bussar och skåpbilar och körs till den sudanesiska gränsen.    

Förhållandena i dessa läger är grymma och omänskliga, med överbeläggning, bristande tillgång till toaletter och sanitetsanläggningar, undermålig och otillräcklig mat och utan tillgång till adekvat sjukvård.  

Amnesty har dokumenterat att minst 14 flyktingar har gripits från offentliga sjukhus i Assuan, där de fick vård för allvarliga skador som de ådragit sig i trafikolyckor under resan från Sudan till Egypten. Myndigheterna förde dem - mot läkares inrådan och innan de hade återhämtat sig helt - till förvar, där de tvingades sova direkt på marken.  

Amira, en 32-årig sudanesisk kvinna som flytt från Khartoum med sin mor, vårdades på ett sjukhus i Assuan efter en bilolycka den 29 oktober 2023 där hon fick frakturer i nacke och rygg. Nora, en släkting till Amira, berättade för organisationen att läkarna sagt till henne att hon skulle behöva tre månaders vård, men efter bara 18 dagar förflyttade polisen henne till en polisstation i Aswan där hon tvingades sova på golvet i cirka 10 dagar.  

Kalla och råttinfekterade häkten före kollektiva utvisningar  
Amnesty Internationals Evidence Lab granskade foton och verifierade videor från januari 2024 av kvinnor och barn som satt på smutsiga golv bland sopor i en lagerlokal som kontrollerades av egyptiska gränsvakter. Flyktingar har berättat att lagerlokalerna var infekterade av råttor och duvbon och att de frihetsberövade uthärdade kalla nätter utan lämpliga kläder eller filtar.  

Männens förvar var överfulla, med över hundra män som trängdes ihop och begränsad tillgång till toaletter, vilket tvingade dem att urinera i plastflaskor på natten. Minst elva barn, varav några var under fyra år, hölls fängslade tillsammans med sina mödrar på dessa platser.  

Efter perioder av frihetsberövande på mellan några dagar och sex veckor satte polis och gränsbevakningsstyrkor handfängsel på de frihetsberövade och körde dem till gränsövergången Qustul-Ashkeet. Där överlämnades de till sudanesiska myndigheter utan någon individuell bedömning av risken för kränkningar av de mänskliga rättigheterna vid ett återvändande. Sådana påtvingade återvändanden bryter mot Egyptens internationella åtaganden inklusive principen om non-refoulement.  

Sedan konflikten i Sudan inleddes har de egyptiska myndigheterna varken tillhandahållit statistik eller erkänt de tvångsvisa återsändandena. Enligt UNHCR tvingades 3.000 personer tillbaka Sudan från Egypten enbart under september 2023.  

Bakgrund 
Rapporten baseras på intervjuer med tidigare frihetsberövade flyktingar, deras släktingar, samhällsledare, advokater och en läkare, samt en genomgång av officiella uttalanden och dokument och audiovisuella bevis. De egyptiska försvars- och inrikesministerierna svarade inte på Amnesty Internationals brev med dokumentation och rekommendationer, medan Egyptens nationella råd för mänskliga rättigheter, den nationella institutionen för mänskliga rättigheter, avvisade slutsatserna och hävdade att myndigheterna uppfyller sina internationella skyldigheter.   

Kontakter

Dokument

Länkar

Om oss

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på  www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Följ Amnesty International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige

Amnesty presenterar stor konsert på Cirkus den 17 september – husbandet Dina Ögon kompar ett urval av landets bästa artister18.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Amnesty Live 2024 – Bring The Noise är en unik konsert på Cirkus i Stockholm den 17 september för att uppmärksamma mänskliga rättigheter som hotas runtom i världen. På scen väntar en svårslagen lineup när husbandet Dina Ögon gör exklusiva uppträdanden med José González, Cherrie, Cleo, Ane Brun, Titiyo & Hurula, Lena Philipsson, Annika Norlin & Jonas Teglund, Erik Lundin, Little Jinder och Waterbaby. Dessutom blir det standup med Bianca Kronlöf. Kvällens artwork är gjort av den ryska konstnären, musikern och aktivisten Aleksandra Skochilenko, och det är skapat i fängelset där Skochilenko sitter efter att ha protesterat mot kriget i Ukraina. För att gå på konserten behöver man bli medlem och stötta Amnesty med 150 kr per månad.

FIFA måste ta sitt ansvar inför kommande VM när mänskliga rättigheter står på spel6.6.2024 01:01:00 CEST | Pressmeddelande

Det internationella fotbollsförbundet FIFA måste säkerställa att de länder som ansöker om att arrangera herrarnas fotbolls-VM 2030 och 2034 följer mänskliga rättigheter. Alla bud som riskerar att leda till människorättskränkningar och fläcka ner världens största idrottsevenemang måste avslås. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport som publiceras idag där människorättssituationen och risken för kränkningar har analyserats i samtliga länder som kandiderar för att stå värdar för VM.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye