Gruvbrytning i Gállok strider mot internationell rätt
Amnesty beklagar Högsta förvaltningsdomstolens beslut att godkänna beviljandet av gruvbrytning i Gállok. Urfolksrätten är bindande för Sverige och berörda samiska representanter har tydligt och klart sagt nej till en gruva i Gállok.
- Godkännandet av gruvbrytning i Gállok görs trots invändningar från berörda samer, FN samt miljö- och människorättsorganisationer. En gruva i Gállok, på för renskötseln helt centrala betesmarker, kommer att få allvarliga och oåterkalliga negativa konsekvenser för samisk kultur och miljön, säger Tilda Pontén, jurist och sakkunnig Amnesty International Sverige.
I mars 2022 beviljade regeringen gruvföretaget Jokkmokk Iron Mines tillstånd att bryta järnmalm i Gállok utanför Jokkmokk i Norrbotten. Regeringens beslut har föregåtts av omfattande protester från samiska företrädare, miljö- och människorättsorganisationer. Anledningen är att gruvan får för stora, oåterkalleliga, konsekvenser för samisk kultur, egendom, renskötsel och annan samisk markanvändning i området.
Även FN:s särskilda rapportör om urfolks rättigheter, José Francisco Calí Tzay, och FN:s särskilda rapportör om miljö och mänskliga rättigheter, David R. Boyd, påpekade i ett gemensamt brev till regeringen att gruvprojektet innebär stora risker för såväl samiska urfolksrättigheter som för miljön. Efter regeringens beslut uttryckte även FN:s rasdiskrimineringskommitté liknande oro.
Jåhkågasska tjiellde, Sirges sameby samt Naturskyddsföreningen tog rättsliga åtgärder mot beslutet att bevilja Jokkmokk Iron Mines tillstånd. Förhandlingarna i Högsta förvaltningsdomstolen inleddes den 19 september 2023 men regeringen tydliggör i sitt yttrande att de inte ser några grunder för att riva den förra regeringens beslut om att ge bearbetningskoncession för Gállokgruvan.
- I Sverige lever ett urfolk och urfolksrätten är bindande. I den ingår bland annat att urfolken har rätt till fritt och informerat samtycke och berörda samiska representanter har tydligt och klart sagt nej till en gruva i Gállok. Regeringens beslut strider mot internationell rätt. Att företaget ändå får gå vidare med gruvprojektet är häpnadsväckande och kan inte ses som något annat än att urfolksrätten väger mycket lätt i Sverige, säger Tilda Pontén.
Kontakter
Amnesty International SverigePRESSJOUR
Tel:0704330916press@amnesty.seOm oss
Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.
Följ Amnesty International Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige
Amnesty Internationals utredning konstaterar att Israel begår folkmord mot palestinier i Gaza5.12.2024 01:04:17 CET | Pressmeddelande
Amnesty Internationals utredning har funnit tillräcklig grund för att dra slutsatsen att Israel begår och fortsätter begå folkmord mot palestinier i den ockuperade Gazaremsan, säger organisationen i en ny banbrytande rapport som släpps idag.
Uganda: Kriminalisering krymper hbtq-personers utrymme på nätet23.10.2024 03:00:00 CEST | Pressmeddelande
Angrepp online mot Ugandas hbtq-grupper har ökat drastiskt. Detta på grund av alltför breda lagar som kriminaliserar olika aspekter av hbtq-personer liv och befäster diskriminering. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport som publiceras idag.
Ny granskning av elbilsindustrin avslöjar brister i förhindrandet av männsikorättskränkningar i leverantörskedjor.15.10.2024 02:01:00 CEST | Pressmeddelande
Elfordonsjättarna BYD, Mitsubishi och Hyundai får sämst betyg i en ny granskning som Amnesty International publicerar idag kring människorättskränkningar inom elfordsonsbranschen. Granskningen visar att världens ledande tillverkare av elfordon inte i tillräcklig hög utsträckning visar hur de hanterar människorättsrisker i sina leverantörsskedjor för mineraler, vilket i sin tur riskerar att utsätta hela samhällen för exploatering, hälsorisker och miljöskador.
Internationella dagen mot dödsstraffet: Kenya, Zimbabwe och Gambia måste säkerställa avskaffandet av dödsstraffet.10.10.2024 02:01:00 CEST | Pressmeddelande
Kenya, Zimbabwe och Gambia, tre länder som står på tröskeln till att avskaffa döddsstraffet, måste agera nu och avskaffa dödsstraffet en gång för alla och på så vis motverka den negativa trenden i Afrika söder om Sahara. Det konstaterar Amnesty International idag på den Internationella dagen mot dödsstraffet.
FN:s generalförsamling måste inleda formella förhandlingar om en konvention om brott mot mänskligheten9.10.2024 02:01:00 CEST | Pressmeddelande
En ny konvention krävs enligt Amnesty International för att säkerställa rättvisa, sanning och gottgörelse för offer och överlevande av några av de mest avskyvärda brotten. Organisationen menar att det är hög tid att FN:s medlemsstater stödjer en resolution om att omedelbart inleda formella förhandlingar om en konvention om brott mot mänskligheten, en konvention som kommer stärka det internationella ramverket för rättvisa och kraftigt minska möjligheterna för förövare att slippa undan utredning och åtal.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum