Amnesty International Sverige

Internationella dagen mot dödsstraffet: Kenya, Zimbabwe och Gambia måste säkerställa avskaffandet av dödsstraffet.

Dela

Kenya, Zimbabwe och Gambia, tre länder som står på tröskeln till att avskaffa döddsstraffet, måste agera nu och avskaffa dödsstraffet en gång för alla och på så vis motverka den negativa trenden i Afrika söder om Sahara. Det konstaterar Amnesty International idag på den Internationella dagen mot dödsstraffet.

Under 2023 dokumenterade Amnesty International en kraftig ökning av användningen av dödsstraff i Afrika söder om Sahara. De registrerade avrättningarna mer än tredubblades och de registrerade dödsdomarna ökade markant med 66%. Noterbart är att Somalia ensamt stod för alla avrättningar i regionen.

Hittills har 24 länder i Afrika söder om Sahara avskaffat dödsstraffet för alla brott, medan ytterligare två länder har avskaffat det för endast vanliga brott. Kenya och Zimbabwe har för närvarande lagt fram lagförslag om att avskaffa dödsstraffet för alla brott, medan Gambia, som har gjort tydliga framsteg sedan 2017, har inlett en process för att ändra konstitutionen, vilket bland annat kommer att leda till att dödsstraffet avskaffas i praktiken. Samtidigt har Gambia, Kenya och Zimbabwe inte verkställt någon avrättning på över ett decennium.

- Även om Afrika, söder om Sahara, har sett en kraftig ökning av både registrerade avrättningar och registrerade dödsdomar under 2023, så har Gambia, Kenya och Zimbabwe en möjlighet att stå emot den trenden i regionen. Länder som fortfarande har kvar dödsstraffet är en isolerad minoritet. Ju fler länder som avskaffar dödsstraffet för alla brott, desto mer isolerade kommer de kvarvarande länderna att bli och desto svagare kommer deras ställningstagande i frågan om dödsstraff att bli. Det är dags för alla länder att avskaffa detta grymma, omänskliga och förnedrande straff en gång för alla, säger Oluwatosin Popoola, Amnesty Internationals juridiska rådgivare kring dödstraffet.

Det finns hopp för regionen 
Den senast kända avrättningen i Kenya registrerades 1987. Även om landet inte har något officiellt moratorium för avrättningar och även om domstolarna fortsätter att utdöma dödsstraff, har landet en etablerad praxis att inte verkställa några dödsdomar. Under 2023 beviljades 606 omvandlingar av dödsstraff. Samtidigt behandlar parlamentet för närvarande fyra lagförslag om att avskaffa dödsstraffet.
 
Den senaste kända avrättningen i Zimbabwe genomfördes 2005. Landets domstolar fortsätter att utdöma dödsstraff. Men sedan president Emmerson Mnangagwa tillträdde i november 2017 har han tydligt markerat sitt motstånd mot dödsstraffet.

I december 2023 publicerades ett lagförslag i Zimbabwe om avskaffande av dödsstraffet och i februari 2024 meddelade regeringen att den stödde lagförslaget. Lagförslaget behandlas för närvarande i parlamentet.

- Som ung dömdes Zimbabwes president själv till döden för ”terrorism”, på grund av sitt engagemang i Zimbabwes befrielsekamp. Han undgick med nöd och näppe avrättning eftersom han då var under 21 år och dömdes istället till 10 års fängelse. Presidenten vet hur det är att riskera dödsstraff och han har nu möjlighet att säkerställa att ingen annan ska behöva gå igenom samma sak, säger Oluwatosin Popoola.
 
Den senaste avrättningen i Gambia genomfördes 2012, då nio soldater avrättades genom arkebusering. Sedan president Adama Barrow tillträdde i januari 2017 har Gambia dock gjort tydliga framsteg mot dödsstraffet genom att införa ett officiellt moratorium för avrättningar, samtidigt som man regelbundet omvandlat dödsdomar.

En oroväckande utveckling globalt
Under 2023 registrerade Amnesty International 1 153 avrättningar globalt, en ökning med 31% (270) från de 883 kända avrättningarna under 2022. I år har den oroande trenden fortsatt med en alarmerande ökning av avrättningar i Iran och Saudiarabien. Samtidigt har Demokratiska republiken Kongo fattat ett beslut om att återuppta avrättningar, och Taiwans högsta domstol misslyckades med att avskaffa dödsstraffet. I den kontexten kan man se länderna i Afrika, söder om Sahara, som en strimma av hopp på vägen mot ett globalt avskaffande av dödsstraffet. Hittills har 113 länder i världen avskaffat dödsstraffet för alla brott.

-Länder som fortfarande inte avskaffat dödsstraffet använder sig ofta av dödsstraff i tron att straffet kan göra deras folk och samhällen säkrare. Det är dock en missuppfattning. Dödsstraffet har ingen unik avskräckande effekt och det kränker rätten till liv enligt FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Den lilla minoritet av länder som insisterar på att använda detta straff måste följa sin tid och avskaffa dödsstraffet en gång för alla, säger Oluwatosin Popoola.

Bakgrund dödsstraffet i Afrika, söder om Sahara
År 2023 dokumenterade Amnesty International en kraftig ökning av användningen av dödsstraff i Afrika söder om Sahara. De registrerade avrättningarna mer än tredubblades och de registrerade dödsdomarna ökade markant med 66%. Somalia var det enda land i regionen som var känt för att ha verkställt avrättningar. Dödsdomar registrerades i 14 länder, jämfört med 12 länder under 2022. Fyra länder tog positiva steg mot ett avskaffande av dödsstraffet.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på  www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Följ Amnesty International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige

Ny granskning av elbilsindustrin avslöjar brister i förhindrandet av männsikorättskränkningar i leverantörskedjor.15.10.2024 02:01:00 CEST | Pressmeddelande

Elfordonsjättarna BYD, Mitsubishi och Hyundai får sämst betyg i en ny granskning som Amnesty International publicerar idag kring människorättskränkningar inom elfordsonsbranschen. Granskningen visar att världens ledande tillverkare av elfordon inte i tillräcklig hög utsträckning visar hur de hanterar människorättsrisker i sina leverantörsskedjor för mineraler, vilket i sin tur riskerar att utsätta hela samhällen för exploatering, hälsorisker och miljöskador.

FN:s generalförsamling måste inleda formella förhandlingar om en konvention om brott mot mänskligheten9.10.2024 02:01:00 CEST | Pressmeddelande

En ny konvention krävs enligt Amnesty International för att säkerställa rättvisa, sanning och gottgörelse för offer och överlevande av några av de mest avskyvärda brotten. Organisationen menar att det är hög tid att FN:s medlemsstater stödjer en resolution om att omedelbart inleda formella förhandlingar om en konvention om brott mot mänskligheten, en konvention som kommer stärka det internationella ramverket för rättvisa och kraftigt minska möjligheterna för förövare att slippa undan utredning och åtal.

Israel/OPT: Ett år efter den 7 oktober är behovet av att säkerställa eldupphör och frisläppande av gisslan mer angeläget än någonsin7.10.2024 01:01:00 CEST | Pressmeddelande

Måndagen den 7 oktober 2024 är det ett år sedan Hamas och andra palestinska väpnade gruppers fruktansvärda attacker i södra Israel, då omkring 1 200 människor dödades och omkring 250 personer togs som gisslan. Det är också ett år sedan starten på ett pågående förödande israeliskt angrepp som har dödat mer än 41 500 människor och tvångsförflyttat 1,9 miljoner människor i den ockuperade Gazaremsan.

Gemensamt uttalande från Amnesty Sverige, Forum och Individuell Människohjälp: Regeringen, stå upp för muslimers rätt att organisera sig!6.9.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Folkbildningsrådets beslut att neka studieförbundet Ibn Rushd bidrag gör att en betydande insats för folkbildning och demokratisk deltagande av muslimer i det svenska samhället går förlorad. Regeringen har ett ansvar att agera för att grupper, som utsätts för diskriminering och misstänkliggörande, ges förutsättningar för att organisera sig, för att på så vis stärka deras egenmakt. Det är därför allvarligt att utbildningsministern bemöter beskedet med att utmåla studieförbundet med stereotypa och rasistiska antaganden om muslimer.

Fler krigsförbrytelser kan ha begåtts av Israel, visar ny rapport från Amnesty27.8.2024 01:01:00 CEST | Pressmeddelande

Amnesty International kan i en ny utredning som publiceras idag visa att israeliska styrkor kan ha begått fler brott i södra delen av den ockuperade Gazaremsan som bör utredas som krigsförbrytelser. Amnesty konstaterar att den israeliska militären inte har vidtagit alla tänkbara försiktighetsåtgärder för att undvika eller minimera skadan på civila som sökt skydd i läger för internflyktingar när de genomförde två attacker riktade mot befälhavare och stridande från Hamas och Islamiska jihad i maj. Dessa attacker var sannolikt urskillningslösa och en av attackerna var sannolikt också oproportionerlig. Båda attackerna bör utredas som krigsförbrytelser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye