Amnesty International Sverige

Israel/OPT: Ett år efter den 7 oktober är behovet av att säkerställa eldupphör och frisläppande av gisslan mer angeläget än någonsin

Dela

Måndagen den 7 oktober 2024 är det ett år sedan Hamas och andra palestinska väpnade gruppers fruktansvärda attacker i södra Israel, då omkring 1 200 människor dödades och omkring 250 personer togs som gisslan. Det är också ett år sedan starten på ett pågående förödande israeliskt angrepp som har dödat mer än 41 500 människor och tvångsförflyttat 1,9 miljoner människor i den ockuperade Gazaremsan.

I samband med årsdagen säger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard följande:
Den 7 oktober är en sorgens dag för de israeler vars nära och kära dödades och bortfördes och för de tusentals människor som fortfarande är på flykt sedan Hamas och andra väpnade gruppers avskyvärda attacker mot Israel.

Den 7 oktober är det också ett år sedan de israeliska styrkorna inledde sitt fruktansvärda angrepp på Gaza, vilket har dödat tiotusentals människor, tvingat 90 procent av befolkningen på flykt och utlöst en humanitär katastrof utan motstycke. Enligt Internationella domstolen (ICJ) innebär detta att palestinierna i Gaza riskerar att utsättas för folkmord.

De brott som har begåtts av Hamas och andra väpnade grupper, och som åklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) utreder som brott mot mänskligheten, är fruktansvärda och helt oförsvarbara. Idag på årsdagen av attackerna hålls fortfarande omkring 100 personer som gisslan i Gaza. En del av dem har bekräftats döda, men de som fortfarande är i livet riskerar att dödas, utsättas för tortyr och annan illabehandling. I augusti 2024 återfann de israeliska styrkorna kropparna efter sex personer ur gisslan och en efterföljande israelisk rättsmedicinsk undersökning visade att de gisslantagna hade skjutits ihjäl strax innan de hittades, vilket ökat farhågorna för de som fortfarande hålls som gisslan. Amnesty har krävt och kräver fortsatt att all civil gisslan, som hålls av Hamas och andra väpnade palestinska grupper, måste omedelbart och villkorslöst friges och få återförenas med sina familjer.

Samtidigt har de israeliska styrkornas attacker utplånat hela familjer i Gaza och där många människor ännu inte lyckats gräva fram kvarlevorna av sina nära och kära från spillrorna av sina förstörda hem. Hundratals familjer i Gaza söker fortfarande information om nära och kära som hålls frihetsberövade i israeliska fängelser utan åtal eller rättegång. Där många även utsatts för tortyr och annan illabehandling.

Medan kriget fortsätter, utan något slut i sikte, är behovet av ett varaktigt eldupphör, respekt för folkrätten, och rätten till sanning, rättvisa och gottgörelse för alla drabbade mer angeläget än någonsin. Att man nu ett år senare fortfarande inte inlett ett varaktigt eldupphör och den civila gisslan inte frigivits är inget annat än en skam och ett kollektivt misslyckande för mänskligheten. De här grymheterna borde aldrig ha begåtts och än mindre tillåtits att fortsätta.

Årsdagen är en allvarlig påminnelse om det akuta behovet av att ta itu med grundorsakerna till våldsspiralerna, stoppa vapenleveranserna till alla parter och få ett slut på den långvariga straffriheten som har lett till att israeliska styrkor, Hamas och andra väpnade grupper i årtionden har struntat i folkrätten då de inte fruktat några som helst konsekvenser.

Världen får aldrig glömma offren och det lidande som de drabbade familjerna känner. Mänskligheten måste segra. Amnesty International kräver ett omedelbart och varaktigt eldupphör. Den civila gisslan som hålls av Hamas och andra väpnade palestinska grupper måste omedelbart och villkorslöst friges. Och alla palestinier som hålls olagligt frihetsberövade av Israel måste friges.

Bakgrund
Amnesty International har genomfört djupgående utredningar av de brott som begicks den 7 oktober och därefter. Amnesty International har krävt att Hamas och andra väpnade grupper ska ställas till svars för de urskillningslösa attackerna, det avsiktliga dödandet och bortförandet av civila, inklusive urskillningslösa raketattacker mot Israel. Amnesty har upprepade gånger krävt att alla civila som hålls som gisslan i Gaza omedelbart och ovillkorligen ska friges. Amnesty har även utrett Israels många krigsförbrytelser, inklusive direkta attacker mot civila och civila föremål eller urskillningslösa och oproportionerliga attacker, liksom andra olagliga attacker och kollektiv bestraffning av civilbefolkningen i Gaza. Amnesty har uppmanat till ett varaktigt eldupphör och uppmanat åklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) att påskynda sin utredning av situationen i Palestina.

Människorättskränkningar i det ockuperade palestinska territoriet och Israel började långt före attackerna den 7 oktober. Amnesty har undersökt och fördömt Israels grymma apartheidsystem och olagliga ockupation, som också varit föremål för resolutioner från FN:s säkerhetsråd.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Agnès Callamard, generalsekreterare Amnesty International
Agnès Callamard, generalsekreterare Amnesty International
Amnesty International
Ladda ned bild

Om oss

Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.

Läs mer om vårt globala arbete på  www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.

Följ Amnesty International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige

Ny granskning av elbilsindustrin avslöjar brister i förhindrandet av männsikorättskränkningar i leverantörskedjor.15.10.2024 02:01:00 CEST | Pressmeddelande

Elfordonsjättarna BYD, Mitsubishi och Hyundai får sämst betyg i en ny granskning som Amnesty International publicerar idag kring människorättskränkningar inom elfordsonsbranschen. Granskningen visar att världens ledande tillverkare av elfordon inte i tillräcklig hög utsträckning visar hur de hanterar människorättsrisker i sina leverantörsskedjor för mineraler, vilket i sin tur riskerar att utsätta hela samhällen för exploatering, hälsorisker och miljöskador.

FN:s generalförsamling måste inleda formella förhandlingar om en konvention om brott mot mänskligheten9.10.2024 02:01:00 CEST | Pressmeddelande

En ny konvention krävs enligt Amnesty International för att säkerställa rättvisa, sanning och gottgörelse för offer och överlevande av några av de mest avskyvärda brotten. Organisationen menar att det är hög tid att FN:s medlemsstater stödjer en resolution om att omedelbart inleda formella förhandlingar om en konvention om brott mot mänskligheten, en konvention som kommer stärka det internationella ramverket för rättvisa och kraftigt minska möjligheterna för förövare att slippa undan utredning och åtal.

Gemensamt uttalande från Amnesty Sverige, Forum och Individuell Människohjälp: Regeringen, stå upp för muslimers rätt att organisera sig!6.9.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Folkbildningsrådets beslut att neka studieförbundet Ibn Rushd bidrag gör att en betydande insats för folkbildning och demokratisk deltagande av muslimer i det svenska samhället går förlorad. Regeringen har ett ansvar att agera för att grupper, som utsätts för diskriminering och misstänkliggörande, ges förutsättningar för att organisera sig, för att på så vis stärka deras egenmakt. Det är därför allvarligt att utbildningsministern bemöter beskedet med att utmåla studieförbundet med stereotypa och rasistiska antaganden om muslimer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye