Amnesty Internationals utredning konstaterar att Israel begår folkmord mot palestinier i Gaza
Amnesty Internationals utredning har funnit tillräcklig grund för att dra slutsatsen att Israel begår och fortsätter begå folkmord mot palestinier i den ockuperade Gazaremsan, säger organisationen i en ny banbrytande rapport som släpps idag.
Rapporten, “You Feel like You Are Subhuman’: Israel’s Genocide Against Palestinians in Gaza”, dokumenterar hur Israel under sin militära offensiv, som inleddes i kölvattnet av de dödliga Hamas-ledda attackerna i södra Israel den 7 oktober, har släppt lös helvetet och förstörelsen på palestinierna i Gaza – skamlöst, kontinuerligt och med total straffrihet.
– Amnestys rapport visar att Israel har begått handlingar som är förbjudna enligt folkmordskonventionen, med den specifika avsikten att förinta palestinier i Gaza. Dessa handlingar består av dödande, orsakandet av allvarlig kroppslig eller mental skada och att avsiktligt tillfoga palestinier i Gaza i levnadsvillkor som är beräknade att leda till deras fysiska undergång. Månad efter månad har Israel behandlat palestinier i Gaza som en mindre mänsklig grupp som inte förtjänar mänskliga rättigheter eller mänsklig värdighet och visat sin avsikt att fysiskt förinta dem, säger Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare.
– Våra slutsatser måste fungera som en väckarklocka för det internationella samfundet: Detta är ett folkmord och det måste upphöra nu, säger Agnès Callamard.
– Stater som fortsätter att förse Israel med vapen vid denna tidpunkt måste vara medvetna om att de bryter mot sin skyldighet att förhindra folkmord och riskerar att bli medskyldiga till folkmord. Alla stater med inflytande över Israel, särskilt viktiga vapenleverantörer såsom USA, Tyskland, men även andra EU-medlemsstater, Storbritannien och andra, måste agera nu för att få ett omedelbart slut på Israels grymheter mot palestinier i Gaza, säger Agnès Callamard.
– Under de senaste två månaderna har situationen blivit särskilt akut i norra Gazaregionen. Befolkningen, som är belägrad, står inför svält, fördrivning och förintelse. Detta under oavbrutna bombningar och restriktioner som stoppar livräddande humanitärt bistånd, säger Agnès Callamard.
– Vår utredning visar att Israel i flera månader har fortsatt att begå folkmordshandlingar, fullt medvetna om den oåterkalleliga skada som de åsamkat palestinier i Gaza. Israel har fortsatt att göra detta trots otaliga varningar om den katastrofala humanitära situationen och de juridiskt bindande besluten som den Internationella domstolen (ICJ) beordrat Israel att vidta omedelbart för att möjliggöra humanitärt bistånd till civila i Gaza, säger Agnès Callamard.
– Israel har upprepade gånger hävdat att dess agerande i Gaza är lagligt och kan rättfärdigas genom dess militära mål att utplåna Hamas. Men folkmordsavsikter kan existera parallellt med militära mål och behöver inte vara Israels enda avsikt, säger Agnès Callamard.
Amnesty har granskat Israels handlingar i Gaza noggrant och i sin helhet. I granskningen har vi tagit hänsyn till upprepade handlingar och hur det har skett simultant. Vi har även analyserat både handlingarnas omedelbara inverkan och deras kumulativa, samt ömsesidigt förstärkande konsekvenser. Amnesty beaktade omfattningen och allvaret i dödsfallen och förstörelsen som skett över tid. Amnesty analyserade även offentliga uttalanden från tjänstepersoner och konstaterade att förbjudna handlingar ofta tillkännagavs eller uppmanades från första början av tjänstepersoner på hög nivå som ansvarade för krigsinsatserna.
– Med hänsyn till den redan existerande kontexten av fördrivning, apartheid och olaglig militär ockupation i vilken dessa handlingar har begåtts, kunde vi bara finna en rimlig slutsats: Israels avsikt är den fysiska förintelsen av palestinier i Gaza. Detta oavsett om det skett parallellt med, eller som medel för att uppnå, det militära målet att krossa Hamas, säger Agnès Callamard.
– De grymhetsbrott som begicks den 7 oktober 2023 av Hamas och andra väpnade grupper mot israeler och offer av andra nationaliteter, inklusive avsiktliga massmord och gisslantagning, kan aldrig rättfärdiga Israels folkmord mot palestinier i Gaza, säger Agnès Callamard.
Enligt internationell rättspraxis behöver förövaren inte lyckas med att förinta den skyddade gruppen, varken helt eller delvis, för att folkmord ska ha begåtts. Det räcker med att förövaren begår förbjudna handlingar med avsikt att förinta gruppen som sådan.
Amnestys rapport granskar i detalj Israels kränkningar i Gaza över en niomånadersperiod, mellan 7 oktober 2023 och början av juli 2024. Amnesty intervjuade 212 personer, däribland palestinska offer och vittnen, lokala myndigheter i Gaza samt hälso- och sjukvårdspersonal. Rapporten baseras på fältarbete och en noggrann analys av omfattande visuella och digitala bevis, inklusive satellitbilder. Analysunderlaget består även av uttalanden från högt uppsatta tjänstepersoner i den israeliska regeringen, militären samt officiella israeliska organ. Vid flera tillfällen delade Amnesty sina resultat med de israeliska myndigheterna, men fick inte några substantiella svar vid tidpunkten för publiceringen.
En omfattning och magnitud som saknar motstycke
Israels agerande, till följd av Hamas dödliga attacker den 7 oktober 2023, har fört Gazas befolkning på randen till kollaps. Ett år senare, fram till 7 oktober 2024, har Israels brutala militära offensiv dödat mer än 42 000 palestinier, varav över 13 300 barn, och skadat mer än 97 000 andra. Många av dem i direkta eller avsiktligt urskillningslösa attacker, som ofta utplånade hela multigenerationella familjer. Det har orsakat en förödelse som saknar motstycke. Experter hävdar att detta har skett på en nivå och hastighet som inte påträffats i någon annan konflikt under 2000-talet. Hela städer har jämnats med marken och kritisk infrastruktur, jordbruksmark, kulturella och religiösa platser har förstörts. På detta sätt har Israels agerande gjort stora delar av Gaza obeboeliga.
Mohammed, som med sin familj, tvingades fly från Gaza City till Rafah, i mars 2024, för att sedan fördrivas igen i maj 2024, beskrev för Amnesty deras kamp för att överleva under fruktansvärda förhållanden:
”Här, i Deir al-Balah, är det som en apokalyps… Man behöver skydda sina barn från insekter, från hettan, och det finns inget rent vatten, inga toaletter, samtidigt som bombningarna aldrig upphör. Man känner sig som mindre värd människa.”
Israel har infört levnadsvillkor i Gaza som skapat en dödlig blandning av undernäring, hunger och sjukdomar och utsatt palestinierna för en långsam, kalkylerad död. Israel har även utsatt hundratals palestinier från Gaza för frihetsberövande i isolering, tortyr och annan illabehandling.
Vissa av de handlingar, sett som isolerade händelser, utgör enligt Amnesty allvarliga kränkningar av internationell humanitär rätt eller mänskliga rättigheter. Men sett till den större bilden av Israels militära kampanj och den kumulativa effekten av dess politik och agerande, är folkmordsavsikt den enda rimliga slutsatsen.
Avsikt att förinta
För att fastställa Israels specifika avsikt att fysiskt förinta palestinier i Gaza så analyserade Amnesty det övergripande mönstret av Israels agerande i Gaza, och granskade avhumaniserande och folkmords uttalanden av tjänstepersoner i den israeliska regeringen och militären, särskilt företrädare på den högsta nivån. Amnesty beaktade även kontexten av Israels apartheidsystem, dess omänskliga blockad av Gaza och den olagliga 57-åriga militära ockupationen av det palestinska området.
Innan Amnesty kom fram till sin slutsats granskade organisationen Israels påståenden om att dess militär lagligt riktat sina attacker mot Hamas och andra väpnade grupper i hela Gaza, och att den förstörelse som saknar motstycke och nekandet av bistånd var ett resultat av Hamas och andra väpnade gruppers olagliga agerande såsom att lokalisera stridande bland civilbefolkningen eller att avleda bistånd. Amnesty drog slutsatsen att dessa påståenden inte är trovärdiga. Närvaron av Hamas-stridande nära eller inom ett tättbefolkat område befriar inte Israel från dess skyldigheter att vidta alla tänkbara försiktighetsåtgärder för att skona civila och undvika urskillningslösa eller oproportionerliga attacker. Amnesty utredningen visar att Israel upprepade gånger misslyckades med detta och begick flera folkrättsbrott som inte kan rättfärdigas utifrån Hamas handlingar. Amnesty fann heller inga bevis för att avledning av bistånd kunde förklara Israels extrema och avsiktliga begränsningar av livräddande humanitärt bistånd.
I sin analys tog även Amnesty hänsyn till alternativa argumentet som att Israel agerat vårdslöst eller att Israel helt enkelt velat krossa Hamas och inte har brytt sig ifall man behövde förinta palestinier i processen, vilket skulle visa på en känslokall likgiltighet för palestiniers liv snarare än folkmordsavsikt.
Men oavsett om Israel ser förintelsen av palestinier som ett led i att krossa Hamas eller som en acceptabel konsekvens av detta mål, är denna syn på palestinier, som förbrukningsbara och inte värda att beakta, i sig ett bevis på folkmordsavsikt.
Många av de olagliga handlingar som Amnesty har dokumenterat föregicks av att tjänstepersoner uppmanade till de aktuella handlingarnas genomförande. Mellan den 7 oktober 2023 och den 30 juni 2024 granskade Amnesty 102 uttalanden från israeliska regerings- och militärtjänstepersoner samt andra tjänstepersoner. Dessa uttalanden avhumaniserade palestinier, uppmanade till eller rättfärdigade folkmordshandlingar eller andra brott mot palestinier.
Av dessa identifierade Amnesty 22 uttalanden från högt uppsatta tjänstepersoner som ansvarade för att leda den militära offensiven. De verkade uppmana till eller rättfärdiga folkmordshandlingar, vilket utgjorde direkta bevis för folkmordsavsikt. Denna retorik upprepades ofta, inklusive av israeliska soldater på marken, vilket framgår av audiovisuellt material som verifierats av Amnesty. Materialet visar soldater som uppmanar till att "utplåna" Gaza eller göra området obeboeligt, och som firar förstörelsen av palestinska hem, moskéer, skolor och universitet.
Dödande och orsakande av allvarlig kroppslig eller psykisk skada
Amnesty dokumenterade folkmordshandlingarna att döda och orsaka allvarlig psykisk och kroppslig skada på palestinier i Gaza genom att granska resultaten av de utredningar som Amnesty genomfört av 15 israeliska flyganfall mellan 7 oktober 2023 och 20 april 2024, som dödade minst 334 civila, däribland 141 barn, och skadade hundratals andra. Amnesty fann inga bevis för att något av dessa angrepp riktades mot militära mål.
I ett illustrativt fall, den 20 april 2024, förstörde ett israeliskt flyganfall Abdelal-familjens hus i Al-Jneinah-distriktet i östra Rafah, och dödade tre generationer palestinier, däribland 16 barn, medan de sov.
Även om dessa endast utgör en bråkdel av Israels flyganfall är de ett tecken på ett bredare mönster av upprepade direkta attacker på civila och civila föremål eller avsiktligt urskillningslösa attacker. Attackerna genomfördes också på sätt som var avsedda att orsaka ett mycket högt antal dödsfall och skador bland den civila befolkningen.
Tillfoga levnadsvillkor som är avsedda att leda till fysisk undergång
Rapporten dokumenterar hur Israel medvetet tillfogat levnadsvillkor för palestinier i Gaza som var avsedda att med tiden leda till deras undergång. Dessa villkor påtvingades palestinierna genom tre simultana mönster som upprepande gånger förstärkte varandras förödande effekter:
-
Skador på och förstörelse av livsnödvändig infrastruktur och andra föremål som är oumbärliga för civilbefolkningens överlevnad.
-
Upprepad användning av svepande, godtyckliga och förvirrande mass-”evakuerings”-order för att tvångsförflytta nästan hela Gazas befolkning.
-
Nekande och hindrande av leverans av viktiga tjänster, humanitärt bistånd och andra livräddande förnödenheter till och inom Gaza.
Efter den 7 oktober 2023 införde Israel en total belägring av Gaza och stängde av elektricitet, vatten och bränsle. Under de nio månader som granskades för denna rapport upprätthöll Israel en kvävande, olaglig blockad. De kontrollerade noga tillgången till energikällor, underlät att möjliggöra meningsfull humanitärt tillträde inom Gaza och hindrade import och leverans av livräddande varor och humanitärt bistånd, särskilt till områden norr om Wadi Gaza. De förvärrade därmed en redan existerande humanitär kris. Detta, i kombination med den omfattande förstörelsen av Gazas bostäder, sjukhus, vatten- och sanitetsanläggningar och jordbruksmark, samt de omfattande tvångsförflyttningarna, orsakade katastrofala nivåer av hunger och ledde till spridning av sjukdomar i alarmerande takt. Barn, unga samt gravida eller ammande kvinnor drabbades särskilt svårt och förväntas få långsiktiga konsekvenser för sin hälsa.
Gång på gång har Israel haft möjlighet att förbättra den humanitära situationen i Gaza, men under mer än ett år har de upprepade gånger vägrat att vidta åtgärder som uppenbart legat inom dess makt att genomföra. De har haft makten att öppna tillräckliga tillträdespunkter till Gaza eller att lyfta de strikta restriktionerna på vad som får komma in i Gaza. De har haft möjlighet att upphöra med att hindra biståndsleveranser inom Gaza, medan situationen har blivit allt värre.
Genom sina upprepade "evakuerings"-order tvångsförflyttade Israel nästan 1,9 miljoner palestinier – 90 % av Gazas befolkning – till allt mindre och krympande, osäkra områden under omänskliga förhållanden. Vissa av dem tvångsförflyttades upp till tio gånger. Dessa flera vågor av tvångsförflyttningar gjorde många palestinier arbetslösa och djupt traumatiserade, särskilt eftersom cirka 70 % av Gazas invånare är flyktingar eller ättlingar till flyktingar vars städer och byar etniskt rensades av Israel under 1948 års Nakba.
Trots att förhållandena snabbt blev ohållbara för mänskligt liv har de israeliska myndigheterna vägrat att överväga åtgärder som skulle ha skyddat tvångsförflyttade civila och säkerställt att deras grundläggande behov tillgodosågs. Detta visar att deras agerande varit medvetet.
De vägrade att tillåta de tvångsförflyttade människorna att återvända till sina hem i norra Gaza eller tillfälligt flytta till andra delar av det ockuperade palestinska territoriet eller Israel. De fortsatte att neka många palestinier deras rätt enligt folkrätten att återvända till områden de fördrevs från 1948. De gjorde detta i vetskap om att det inte fanns någon säker plats för palestinier i Gaza att fly till.
Ansvarsutkrävande för folkmord
– Det internationella samfundets har i över ett år på ett skamligt och katastrofalt vis misslyckats att pressa Israel att stoppa sina grymheter i Gaza. Detta genom att först fördröja kraven på eldupphör och sedan fortsätta vapenöverföringarna. Detta är och kommer förbli en skamfläck på vårt kollektiva samvete, säger Agnès Callamard.
– Regeringar måste sluta låtsas som att de är maktlösa när det gäller att få slut på detta folkmord, som har möjliggjorts på grund av decennier av straffrihet för Israels folkrättsbrott. Stater måste gå bortom enbart uttryck för beklagande eller förskräckelse och istället vidta kraftfulla och hållbara internationella åtgärder, hur obekvämt ett konstaterande av folkmord kan utgöra för vissa av Israels allierade, säger Agnès Callamard.
– Internationella brottmålsdomstolens (ICC) arresteringsorder för premiärminister Benjamin Netanyahu och tidigare försvarsminister Yoav Gallant för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, utfärdade förra månaden, ger ett verkligt hopp om en långt försenad rättvisa för offren. Stater måste respektera domstolens beslut och för universella folkrättsliga principer genom att gripa och överlämna de som ICC efterlyser, säger Agnès Callamard.
– Vi uppmanar Internationella brottmålsdomstolens (ICC) åklagarkontor att skyndsamt överväga att lägga till folkmord på listan över de brott som utreds och för alla stater att använda varje rättslig väg för att ställa förövarna inför rätta. Ingen bör tillåtas att begå folkmord och förbli ostraffad, säger Agnès Callamard.
Amnesty International kräver också att all civil gisslan ska släppas utan villkor och att Hamas och andra palestinska väpnade grupper som är ansvariga för brotten begångna den 7 oktober ska ställas till svars.
Amnesty uppmanar också FN:s säkerhetsråd att införa riktade sanktioner mot de tjänstepersoner inom Israel och Hamas som är mest inblandade i folkrättsbrott.
Bakgrund
Den 7 oktober 2023 avfyrade Hamas och andra väpnade grupper urskillningslöst raketer mot södra Israel och genomförde avsiktliga massmord och gisslantagningar i Israel. De dödade 1 200 personer, inklusive över 800 civila, och förde bort 223 civila och tillfångatog 27 soldater. De brott som begicks av Hamas och andra väpnade grupper under denna attack kommer att stå i fokus för en kommande rapport från Amnesty International.
Sedan oktober 2023 har Amnesty International genomfört djupgående utredningar av de många kränkningar och brott mot folkrätten som begåtts av israeliska styrkor. Dessa inkluderar direkta attacker mot civila och civila föremål, avsiktligt urskillningslösa attacker som dödat hundratals civila, liksom andra olagliga attacker på och kollektiv bestraffning av civilbefolkningen. Amnesty har uppmanat ICC:s åklagarkontor att påskynda sin utredning av situationen i staten Palestina och driver en kampanj för ett omedelbart eldupphör.
Nyckelord
Kontakter
Amnesty International SverigePRESSJOUR
Tel:0704330916press@amnesty.seDokument
Om oss
Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.
Följ Amnesty International Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige
Uganda: Kriminalisering krymper hbtq-personers utrymme på nätet23.10.2024 03:00:00 CEST | Pressmeddelande
Angrepp online mot Ugandas hbtq-grupper har ökat drastiskt. Detta på grund av alltför breda lagar som kriminaliserar olika aspekter av hbtq-personer liv och befäster diskriminering. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport som publiceras idag.
Ny granskning av elbilsindustrin avslöjar brister i förhindrandet av männsikorättskränkningar i leverantörskedjor.15.10.2024 02:01:00 CEST | Pressmeddelande
Elfordonsjättarna BYD, Mitsubishi och Hyundai får sämst betyg i en ny granskning som Amnesty International publicerar idag kring människorättskränkningar inom elfordsonsbranschen. Granskningen visar att världens ledande tillverkare av elfordon inte i tillräcklig hög utsträckning visar hur de hanterar människorättsrisker i sina leverantörsskedjor för mineraler, vilket i sin tur riskerar att utsätta hela samhällen för exploatering, hälsorisker och miljöskador.
Internationella dagen mot dödsstraffet: Kenya, Zimbabwe och Gambia måste säkerställa avskaffandet av dödsstraffet.10.10.2024 02:01:00 CEST | Pressmeddelande
Kenya, Zimbabwe och Gambia, tre länder som står på tröskeln till att avskaffa döddsstraffet, måste agera nu och avskaffa dödsstraffet en gång för alla och på så vis motverka den negativa trenden i Afrika söder om Sahara. Det konstaterar Amnesty International idag på den Internationella dagen mot dödsstraffet.
FN:s generalförsamling måste inleda formella förhandlingar om en konvention om brott mot mänskligheten9.10.2024 02:01:00 CEST | Pressmeddelande
En ny konvention krävs enligt Amnesty International för att säkerställa rättvisa, sanning och gottgörelse för offer och överlevande av några av de mest avskyvärda brotten. Organisationen menar att det är hög tid att FN:s medlemsstater stödjer en resolution om att omedelbart inleda formella förhandlingar om en konvention om brott mot mänskligheten, en konvention som kommer stärka det internationella ramverket för rättvisa och kraftigt minska möjligheterna för förövare att slippa undan utredning och åtal.
Israel/OPT: Ett år efter den 7 oktober är behovet av att säkerställa eldupphör och frisläppande av gisslan mer angeläget än någonsin7.10.2024 01:01:00 CEST | Pressmeddelande
Måndagen den 7 oktober 2024 är det ett år sedan Hamas och andra palestinska väpnade gruppers fruktansvärda attacker i södra Israel, då omkring 1 200 människor dödades och omkring 250 personer togs som gisslan. Det är också ett år sedan starten på ett pågående förödande israeliskt angrepp som har dödat mer än 41 500 människor och tvångsförflyttat 1,9 miljoner människor i den ockuperade Gazaremsan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum