Skogsindustrierna

Skogsindustrins elbehov väntas öka med en knapp tredjedel till 2035

Dela

Det framtida elbehovet för Sveriges industri kommer att öka kraftigt i spåren av omställningen till ett fossilfritt samhälle. Det visar  Rapporten ”Industrins elbehov till 2035 – en kartläggning" gjord av SKGS - industrins samarbete i energifrågor. Skogsindustrins behov för den kommande tioårsperioden väntas öka från 17,9 till 24,3 TWh/år.

– El till en konkurrenskraftig kostnad är viktig i hela landet, både för befintlig och tillkommande industri. Ju större satsningar som görs på ny fossilfri elproduktion, desto bättre är förutsättningarna att klara framtida behov. Men det kräver en kontinuerlig utbyggnad, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna.

Ett av de områden där skogsindustrin förväntas öka sin energiförbrukning är inom så kallad bio-CCS, det vill säga infångning och lagring av biogen koldioxid från massaindustrin. Industrin har flera fördelar som gör den intressant för CCS, som stora punktutsläpp, egen elproduktion och djuphamnar lämpliga för utskeppning av flytande koldioxid.

Den infångade koldioxiden kan också användas som råvara för framställning av drivmedel. Om tekniken blir lönsam kan skogsindustrins elbehov öka väsentligt eftersom processen är mycket elintensiv.

Rapporten av SKGS är en kartläggning av industrins tillkommande elbehov år för år fram till 2035 och är en utökad uppdatering av en motsvarande rapport som släpptes 2023. Kartläggningen visar bland annat att:

  • Industrins elbehov ökar med 88 TWh till 2035. Ökningen finns i alla fyra industriområden.
  • Jämfört med tidigare prognoser senareläggs det ökade behovet, inte på grund av minskad ambitionsnivå hos företagen utan på grund av kapacitetsbrist i både elnät och elproduktion. Det tidigare prognosticerade ökade elbehovet om 70 TWh tvingas nu flyttas fram från 2030 till 2032.
  • För att klara industrins ökade elbehov krävs en årlig utbyggnadstakt om 5 TWh fram till år 2035 för att bibehålla elöverskott i Sverige. Ett elöverskott är nödvändigt för att säkra konkurrenskraftiga priser. 

Om SKGS
SKGS arbetar med den svenska industrins energifrågor och är ett samarbete mellan branschorganisationerna Skogsindustrierna, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, SveMin och Jernkontoret.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Björn Leijon / Skogsindustrierna
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Skogsindustrierna företräder företag inom massa-, pappers- och den trämekaniska industrin. Med siktet inställt på att driva tillväxt i världens bioekonomi är vår uppgift att stärka företagens konkurrenskraft och verka för en ökad användning av skogsbaserade produkter. I verksamheten ingår Svenskt Trä och sekretariatet för BioInnovation.

Följ Skogsindustrierna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna

Indirekta effekter av tullar oroar30.12.2024 05:30:00 CET | Pressmeddelande

I den senaste rapporten Så går det för skogsindustrin analyseras hur USA:s eventuella nya handelstullar kan påverka den svenska skogsindustrin. De direkta effekterna förväntas vara begränsade, då en relativt liten andel av svensk export av skogsprodukter riktar sig till den amerikanska marknaden. För vissa sektorer, som trävaror där USA de senaste åren seglat upp som en av de enskilt största marknaderna, kan dock tullarna påverka i viss grad.

Kommentar på Naturvårdsverkets klimatstatistik18.12.2024 08:29:19 CET | Pressmeddelande

Naturvårdsverkets statistik över Sveriges utsläpp och upptag av växthusgaser för 2023 visar en minskning av upptag av kol. En ny beräkningsmodell och minskad tillväxt i skogen är två orsaker. Samtidigt har avverkningsnivåerna enligt Skogsstyrelsens sjunkit med drygt 5% jämfört med 2022. Skogsindustrierna efterlyser ett starkare politiskt fokus på tillväxthöjande åtgärder och utfasning av fossila material.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye