Hyresgästföreningen Riksförbundet

Hyresgästernas köpkraft backar ett helt decennium visar nya siffror

Dela

I Hyresgästföreningens lägesrapport tittar vi närmare på hur hushållen påverkats av de senaste årens inflation och rekordhöga hyreshöjningar. Hyresgästernas lägesrapport granskar resultaten av hyresförhandlingarna och hushållens ekonomiska marginaler. Siffrorna pekar på en dyster verklighet, där landets hyreshushåll har mindre kvar i plånboken än för tio år sedan.

Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg. Foto Filippa Ländin
Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg. Foto Filippa Ländin

- Det är tuffa siffror att ta in. Det vi ser svart på vitt hur otroligt hårt de senaste årens ekonomiska kris slagit mot de svenska hushållen och inte minst mot hyresgästerna. Inte nog med att de senaste årens inflationen ätit upp ett decennium av reallöneökningar. Nu när hyreshöjningarna fortsätter stiga kommer redan hårt pressade hyreshushåll bli tvungna att få lägga ännu mer av sin inkomst på boendet. I förlängningen är det här en ohållbar utveckling. Människor måste ju ha råd att bo, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen.

För andra året i rad har hyresförhandlingarna präglats av rekordhöga yrkanden. Det genomsnittliga yrkandet i årets förhandlingsomgång är 9,59 procent, med vissa skillnader mellan olika delar av landet och mellan privata och allmännyttiga fastighetsägare. Även i jämförelse med förra årets yrkanden är detta mycket höga nivåer. Trots att de överenskommelser som slutits är betydligt lägre, runt 5,15 procent, kommer många hyresgäster drabbas hårt när hyrorna återigen stiger med flera tusen kronor om året.

De snabbt ökande boendekostnaderna är en starkt bidragande faktor till den levnadskostnadskris som hushållen gått igenom de senaste åren och fortfarande befinner sig i. Rapporten visar hur hushållens ekonomiska marginaler på kort tid minskat väldigt kraftigt och att en ensamstående förälder med medianlön har de lägsta ekonomiska marginalerna på över tio år. Bara sedan 2021 har exempelhushållet tappat motsvarande nästan 30 000 kronor i den årliga hushållsbudgeten.

- Det är oroväckande att de ekonomiska marginalerna blir allt mindre. Särskilt hårt drabbas naturligtvis alla de hushåll som redan innan krisen hade problem med att få ekonomin att gå ihop. Det är i sammanhanget beklämmande att politiken inte tar tillfället i akt att reformera och inflationssäkra välfärdssystemens olika stöd och ersättningar, fortsätter Martin Hofverberg.

Rapporten visar även att antalet påbörjade nya bostäder störtdök redan under 2022 och siffrorna från första kvartalet 2024 visar att också antalet färdigställda bostäder nu börjar vika kraftigt nedåt. Även markanvisning för nya bostäder, som det generellt beslutas om många år innan färdigställande, befinner sig på låga nivåer vilket kan indikera att den låga byggtakten kommer hålla i sig under lång tid framöver.

Kontakter

Bilder

Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg. Foto Filippa Ländin
Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg. Foto Filippa Ländin
Ladda ned bild
Hyresgästföreningens bostadspolitiska utredare Ragnar Bengtsson. Foto Filippa Ländin
Hyresgästföreningens bostadspolitiska utredare Ragnar Bengtsson. Foto Filippa Ländin
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

Så här trygga känner sig svenskarna i sina bostadsområden visar ny undersökning. Förbundsordförande: "Borde bli en väckarklocka"13.6.2024 06:55:00 CEST | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen har gett Indikator Opinion i uppdrag att titta närmare på hur svenskar och hyresgäster upplever tryggheten i sina bostadsområden. Undersökningen visar att hyresgästerna är mer otrygga i sina områden än de som bor i ägt boende. Undersökningen visar även att svenskarna hellre ser förebyggande åtgärder för att öka tryggheten än mer repressiva åtgärder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye