Fackförbundet ST

Hot och våld vardag för kriminalvårdare

Dela

Att arbeta inom Kriminalvården innebär för många att regelbundet utsättas för hot och våld i jobbet. Det visar Fackförbundet STs arbetsmiljöundersökning bland medlemmarna på Kriminalvården. Mer än var tredje anställd har enligt undersökningen blivit utsatt under det senaste året. Undersökningen visar också att beslut som personalen tar påverkas av risken för att utsättas för hot eller våld.

Fackförbundet ST har i en enkätundersökning låtit medlemmarna på Kriminalvården svara på frågor om hur de upplever  sin arbetsmiljö, och det enskilt största problemet som anges är risken att utsättas för hot eller våld. Tre av fyra svarande anger att det förekommer hot och våld på arbetsplatsen, och mer än en tredjedel säger att de själva blivit utsatta under det senaste året.

 - Det finns få eller inga andra verksamheter där en lika stor risk att utsättas för hot eller våld skulle accepteras. Det är i denna miljö som regeringen menar att gängen ska knäckas  och våldsspiralen ska upphöra. Det är feltänkt, säger Joachim Danielsson, ordförande för ST inom Kriminalvården.

Risken för att bli utsatt för hot och våld får konsekvenser på flera plan. Mer än var tionde svarar att de har anpassat beslut som tas i arbetet utifrån risken för att bli utsatt. Undersökningen visar också att många drabbas av t ex sömnproblem eller orkar inte gå till arbetet.

 Resultatet visar även att det finns en tystnadskultur i verksamheten, omkring en av fyra svarande vågar inte framföra kritik, varken internt eller externt.

 - Om vi ska bygga ut vår kriminalvård krävs det mer än fler våningssängar och celler. Det behövs personal som kan arbeta tryggt med målet att få de som dömts till fängelse att inte hemfalla i brottslighet igen, säger Joachim Danielsson.

Det som STs medlemmar inom Kriminalvården efterlyser är möjligheten att slippa ha med hela namnet på namnskyltar och beslutsdokument. De vill också i mindre utsträckning behöva arbeta ensamma,  och vill också se hårdare påföljder för de som utsätter anställda för hot och våld. 

 - Kriminalvårdens snabba utbyggnad innebär minskad personaltäthet, och det kan ytterligare försämra miljön på anstalterna och öka risken att som anställd utsättas för hot och våld. Om Kriminalvården ska leva upp till sitt namn behöver vi se till att det är en  arbetsplats där människor vill jobba kvar, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.

Kontakter

Dokument

Om oss

Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 99 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.

Fackförbundet ST är Sveriges enda fackförbund som organiserar alla inom statlig verksamhet. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika yrkesförbund.

Följ Fackförbundet ST

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST

Britta Lejon fortsätter som ordförande i Fackförbundet ST29.5.2024 16:15:40 CEST | Pressmeddelande

På Fackförbundet STs pågående kongress har Britta Lejon idag omvalts till förbundsordförande för en ny mandatperiod. Även Peter Lennartsson fick fortsatt förtroende i sin roll som förste vice ordförande, medan Linda Söderman tillträder som ny andre vice ordförande. Kongressen har också antagit ett nytt förbundspolitiskt program som samlar förbundets ställningstaganden och värderingar.

Fackförbundet ST anmäler Energimyndigheten till JK24.5.2024 13:08:01 CEST | Pressmeddelande

Idag har Fackförbundet ST anmält Energimyndigheten till Justitiekanslern (JK) för att ha kränkt grundlagsskyddade friheter hos en medarbetare. Energimyndigheten har genom att upphäva säkerhetsklassningen för en medarbetare och ST-medlem på grund av dennas sympatier för en organisation som tillämpat civil olydnad, åsidosatt såväl yttrandefrihet som mötesfrihet och demonstrationsfrihet. På grund av återkallad säkerhetsklassning har medarbetarens tjänst avslutats, vilket gör att Fackförbundet ST anser att Energimyndigheten ska betala 200 000 kronor i skadestånd.

Fackförbundet ST håller kongress 28–30 maj22.5.2024 16:32:47 CEST | Pressmeddelande

Den 28–30 maj samlas fler än 100 ombud till Fackförbundet STs kongress. Det är förbundets högsta beslutande organ och hålls vart fjärde år. Förutom att kongressen i vanlig ordning väljer en ny förbundsstyrelse och förbundsordförande, ska årets kongress också ta ställning till bland annat förslaget om ett förbundspolitiskt program. Kongressen hålls på Clarion Hotel i Stockholm och direktsänds även på förbundets hemsida st.org.

Fackförbundet  ST utvidgar blockaden mot Tesla14.5.2024 12:30:00 CEST | Pressmeddelande

Fackförbundet ST varslar idag om en utvidgning av blockaden av postutdelning till Tesla genom PostNord Sverige AB. Det har kommit till STs kännedom att Tesla kringgår den tidigare beslutade blockaden genom att beställa registreringsskyltar från Transportstyrelsen till andra adresser än där de själva har verksamhet. Därför har ST beslutat att utvidga blockaden till utdelning av post adresserade till Tesla även på dessa adresser. Varslet innebär att blockaden utvidgas från och med 24 maj.

Fackförbundet ST kommenterar vårbudgeten - Tillskotten visar att sparkrav var ett misstag15.4.2024 10:05:58 CEST | Pressmeddelande

Vårbudgeten indikerar att regeringen har insett att extrema sparkrav inte är vägen framåt, och att myndigheterna behöver bättre ekonomiska förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Den slutsatsen drar Fackförbundet ST efter att bland andra Försäkringskassan nu tillförs mer resurser. Men regeringens tidigare spariver har skapat problem på fler ställen i statsförvaltningen som också behöver åtgärdas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye