Hot och våld vardag för kriminalvårdare
Att arbeta inom Kriminalvården innebär för många att regelbundet utsättas för hot och våld i jobbet. Det visar Fackförbundet STs arbetsmiljöundersökning bland medlemmarna på Kriminalvården. Mer än var tredje anställd har enligt undersökningen blivit utsatt under det senaste året. Undersökningen visar också att beslut som personalen tar påverkas av risken för att utsättas för hot eller våld.
Fackförbundet ST har i en enkätundersökning låtit medlemmarna på Kriminalvården svara på frågor om hur de upplever sin arbetsmiljö, och det enskilt största problemet som anges är risken att utsättas för hot eller våld. Tre av fyra svarande anger att det förekommer hot och våld på arbetsplatsen, och mer än en tredjedel säger att de själva blivit utsatta under det senaste året.
- Det finns få eller inga andra verksamheter där en lika stor risk att utsättas för hot eller våld skulle accepteras. Det är i denna miljö som regeringen menar att gängen ska knäckas och våldsspiralen ska upphöra. Det är feltänkt, säger Joachim Danielsson, ordförande för ST inom Kriminalvården.
Risken för att bli utsatt för hot och våld får konsekvenser på flera plan. Mer än var tionde svarar att de har anpassat beslut som tas i arbetet utifrån risken för att bli utsatt. Undersökningen visar också att många drabbas av t ex sömnproblem eller orkar inte gå till arbetet.
Resultatet visar även att det finns en tystnadskultur i verksamheten, omkring en av fyra svarande vågar inte framföra kritik, varken internt eller externt.
- Om vi ska bygga ut vår kriminalvård krävs det mer än fler våningssängar och celler. Det behövs personal som kan arbeta tryggt med målet att få de som dömts till fängelse att inte hemfalla i brottslighet igen, säger Joachim Danielsson.
Det som STs medlemmar inom Kriminalvården efterlyser är möjligheten att slippa ha med hela namnet på namnskyltar och beslutsdokument. De vill också i mindre utsträckning behöva arbeta ensamma, och vill också se hårdare påföljder för de som utsätter anställda för hot och våld.
- Kriminalvårdens snabba utbyggnad innebär minskad personaltäthet, och det kan ytterligare försämra miljön på anstalterna och öka risken att som anställd utsättas för hot och våld. Om Kriminalvården ska leva upp till sitt namn behöver vi se till att det är en arbetsplats där människor vill jobba kvar, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.
Kontakter
Anders MaxsonPress- och opinionsansvarig
Tel:08-790 52 73Tel:070-3145273anders.maxson@st.orgKajsa EdqvistPresskommunikatörFackförbundet ST
Tel:+46761466108kajsa.edqvist@st.orgDokument
Om oss
Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 99 000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser.
Fackförbundet ST är Sveriges enda fackförbund som organiserar alla inom statlig verksamhet. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika yrkesförbund.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Forskningspropositionen - en satsning på minskad akademisk frihet17.12.2024 10:41:28 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet ST välkomnar regeringens satsning på forskning, men konstaterar att inriktningen innebär att den akademiska friheten inskränks. När de externa och politiskt styrda forskningsanslagen får en allt mer betydelsefull roll, minskar lärosätenas och forskarnas eget inflytande över vilken forskning som ska bedrivas. ST hade hellre sett en större satsning på direkta anslag till lärosäten, och åtgärder för att stärka anställningstryggheten för fler forskare.
Facken inom staten: Säkerhetsprövningar måste kunna överprövas10.12.2024 15:45:00 CET | Pressmeddelande
Förslaget till en förbättrad process för säkerhetsprövningar är otillräckligt, och når inte ända fram för att säkerställa förtroendet för och insynen i prövningen. Det är den gemensamma slutsatsen från fackförbunden inom den statliga förhandlingsorganisationen OFR/S,P,O. Utredningen borde ha tagit fram ett konkret förslag till hur säkerhetsprövningar ska kunna överprövas i en domstolsförhandling, samt presenterat tydliga kriterier för hur säkerhetsprövningar ska göras.
Svåra avtalsförhandlingar väntar i staten2.12.2024 10:03:26 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet ST befarar att avtalsförhandlingarna inom staten kommer att bli mycket besvärliga. Arbetsgivarverkets inställning att sifferlösa avtal skulle göra staten till en mer attraktiv arbetsgivare och säkra kompetensförsörjningen underkänns helt av fackförbundet, som istället menar att det är konkurrensmässsiga löner, goda arbetsvillkor, och bra arbetsmiljö som avgör om staten kan rekrytera och behålla kompetens.
Informationsplikt skapar oro på myndigheter26.11.2024 15:56:13 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet ST ser inga skäl till att införa det förslag till informationsplikt för vissa myndigheter som regeringens utredare lade fram idag. Det framstår mer som ett symbolpolitiskt förslag ägnat att signalera stram migrationspolitik. Eftersom det enligt utredaren själv bara är i undantagsfall som lagen kommer behöva åberopas, riskerar det enbart att skapa onödig stress och osäkerhet hos myndighetsanställda.
Ökad positiv attityd till distansarbete inom staten – Riksrevisionens nya rapport visar att arbetet är lika effektivt på distans12.11.2024 09:34:41 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens nya granskningsrapport om distansarbete på myndigheter visar att det inte påverkar arbetets effektivitet. I Fackförbundet STs nyligen släppta arbetsmiljörapport är trenden tydlig, 41 procent av de svarande ser inga som helst problem med att delvis jobba på distans. Det är en positiv ökning med 20 procent på fyra år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum