Den svenska vargstammen får inte stå i vägen för svensk livsmedelsproduktion
Naturvårdsverket har i dag redovisat regeringsuppdrag om att analysera hur Sverige kan ha en lägre vargstam, uttryckt som det så kallade referensvärdet för gynnsam bevarandestatus. Det vill säga – det minsta tillåtna antalet vargar enligt EU:s regler.
”Dagens stora vargstam går inte ihop med livsmedelsstrategin som säger att den svenska livsmedelsproduktionen ska öka, inte minska som den nu gör i den svenska fårnäringen”. Säger Anders Wetterin, expert på viltfrågor, Lantbrukarnas Riksförbund.
Naturvårdsverket säger i sin analys att det går att sänka referensvärdet från de 300 som gäller nu till intervallet 170 – 270 vargar*.
”LRF välkomnar analysen från Naturvårdsverket gällande möjligheten att minska antalet vargar i Sverige. Det är nu uppenbart att det utifrån de juridiska förutsättningarna är möjligt att ha en mindre vargstam än vi har idag”. Säger Anders Wetterin, expert på viltfrågor, Lantbrukarnas Riksförbund.
Naturvårdsverket menar att ett lägre antal vargar kommer att leda till större kostnader, krångligare förvaltning och ett mer omfattande arbete för att motverka inavel i den svenska vargstammen. Bland annat därför att det behövs mer genetiska analyser och mer individbaserad förvaltning. Det vill säga att varje vargindivid blir viktigare, ju lägre antal vargar vi har i Sverige. Naturvårdsverket anser att det troligen även kommer att krävas flytt av invandrade, genetiskt viktiga vargar från renskötselområdet till södra halvan av landet.
”Naturvårdsverket har ”både livrem och hängslen” i sin redovisning av hur krånglig och kostsam förvaltningen av varg skulle bli med färre vargar i Sverige. Man får inte glömma bort att med färre vargar skulle skador och kostnader orsakade av varg för lantbrukarna minska i takt med att vargstammen minskar”. Säger Anders Wetterin, expert på viltfrågor, Lantbrukarnas Riksförbund.
Slutligen säger Naturvårdsverket att det i uppdraget inte har ingått att ta fram eller lämna förslag på ett nytt referensvärde. Det befintliga referensvärdet på 300 individer gäller fram till nästa rapportering som ska vara inlämnad till EU senast i juli 2025.
"Det är korrekt att det nu rapporterade regeringsuppdraget inte innehöll ett krav på att fastställa ett nytt referensvärde. Regeringen bör därför ge Naturvårdsverket i uppdrag att omgående ändra referensvärdet i linje med sin redovisning”. Säger Anders Wetterin, expert på viltfrågor Lantbrukarnas Riksförbund.
*Observera att alla siffror om referensvärdet utgör ett golv, ett minsta tillåtna antal. Inte ett tak, ett högsta antal vargar.
Läs mer här: https://www.naturvardsverket.se/om-oss/aktuellt/nyheter-och-pressmeddelanden/2024/juni/lagre-referensvarde-for-varg-mojligt-men-staller-okade-krav/
Läs mer om LRFs arbete här: Viltskador - LRF
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Bilder
Om oss
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med drygt 120 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen.
LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
Grundlagskommitténs misslyckande får betalas av enskilda jord- och skogsbruk15.1.2025 09:48:39 CET | Pressmeddelande
Trots tydliga regeringsdirektiv till grundlagskommittén om att egendomsskyddet i grundlagen skaförstärkas har kommittén inte lagt fram förslag inom alla delar av sitt uppdrag. Detta trots att regeringen och Socialdemokraterna är överens i sakfrågan – att markägare som skyddar sin skog och mark ska få ersättning för det. Nu behöver regeringen och Socialdemokraterna i kommande behandling av ändringarna i regeringsformen säkerställa att enskilda jord- och skogsägare får det skydd som grundlagen är menad att ge.
LRF kommenterar: Grönt ljus för gårdsförsäljning av alkoholdrycker i Sverige9.1.2025 09:45:11 CET | Pressmeddelande
EU-kommissionen har nu dragit slutsatsen att Sveriges förslag till gårdsförsäljning är tillräckligt proportionerligt och inte kommer ha någon reell inverkan på den gemensamma marknaden. Detta innebär att gårdsförsäljning kan införas i Sverige redan i sommar (den 1 juni 2025).
1995: En stabil grund för införande av naturrestaureringslagen i Sverige20.12.2024 16:02:20 CET | Pressmeddelande
Regeringen klargör i regleringsbrevet till Naturvårdsverket att referensarealen för att en skoglig naturtyp ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har tidigare uppskattat kostnaden till närmare 100 miljarder kronor för att uppnå målen enligt Sveriges tidigare sätt att rapportera. Sveriges rapportering har skiljt sig från övriga EU-länder. Med 1995 som referensmål innebär det att Sverige får liknade ambitionsnivå som flertalet EU-länder.
Ersättningsrätt i Skogsutredningens delbetänkande19.12.2024 15:55:39 CET | Pressmeddelande
Skogsutredningens förslag kan skapa ett tydligt regelverk för skogen och öka rättssäkerheten för landets skogsägare. Positivt för landets enskilda skogsägare vars förutsättningar de senaste åren har varit osäkra. Dyra och långdragna rättsprocesser påverka stabilitet och långsiktighet inom skogen. Vilket sin tur riskerar att svenska skogsägare tappar investeringsvilja och konkurrenskraft. LRF välkomnar förslag för långsiktigt och konkurrenskraftigt skogsbruk som bidrar till tillväxtfrämjande åtgärder likväl som insatser som främjar naturvård och biologisk mångfald.
Sänkt styrränta - stor betydelse för lantbrukets framtidstro19.12.2024 09:31:25 CET | Pressmeddelande
LRF ser positivt på att Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Det är motiverat av allmänna ekonomiska skäl och räntesänkningen har stor betydelse för framtidstron inom de gröna näringarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum