Örebro universitet

Ny studie visar brister i hur äldres sexualitet hanteras på boenden

Dela

Det finns ett gap mellan vad vård- och omsorgspersonal uttrycker kring äldres sexualitet och hur de agerar i praktiken. Dessutom saknar vård- och omsorgspersonal utbildning och riktlinjer för att hantera äldres sexuella behov och rättigheter.
Det visar en ny studie i socialt arbete från Örebro universitet.

Klara Le porträtt
Klara Le, doktorand i socialt arbete vid Örebro universitet.

– Rätten att uttrycka sin sexualitet borde inte påverkas av vare sig ålder eller ens boendesituation, säger Klara Le, doktorand i socialt arbete vid Örebro universitet.

Hon har sammanställt forskning om attityderna kring sexualitet på äldreboenden, både hos boende och personal. Av drygt 400 vetenskapliga artiklar på temat, som publicerades mellan 2000 och 2023, inkluderades 29 i studien.

Många hade en positiv attityd till äldres sexuella behov och rättigheter, samtidigt som de kunde håna eller känna sig obekväma när äldre uppvisade någon form av sexualitet. Det visar att attityderna hos personalen ofta är ytliga och speglar socialt accepterade normer snarare än genuin respekt för äldres sexualitet, säger Klara Le.

Asexuella äldre

Ett återkommande svar bland personalen när de tillfrågades om boendes sexualitet var att de boende inte hade några sexuella behov. Men det var inte bara personalen som såg äldre som asexuella – äldre som hade flyttat in på ett äldreboende tonade också ner sin sexualitet.

Många nämnde att de övergav sin sexualitet när de flyttade in på boendet. En del ansåg att deras sexualitet tog slut efter att deras partner hade gått bort, säger Klara Le.

Själva boendet, personalens arbetstider och andra rutiner som de äldre måste följa försvårade också äldres möjlighet att vara sexuellt aktiva. En annan aspekt som både boende och personal lyfte fram var konflikten mellan önskan att känna sig som en sexuell varelse och rädslan för rykten.

Allt detta kan leda till att äldre väljer att avstå från sex, trots att de fortfarande har sexuella önskningar.

Utbildning och yrkeserfarenhet

Resultaten visar också att personalen ofta saknar utbildning och tydliga riktlinjer för att hantera äldres sexualitet, något som skapar osäkerhet när de ställs inför dessa frågor.

Vi såg tydligt att ju mer välutbildad personalen var och ju längre yrkeserfarenhet de hade, desto mer öppna och accepterande attityder till äldres sexualitet hade de.

I nästa studie planerar Klara Le att intervjua äldre på vård- och omsorgsboenden för att få deras perspektiv på sexualitet – något som idag saknas i många studier.

– De flesta studier inom området är gjorda i västerländska länder. Men antalet studier från Sverige är begränsade. Det är också viktigt att fler studier fångar det sociala perspektivet på sexualitet och inte bara det medicinska, säger hon.

Nyckelord

Kontakter

Klara Le, doktorand i socialt arbete vid Örebro universitet
Tel: 019 303 214
E-post: Klara.le@oru.se

Bilder

Länkar

Om oss

Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle. 

Följ Örebro universitet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet

Ny bok: ”Vi vill förklara varför det går så trögt”18.6.2024 09:01:02 CEST | Pressmeddelande

– Vi pratar om omställning och kris men många har inte bottnat i vad det innebär. Det finns motstånd på alla nivåer. Vi är paralyserade, säger Magnus Boström, professor i sociologi vid Örebro universitet. Han har skrivit boken Environmental Sociology and Social Transformation tillsammans med Rolf Lidskog för att ge läsare redskap för hur de kan tänka och handla när det gäller klimatkrisen och miljöproblem.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye