Cirkulärt byggande: Bygg om i stället för att riva
Det är viktigare än någonsin att ställa om till en cirkulär ekonomi i bygg- och fastighetssektorn. Sektorn står för en betydande del av klimatpåverkan och en viktig pusselbit i arbetet mot klimatmålen är omställningen till en cirkulär ekonomi. Boverket har tagit fram vägledning och kunskapsmaterial om cirkularitet i planering, byggande och förvaltning.
– Vi måste tänka om och i första hand använda den miljö som finns, i andra hand bygga med återbrukade material och först i tredje hand riva och bygga nytt, säger riksarkitekt Helena Bjarnegård på Boverket. För att klara omställningen behöver hela branschen kroka arm och samarbeta för att tillsammans gå från ord till handling och ta hindren när de kommer, fortsätter Helena Bjarnegård.
Cirkularitet i bygg- och fastighetssektorn kan handla om olika saker. Att renovera eller bygga om befintliga byggnader i stället för att riva och ersätta med nya. Ett kontor kan ge plats för mindre företag, eller en skola blir bostäder. Behålla befintligt material vid renovering är en annan lösning. Det kan också vara att använda återbrukat byggmaterial eller byggnadsdelar vid nybyggnad.
– Förutom de rent miljömässiga vinsterna av att bygga om i stället för att bygga nytt handlar ombyggnad även om det mänskliga perspektivet. Den redan byggda miljön består av redan förbrukade naturresurser, bundet kapital men även av människors historia och minnen, som kan vara betydelsefulla för oss som människor, säger Helena Bjarnegård.
Boverket har vägledning och intressanta exempel
Boverket tar fram kunskap, vägledning och inspiration som presenteras på webben. Där finns bland annat kunskap om återbruk av hela byggnader, byggnadsdelar och intressanta exempel. Det kan handla om ett polishus i Malmö som blev bostäder, ett ämbetshus i Stockholm från 1920-talet blev en gymnasieskola, ett gjuteri i Eskilstuna blev ett kontor och Kockums gamla varv i Malmö som byggts om till moderna lokaler.
Cirkulär ekonomi (på Boverkets webbplats)
Byggsektorn har stor miljö- och klimatpåverkan
Boverkets miljöindikatorer visar bygg- och fastighetssektorns stora andel av den klimat- och miljöpåverkan som sker i Sverige. Exempelvis stod sektorn år 2021 för:
- 22 procent av utsläppen av växthusgaser i Sverige (sektorn bidrar även till utsläpp i andra länder vid import)
- 40 procent av avfallet
- 34 procent av energianvändningen.
Byggsektorn står för cirka 50 procent av allt utvunnet material i EU och cirka 30 procent av vattenanvändningen.
Nyckelord
Kontakter
Boverkets presserviceBoverket
Tel:0455-353170presservice@boverket.seBilder
Länkar
Om oss
Boverket är myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende. Generaldirektör på Boverket är Anders Sjelvgren. Boverket är förvaltningsmyndighet för frågor om byggd miljö, hushållning med mark- och vattenområden, fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelse, boende och bostadsfinansiering. Boverket har cirka 220 anställda i Karlskrona och Malmö och tillhör Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Följ Boverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Boverket
Pressinbjudan till Boverksdagen 2024: Från Bryssel till Boden11.10.2024 16:11:55 CEST | Pressinbjudan
Den 16 oktober bjuder Boverket in till vår återkommande konferens Boverksdagen. Denna gång är fokus på EU och de kommande krav som ska genomföras på nationell nivå, beredskapsfrågor, regelförenkling och framtidens bostäder. Dagen ska vara en plats att nätverka, få ny kunskap och inspiration inom vårt område.
E-tjänsten för att söka skrotningspremie öppnar 20 augusti19.8.2024 11:13:55 CEST | Pressmeddelande
Från och med den 20 augusti kan privatpersoner som skrotar en äldre bil med förbränningsmotor få en premie på 10 000 kronor om de i samband med skrotningen köper eller leasar en ny eller begagnad elbil. I Boverkets e-tjänst ska det vara enkelt att söka den nya tillfälliga premien.
Förslag till Boverkets nya byggregler2.7.2024 09:15:45 CEST | Pressmeddelande
Nu går det att ta del av Boverkets slutliga förslag till nya byggregler. I samband med att förslagen har skickats på EU anmälan är de nu offentliga. Besluten om de nya reglerna planeras tas senare i höst och börja gälla den 1 juli 2025.
Ändrat datum för nya byggregler18.6.2024 13:01:21 CEST | Pressmeddelande
Boverket flyttar fram datumet för när de nya byggreglerna ska börja gälla. De var tänkta att börja gälla den 1 januari 2025 men har nu flyttats fram ett halvår. Boverket vill ge samhällsbyggnadssektorn och kommunernas byggnadsnämnder mer tid att förbereda sig. De nya reglerna ska i stället börja gälla den 1 juli 2025.
Byggprognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer20.5.2024 10:44:20 CEST | Pressmeddelande
Höga kostnader och osäkerhet bromsar bostadsbyggandet – men liten vändning uppåt väntas 2025. Det visar Boverkets byggprognos från maj 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum