Efter varsam ombyggnad – fastigheten Vallgossen byggnadsminnesmärks
Först yrkesskola, sedan gymnasium och nu studentbostäder. Den uppmärksammade byggnaden Vallgossen på Kungsholmen har haft flera identiteter men alltid haft en distinkt profil i Stockholm. Nu byggnadsminnesmärks fastigheten, som ägs och förvaltas av Svenska Bostäder.
Vallgossen var unik redan när huset stod klart 1960. Det är en av modernismens mest omtalade byggnader, mycket tack vare att arkitekten Léonie Geisendorf satte sin prägel på huset, med rå betong och influenser från sin tid hos Le Corbusier. Det byggdes som yrkesskola för ”husligt arbete och sömnad” och gjordes sedan om till S:t Görans gymnasium, men sedan 2018 hyser huset 236 studentlägenheter.
Att Vallgossen nu byggnadsminnesmärks känns naturligt, men det var inte självklart när Svenska Bostäder tog över en ganska nedgången byggnad 2011.
– Vi tog över fastigheten med uppdrag att göra om den gamla skolan till studentlägenheter. Det var en lång väg till slutmålet men arbetet är gjort med detaljkänsla och varsam hand för att skapa nya studentbostäder i en historiskt unik miljö, säger Stefan Mattsson, distriktschef för innerstaden på Svenska Bostäder.
Arbetet började med en ny detaljplan för att ändra användningsområde från skola till studentbostäder och kommersiella lokaler. Återuppbyggnaden tog sju år och 2018 kunde de första studenterna flytta in.
En del saker från originalplanen som inte hann bli klara 1960, färdigställdes vid ombyggnaden. Ett exempel är den vackra hörsalen som fanns med på ritningarna, men aldrig byggdes eftersom pengarna tog slut. Vid renoveringen tog man med hörsalen i ritningen, men inredde med studentbostäder.
– Vi talade med Léonie Geisendorf och hon önskade att vi byggde den. På så vis uppfylldes hennes önskan, men med annat innehåll. Jag tror att hon hade gillat kompromissen. Hon hann dessvärre avlida gå bort innan huset var färdigt, berättar Ulrika Karlsson, områdeschef för fastigheten Vallgossen på Svenska Bostäder.
– Att den här vackra byggnaden har tillvaratagits och nu blivit byggnadsminnesmärkt känns viktigt. Den förtjänar verkligen att bevaras och visas upp för eftervärlden. På Svenska Bostäder är vi stolta över att vara en del av att byggnadens värden nu värnas över tid, säger Stefan Mattsson.
Kontakter
Ida StruttKommunikationschef
Tel:+46 76 123 70 01ida.strutt@svenskabostader.sePresskontaktSvenska Bostäder
Tel:08 508 365 80press@svenskabostader.seBilder
Svenska Bostäder grundades 1944 och ägs av Stockholms stad. Svenska Bostäder är ett av Sveriges största bostadsbolag och har i 75 år haft en aktiv roll i byggandet av Stockholm. Svenska Bostäder förvaltar cirka 27 000 hyreslägenheter, 4 centrumanläggningar och 4 000 lokaler. Svenska Bostäder har 300 anställda. Dotterbolaget Stadsholmen förvaltar cirka 1 600 hyreslägenheter och 900 lokaler och har 20 anställda.
Följ Svenska Bostäder
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Bostäder
Visst finns det studentbostäder i Stockholm2.9.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Svenska Bostäder har byggt 1140 studentlägenheter de senaste fyra åren – för att lösa bostadsbristen för studenter och se till att Stockholm fortsätter att vara en attraktiv studentstad.
PÅMINNELSE - PRESSINBJUDAN JÄRVAVECKAN: Allmännyttans jättar livecoachade på scen ”Hjälp oss att bygga mer och billigare!”30.5.2024 08:09:25 CEST | Pressmeddelande
När konjunkturen dyker, räntor och inköpspriser är fortsatt höga och kalkylerna är näst intill omöjliga att få ihop, fortsätter allmännyttan i Stockholm ändå att bygga staden. Hyresrätt för hyresrätt. Men hur blir bostadsbolagen ännu bättre? Hur kan byggkostnaderna pressas och byggtiderna kortas för att möta stockholmarnas behov av fler och prisvärda bostäder? Nu sätter sig tre av allmännyttans jättar, Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder, på scenen för att bli utmanade av experter – inför publik och direktsända kameror.
PRESSINBJUDAN JÄRVAVECKAN: Allmännyttans jättar livecoachade på scen ”Hjälp oss att bygga mer och billigare!”21.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
När konjunkturen dyker, räntor och inköpspriser är fortsatt höga och kalkylerna är näst intill omöjliga att få ihop, fortsätter allmännyttan i Stockholm ändå att bygga staden. Hyresrätt för hyresrätt. Men hur blir bostadsbolagen ännu bättre? Hur kan byggkostnaderna pressas och byggtiderna kortas för att möta stockholmarnas behov av fler och prisvärda bostäder? Nu sätter sig tre av allmännyttans jättar, Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder, på scenen för att bli utmanade av experter – inför publik och direktsända kameror.
Stockholms allmännytta planerar 4100 nya hyresrätter till 202813.5.2024 08:28:59 CEST | Pressmeddelande
Fram till 2028 planerar Stockholms tre allmännyttiga bostadsbolag att bygga mer än 4100 nya hyresrätter. Störst antal planeras i Söderort. Cirka 1600 av de nya hyresrätterna byggs inom ramen för konceptet Stockholmshus.
Svenska Bostäder vinner pris för varsam renovering10.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Svenska Bostäder vinner Tänk om-priset för den nya policyn ”varsam renovering”, för fastighetsunderhåll. Den nya principen betyder att företaget hellre underhåller och reparerar än byter ut och helrenoverar när det inte behövs. Tänk om-priset delas ut årligen av arkitektorganisationen Acan till ett projekt som gör stor nytta för den gröna omställningen, inom arkitekturens område.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum