Räntebeskedet är rätt och rimligt
Riksbanken lämnar räntan oförändrad på 3,75 procent. Men de signalerar att räntan kan sänkas två eller tre gånger senare i år vilket är lite mer expansivt än vad som tidigare kommunicerats.
– Detta är ett rimligt beslut. Att inflationen tydligt har fallit tillbaka och att Riksbanken kan lätta på penningpolitiken är positiva nyheter för svensk basindustri som drabbats hårt av stigande räntor och ett svagt byggande”, säger Kerstin Hallsten chefekonom på Industriarbetsgivarna.
Styrräntan justeras ned något delvis till följd av att konjunkturen utvecklas något svagare än förväntat.
– Riksbanken bedömer att Sverige befinner sig i en lågkonjunktur både i år och nästa år, vilket är i linje med vår bedömning, säger Kerstin Hallsten.
Inom industrin är utvecklingen väldigt spretig. Vissa delar har gått starkt som exempelvis läkemedels- och försvarsindustrin. Basindustrin har dock drabbats hårt av stigande räntor och en svag utveckling av investeringar och hushållens konsumtion.
– Då räntor påverkar konjunkturen och inflationen med fördröjning är det positivt om räntan kan fortsätta att sänkas i år. De ovanliga och kraftiga chocker vi drabbats av har dock motiverat en försiktighet, liksom oron kring att den svenska kronan, avslutar Kerstin Hallsten.
Kontakter
Ebba FredinPresschef
Tel:0730-447120ebba.fredin@industriarbetsgivarna.seMarina LähteenmaaKommunikationschef
Tel:072-247 50 33marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.seOm oss
Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.
Följ Industriarbetsgivarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna
Arbetsgivarna: Industrins förutsättningar inför kommande avtalsförhandlingar4.9.2024 10:07:11 CEST | Pressmeddelande
Nu inleds förberedelserna för industrins avtalsförhandlingar. Industrins förhandlingar ska förstärka svensk industris internationella konkurrenskraft och leverera goda villkor till de anställda. Det slår Industriavtalet fast.
IKEM och Industriarbetsgivarna kallar till pressträff inför avtalsrörelsen: Så ser industrins förutsättningar ut27.8.2024 09:40:14 CEST | Pressmeddelande
Svensk industri är avgörande för Sveriges ekonomiska utveckling. Industrins internationella konkurrenskraft påverkar vilka löneökningar Sverige kan hantera. Hur ser förutsättningarna ut inför avtalsförhandlingarna 2025?
Positivt att räntan sänks men viktigt att räntorna dämpas även globalt och i euroområdet20.8.2024 09:58:15 CEST | Pressmeddelande
Det är positivt att inflationen har dämpats tydligt så att räntan sänkts med 0,25 procentenheter till 3,5 procent.
Direkt från Almedalen: Avtal 2025 – Stärkt konkurrenskraft och tillbaka till ett normalläge26.6.2024 15:10:44 CEST | Pressmeddelande
”Att stärka svensk industris internationella konkurrenskraft är den viktigaste uppgiften i de kommande avtalsförhandlingarna. Det är Industriavtalets huvudsakliga syfte”, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.
Avtal 2025: Tillbaka till ett normalläge14.6.2024 11:20:37 CEST | Pressmeddelande
Industrins produktivitet och nominella kostnadsökningar relativt omvärlden är viktiga ingångsvärden i kommande avtalsförhandlingar. Vi behöver vara långsiktiga. Vi vill vårda industriavtalet och vara uthålliga. Detta säger Industriarbetsgivarna och IKEM.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum