Tullverket

Tull och polis i nationell insats mot illegala vapen

Dela

I veckan har Tullverket och Polismyndigheten genomfört en nationell insats i syfte att slå mot tillförseln av olagliga start- och tårgasvapen till Sverige. Vapnen byggs enkelt om till skarpa vapen och används ofta i gängskjutningar. Husrannsakningar har genomförts på 34 adresser runt om i Sverige vilket har resulterat i att totalt 45 vapen tagits i beslag.

Exempel på vapenmodell som togs i beslag vid Polismyndighetens och Tullverkets gemensamma insats. Foto: Polisen
Exempel på vapenmodell som togs i beslag vid Polismyndighetens och Tullverkets gemensamma insats. Foto: Polisen

– Varje enskilt vapen som vi tar i beslag kan göra det lite svårare att utföra nya skjutningar. Vi vill få ett stopp på företeelsen med ombyggda start- och tårgasvapen, och ett sätt är att gå efter handeln i EU, säger Isabel Thorén, chef för Nationellt skjutvapencenter. 

– Det är ett stort problem att start- och tårgasvapen kan köpas licensfritt i flera länder inom EU, till skillnad från i Sverige där de likställs med skjutvapen och därmed är licenspliktiga. De beställs via nätet från sajter i andra EU-länder och byggs sedan enkelt om till skarpa vapen i Sverige, säger Jesper Liedholm, sakkunnig på Tullverket. 

Ombyggda vapen har använts vid många skjutningar 

Förekomsten av konverterade start- eller tårgasvapen har ökat i Sverige de senaste åren. Det som gör dem attraktiva i kriminella miljöer är att de är billiga och lätta att få tag på. 
Nationellt skjutvapencenter uppskattar att cirka 30 procent av alla vapen i kriminella miljöer är ombyggda start- eller tårgasvapen, under 2023 beslagtogs över 276 sådana vapen i Sverige och vapentypen kunde länkas till minst 55 skjutningar, varav flera med dödlig utgång. 

Köparna riskerar kännbara straff

Insatsen som genomförts av Polismyndigheten och Tullverket denna vecka bygger på kunduppgifter som Tullverket inhämtat från återförsäljare i Frankrike. Husrannsakningar har genomförts på 34 adresser runt om i Sverige vilket har resulterat i att totalt 45 vapen tagits i beslag, varav 29 är initialt bedömda som start- och tårgasvapen och resterande avvaktar fastställande hos polisen, Nationellt forensiskt center(NFC).

Köparna är spridda i landet geografiskt och har inga kända kopplingar till varandra förutom att de beställt vapen från samma återförsäljare. Bland köparna finns minderåriga, vuxna, äldre, främst män men även kvinnor. De misstänks nu alla för vapensmuggling och/eller vapenbrott och riskerar kännbara straff.

– Även smuggling och innehav av start- eller tårgasvapen som inte görs om till skarpa vapen kan bedömas som grovt brott under vissa omständigheter, med minimum fyra år i fängelse som straff. Vi tror därför att insatser som denna även kan få en avskräckande och preventiv effekt. Bara för att det är lätt att beställa är det inte rätt, konstaterar Isabel Thorén. 

Mål: Begränsa flödet av ombyggbara vapen i hela EU

Insatsen är en startpunkt för en utvidgad insats med avsikt att framöver omfatta även andra EU-marknader. I förlängningen hoppas polisen och tullen att man kraftigt ska kunna begränsa flödet av ombyggbara vapen från återförsäljare i EU.

– Enligt EU-direktiv får licensfri försäljning enbart omfatta vapenmodeller som inte kan byggas om, men problemet är att det är upp till varje enskild stat att avgöra var man drar gränsen. Det vi gör nu är att vi vänder på kuttingen, vi utgår från de vapenmodeller som påträffats som ombyggda i Sverige och kartlägger de marknader där just de modellerna finns till försäljning. Därmed skjuter vi också in oss på kärnan av problemet – nämligen att länder som har fri försäljning bör fråga sig själva om den verkligen är i enlighet med rådande EU-regler, säger Jesper Liedholm, sakkunnig på Tullverket.

Så jobbar tullen och polisen för att strypa tillgången 

1. Vapen köps lätt via nätet, legalt i vissa EU-länder. I flera länder inom EU kan start- och tårgasvapen köpas utan licens så länge man fyllt 18 år. I Sverige likställs dessa vapen med skjutvapen och kräver licens. 
Åtgärd: polisen och tullen samverkar för att stoppa handeln och påverka lagstiftning.

2. Vapnet byggs om till skarpt vapen. Detta sker genom att kapa av pipan och montera på en ny eller genom att borra upp befintlig pipa.
Åtgärd: Både Tullverket och Polismyndigheten har de senaste åren avslöjat illegala vapensmedjor där individer kommit över start- och tårgasvapen som de sedan byggt om och sålt till högstbjudande.

3. Vapnet används i kriminella sammanhang. Vapentypen kunde länkas till minst 55 skjutningar i Sverige 2023, varav flera med dödlig utgång. 
Åtgärd: Genom utvecklade arbetsmetoder förhindrar polisen allt fler grova våldsbrott. Att strypa tillgången till konverterade skarpa vapen är en viktig del av arbetet inom polisens nationella särskilda händelse mot den grovt organiserade brottsligheten, Frigg.

Mer information

För frågor till Jesper Liedholm, sakkunnig på Tullverket, kontakta Tullverkets presstjänst på 0771-450 590 eller press@tullverket.se

För frågor till Isabel Thorén, chef Nationellt skjutvapencenter kontakta polisens nationella mediecenter

Tipsa Tullverket om smuggling på telefonnummer 90114

Bilder

Jesper Liedholm, sakkunnig Tullverket. Foto: David Lagerlöf
Jesper Liedholm, sakkunnig Tullverket. Foto: David Lagerlöf
Ladda ned bild
Exempel på vapenmodell som togs i beslag vid Polismyndighetens och Tullverkets gemensamma insats. Foto: Polisen
Exempel på vapenmodell som togs i beslag vid Polismyndighetens och Tullverkets gemensamma insats. Foto: Polisen
Ladda ned bild

Om oss

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 500 anställda och leds av vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman. 

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Lastpall med livsmedel innehöll narkotika på väg till Norge25.11.2024 11:54:08 CET | Pressmeddelande

Genom ett avancerat upplägg med import av livsmedel från Spanien till Sverige, försökte en liga smuggla drygt 78 kilo cannabis via Värmland till Norge. Men Tullverket avslöjade smugglingsförsöket när en lastpall hos en speditionsfirma undersöktes i Göteborg. Utredningen visar också att de har gjort flera resor till Norge det senaste året. På måndagen åtalades tre män vid Värmlands tingsrätt misstänkta för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

Narkotikagrossister avslöjade runt om i Stockholmsområdet11.10.2024 10:58:04 CEST | Pressmeddelande

Ett omfattande nätverk med centraler för distribution av narkotika har avslöjats av Tullverket. I flera lägenheter i Stockholmsområdet har ett kriminellt nätverk ägnat sig åt att ta emot beställningar, förpacka och sedan distribuera narkotiska preparat till tusentals drogköpare runt om i Sverige. Nio personer åtalades på fredagen vid Södertörns tingsrätt misstänkta för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

Smugglade kokain i schampoflaskor3.10.2024 06:50:46 CEST | Pressmeddelande

Ett tips från amerikanska myndigheter gjorde att Tullverket kunde avslöja smuggling av kokain i flaskor med hårvårdsprodukter. I en försändelse från Colombia till en kvinna i Göteborg fanns det drygt ett kilo kokainklorid. När sedan Tullverkets spanare slog till mot en lägenhet hittades mera kokain och en mobil med filmer som visade hur kokain hanterats. Nu åtalas den kvinnliga mottagaren av paketet för grovt narkotikabrott och en man som förvarat och förpackat stora mängder kokain åtalas för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott.

Tullverket i ny satsning mot organiserad brottslighet17.9.2024 11:15:00 CEST | Pressmeddelande

Idag lanseras “Sverige mot organiserad brottslighet“ (SMOB), ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Genom att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation, bidrar SMOB till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye