Skogsstyrelsen varslar 97 anställda om uppsägning
Skogsstyrelsen har idag varslat 97 anställda om uppsägning. Anledningen är att myndighetens anslag minskat med 80 miljoner motsvarande 15 procent de senaste tre åren. Myndigheten har i dag knappt 800 anställda.
– Det har gjorts stora insatser under flera år för att minska kostnaderna. Som vi aviserade tidigare i våras så räcker inte det utan vi behöver minska vår personalstyrka, säger generaldirektör Herman Sundqvist.
Efter de senaste årens besparingsarbete återstår för myndigheten att minska budgeten för 2025 med uppemot 35 miljoner. Med hänsyn till uppsägningstider och möjligheten att få genomslag för neddragningarna under nästa år, behöver varslet i nuläget omfatta 97 personer.
Skogsstyrelsens myndighetsanslag har på tre år minskat med cirka 80 miljoner kronor eller 15 procent. Detta samtidigt som inflationen är hög och många olika kostnader ökar. Under 2025 avslutas dessutom viss tidsbegränsad externfinansierad verksamhet och det finns också ett generellt sparbeting.
Skogsstyrelsen har kontor i samtliga län och varslen berör medarbetare över hela landet.
– Exakt vilka konsekvenser detta får för verksamheten, till exempel för vår möjlighet att bedriva tillsyn av skogsbruket men också ge råd och stöd till skogsägare, får vi återkomma till. Men klart är att det kommer krävas mycket hårda prioriteringar bland våra uppgifter och uppdrag nästa år med de förutsättningar som gäller nu, säger Herman Sundqvist.
Arbetet med att minimera antalet uppsägningar pågår parallellt, till exempel med omplaceringar, effektiviseringar och besparingar.
Mer information:
Skogsstyrelsens presstjänst: 036-35 94 91, presstjanst@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Ny statistik: Fem gånger fler kända kulturlämningar i tätortsnära skogar5.12.2024 07:51:40 CET | Pressmeddelande
Ny statistik från Skogsstyrelsen visar att skogar nära våra tätorter innehåller fem gånger fler kända kulturlämningar än i övriga skogar. Lämningarna sträcker sig från stenåldern till nutid och ger en unik inblick i hur människor har levt och brukat landskapet genom tiderna.
Säkerheten viktigast om du vistas i stormskadad skog2.12.2024 10:47:38 CET | Pressmeddelande
Hela Västerbottens kustland har påverkats av ovädret som drog fram för drygt en vecka sedan. En preliminär bedömning är att volymen skadad skog omfattar mellan 50 000 - 130 000 m3. Det är viktigt att beakta riskerna om man vistas i stormskadad skog.
Nationell skogskonferens med skogsutredaren, färsk omvärldsanalys och nya innovationer20.11.2024 08:20:35 CET | Pressinbjudan
Dags för en av årets stora skogshändelser: 27 november hålls nationella skogsprogrammets årskonferens 2024, den här gången på Linnéuniversitetet i Växjö. På programmet står bland annat intervju med skogsutredaren Göran Örlander, Skogsstyrelsens omvärldsanalys presenteras och det blir senaste nytt om innovationer och digitalisering i skogen.
Så kan svensk biomassa från skogen klara nya EU-krav2.9.2024 07:54:35 CEST | Pressmeddelande
En ny deklarationsplikt för skogsägare som visar om biomassan från skogen är hållbar bör införas. Informationen ska sedan finnas tillgänglig för berörda aktörer. Det är några av förslagen från Skogsstyrelsen över hur Sverige ska kunna uppfylla EU:s skärpta krav för förnybara energikällor (förnybartdirektivet) och som nu lämnats över till regeringen.
Viltbete skadar var åttonde ungtall i Sverige15.8.2024 07:59:50 CEST | Pressmeddelande
12 procent av de unga tallarna i Sverige har fått skador av bete från älg och andra vilda hjortdjur under det senaste året. Det visar de nationella resultaten från Äbin, Skogsstyrelsens årliga älgbetesinventering av knappt 50 000 provytor runt om i landet. Det innebär att skadorna fortsatt ligger långt ifrån målet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum