Audi

UTVECKLINGEN AV AUDI POWER UNIT FÖR FORMEL 1: ”BETYDANDE MILSTOLPAR OCH MÅL UPPNÅDDA”

Dela

I mer än två år har arbetet pågått för att utveckla en s.k. Power Unit inför Audis Formel 1-inträde. Ansvariga för utvecklingen av F1-hybriddrivlinan (Power Unit) är Audi Formula Racing GmbH (AFR) i Neuburg a. d. Donau som nu framgångsrikt slutfört uppstartsfasen. Tillsammans med enheten i Hinwil kommer teamet från Neuburg att bilda det framtida fabriksteamet som Audi kommer att tävla med 2026. Audis F1 Power Unit ”Made in Germany” gör stora framsteg bakom stängda dörrar. Adam Baker, VD för AFR, och Stefan Dreyer, CTO för AFR, ger en inblick i nuläget.

Stefan Dreyer (vänster) och Adam Baker (höger) i en av verkstäderna för förbränningsmotorn
Stefan Dreyer (vänster) och Adam Baker (höger) i en av verkstäderna för förbränningsmotorn

Sedan våren 2022 pågår arbetet med utvecklingen av Audi Power Unit för Formel 1 vid anläggningen i Neuburg. Vad har uppnåtts hittills?

Baker: Efter bara två år körs vår Power Unit, som består av förbränningsmotor, elmotor, batteri och styrelektronik, dynamiskt på testbänken. Att lyckas förena de olika komponenterna till en enda enhet är resultatet av hårt arbete och fantastiskt lagarbete. Audi Power Unit har redan kört simulerade tävlingssträckor på testbänken. Vi fick mycket testtid med de enskilda komponenterna under 2023 och kunde ta med oss erfarenheterna parallellt i de kommande konstruktionsstegen. Betydande milstolpar och mål har uppnåtts, vilket ger hela teamet en bra känsla.

Dreyer: Vi genomförde en väldigt ambitiös modernisering och utbyggnad av vår testanläggning. Idag har vi 22 toppmoderna testbänkar på plats. Våra nya utvecklingsverktyg är toppmoderna och har möjliggjort en brant inlärningskurva. Genom att testa på testbänken under simulerade tävlingsförhållanden får vi viktiga insikter i denna fas av projektet. Efter de framgångsrika tävlingssträckorna med vår Power Unit kommer vi snart att göra detsamma med hela drivsystemet, det vill säga kombinationen av Power Unit och transmission. Samtidigt sätter vi fullgas på prestanda-utvecklingen för att nå de mål vi satt upp.

På vilka banor har Audi Power Unit redan körts?

Dreyer: Vi kör vår Power Unit på testbänken med olika layouter från nuvarande F1-kalender, beroende på syftet med testet. Till exempel är Las Vegas intressant för vårt utvecklingsteam när det gäller den totala energihanteringen. Flera omväxlande snabba och långsamma kurvor och nästan två kilometer fullgaskörning på Las Vegas Strip ger den perfekta utvecklingsmiljön för finjustering av förbränningsmotorn och ERS-komponenterna (Energy Recovery System).

Baker: Att höra Audi Power Unit simuleras idag på banor som Spielberg, Singapore eller Las Vegas ger inte bara alla inblandade gåshud, utan ger oss också känslan av att vi är ett stort steg närmare vårt första lopp 2026.

Hur har utvecklingsavdelningen förberett sig för detta utmanande projekt?

Dreyer: Det var särskilt viktigt att etablera en bred bas inom alla områden, att skapa en bra grund för utvecklingen av de enskilda komponenterna – förbränningsmotor, elmotor, batteri, styrelektronik, mjukvara – att stämma av dem med varandra i ett tidigt skede. Våra erfarenheter från tidigare motorsportprojekt med högvoltsteknik, Le Mans, Formel E, men även från Dakar-projektet, har hjälpt oss mycket. Vi har redan tidigare visat att vi kan utveckla konventionella, hybridiserade och helt elektriska drivlinor. Trots det är utmaningen i Formel 1 helt annorlunda när det gäller spetsteknik och konkurrens. Det gäller även våra partners och leverantörer – vi upplever ett mycket starkt engagemang från alla håll.

Trots att byggnationen i Neuburg är klar, ökar intensiteten fortfarande?

Baker: Sedan projektstarten våren 2022 har det varit milstolpar nästan varje månad, till exempel byggstarten för vår infrastrukturexpansion, start av testerna för singel-cylindern, den första testbänkkörningen av elmotorn och V6-motorn och de första tävlingssträckorna med den kompletta motorenheten. Att hela vårt team kan koncentrera sig fullt ut på utvecklingen av vår Power Unit för 2026 är en fördel för Audi. Resterande tid fram till 2026 handlar om att ha fullt fokus på att uppnå våra utvecklingsmål vad gäller maximal total prestanda för bilen. Det kommer att vara spännande fram till det första loppet – och självklart även efter det.

Dreyer: Intensitet är ett bra nyckelord för vår prestandautveckling. Reglementet tillåter totalt tre provbänkar för t.ex. singel-cylindertester, vilka inte begränsas av FIA vad gäller drifttider. Vi använder det maximala antalet på anläggningen så intensivt som möjligt för att utveckla förbränningsprocesser för förbränningsmotorer. Hittills har vi uppnått alla de mål vi satt upp för prestanda och effektivitet i denna fas. Dessutom har vår bränsleutveckling pågått sedan 2022 med en stark partner som har många års erfarenhet av Formel 1. Detta är en verkligt avgörande faktor för vårt projekt, eftersom det nya hållbara bränslet för 2026 kommer att ha ännu större relevans i konkurrensen.

Sedan i år finns även ett kostnadstak för utvecklingen av Power Unit. Hur kan vi tänka oss den dagliga verksamheten under FIA:s kostnadstak?

Baker: Precis som alla andra Formel 1-team och Power Unit-tillverkare ställdes vi inför utmaningen att formera oss i enlighet med detta. Det handlar om kostnadseffektivitet och efterlevnad av kostnadsbegränsningarna. En fördel var att vi kunde börja med ett tomt papper och skapa vårt eget företag, Audi Formula Racing GmbH, för projektet. Vi hade en tydlig bild av strukturer, system, processer och rätt tankesätt redan från början. Finansieringen har en direkt inverkan på resultatet på grund av kostnadstaket. Det har aldrig funnits en så direkt koppling mellan operativ effektivitet och sportslig framgång i Formel 1. Att vi med PU-utvecklingen kan verka på gränsen till kostnadstaket ställer oss på samma nivå som våra konkurrenter.

Hur viktigt var det att kunna förlita sig på en befintlig infrastruktur på anläggningen i Neuburg?

Dreyer: Infrastrukturen som Audi skapade för motorsporten 2014 har varit en mycket bra grund. Det har gett oss möjlighet att påbörja utvecklingen av vår Power unit under 2022. För att anpassa denna infrastruktur till Formel 1 byggde vi en ny byggnad för ytterligare testbänkar, toppmoderna verkstäder och laboratorier parallellt med våra utvecklingsaktiviteter. Alla nya testbänkar är nu i drift och gör det möjligt för oss att fortsätta utvecklingen på full gas.

För första gången på senare år utvecklas en F1 Power Unit igen i Tyskland. Var det svårt att rekrytera medarbetare till Neuburg-anläggningen?

Baker: Närheten till vårt moderbolag Audi i Ingolstadt är en stor fördel för oss på många sätt. Det finns många tekniska experter i regionen, särskilt för utvecklingen av drivlinekomponenter. Övriga tillverkare av F1-Power unit finns i Storbritannien, Frankrike, Italien och Japan. Om man vill ta in medarbetare från konkurrenter måste de oftast flytta till ett annat land – det är en utmaning, men det är inte större för oss än för någon annan. Människor måste inte bara vara beredda att byta arbetsgivare, utan även landet. Att vi lyckades rekrytera erfarna ingenjörer och tekniker från alla andra Power Unit-tillverkare visar att vårt projekt och platsen är attraktiv – även för internationella experter och talanger. Vi har nu en bred mix i teamet med medarbetare från 23 länder.

Dreyer: Vi har inte bara en bred internationell bas, utan vi har även stärkt vår befintliga motorsportkompetens på Audi Sport med extern F1-kompetens. Detta har bidragit till att accelerera vår inlärningskurva avsevärt. Alla ger maximal i projektet och ser fram emot inträdet i Formel 1. Motivationen är extremt hög och vi känner en stark laganda.

Kan ni ge oss en framåtblick? Vilka ämnen arbetar Neuburg och Hinwil redan med tillsammans?

Dreyer: den tekniska sidan arbetar vi redan i ett genuint fabriksteamläge över båda anläggningarna. Fokus ligger här på att integrera Power Unit med viktiga detaljer som t.ex. termisk hantering. Det finns också ett nära samarbete kring växellådan. Vi utvecklar det inre i Neuburg, medan strukturella delar som växellådshus och bakaxel tillverkas i Hinwil. Testning av hela drivlinan, bestående av kraftenhet och växellåda, sker sedan på vår testbänk för drivlinor. Denna uppdelning är ur ett prestanda och kompetenssynpunkt ändamålsenlig.

Baker: Vi tog en tidig start i Hinwil med konceptteamet för 2026 redan i januari 2023. Detta arbete intensifieras nu med de aktuella chassireglementen. Vårt mål är tydligt: att fullt ut utnyttja fördelarna och möjligheterna hos ett fabriksteam när det gäller paketering och integrering av Power unit.

Kontakter

Bilder

Adam Baker (vänster) ock Stefan Dreyer (höger) i en av verkstäderna för förbränningsmotorn
Adam Baker (vänster) ock Stefan Dreyer (höger) i en av verkstäderna för förbränningsmotorn
Ladda ned bild
Högtryckstvätt för att rengöra maskinkomponenter
Högtryckstvätt för att rengöra maskinkomponenter
Ladda ned bild
Genom nyckelhålet en blick på en av testbänkarna i Neuburg
Genom nyckelhålet en blick på en av testbänkarna i Neuburg
Ladda ned bild
Stefan Dreyer (vänster) i dialog vid testbänken
Stefan Dreyer (vänster) i dialog vid testbänken
Ladda ned bild

Om oss

Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,61 miljoner nya bilar 2022. Audi-koncernen omsatte 61,8 miljarder euro 2022 och har 87.000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt med produktion i 16 anläggningar i 11 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet. Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Audi-koncernen: Utmanande marknadsförutsättningar präglar den finansiella utvecklingen under de första nio månaderna6.11.2024 13:02:47 CET | Pressmeddelande

Audi-koncernens finansiella resultat under de första nio månaderna återspeglar det utmanande makroekonomiska läget. Till detta räknas en krävande marknadsmiljö och förväntade omstruktureringskostnader, bland annat på grund av en möjlig alternativ användning eller möjlig nedläggning av anläggningen i Bryssel. Under de första nio månaderna 2024 uppgick försäljningsintäkterna till 46,3 miljarder euro, rörelseresultatet till 2,1 miljarder euro och nettokassaflödet till 3,8 miljarder euro. Varumärkesgruppen Progressive** levererade mellan januari och september totalt 1 251 381 bilar, varav 115 788 var helt eldrivna. Som ett led i en stor produktoffensiv lanserar Audi för närvarande elbilar och högeffektiva bilar med förbränningsmotor i viktiga modellserier. Med Audi Agenda ökar företaget också sin konkurrenskraft och förbättrar sina processer och organisationsstrukturer.

GABRIEL BORTOLETO FRAMTIDA AUDI F1-FÖRARE6.11.2024 10:59:34 CET | Pressmeddelande

Neuburg a. d. Donau, 6 november 2024 – Förarparet för Audis inträde i Formel 1 2026 är klart. En av de mest lovande talanger kommer att representera de fyra ringar i motorsportens kungaklass: Brasilianaren Gabriel Bortoleto (20) kommer att köra tillsammans med tyska Nico Hülkenberg (37) för Stake F1 Team Kick Sauber nästa år, som transformeras till Audi F1-fabriksteamet 2026. Den erfarna Hülkenberg, som bekräftades i april, och den lovande F1-rookien Bortoleto bildar ett välmatchat förarpar för Audis Formel 1-projekt.

Säljstart för eldrivna A6 e-tron i instegsversion och med quattro fyrhjulsdrift24.10.2024 08:33:55 CEST | Pressmeddelande

Audi öppnar nu orderböckerna för fyra nya eldrivna modellvarianter som förväntas passa den svenska marknaden extra väl. Den bakhjulsdrivna instegsversionen A6 Sportback e-tron med 286 hk börjar prismässigt på attraktiva 699.000 kr med 20.000 kr i Avant-tillägg och har en räckvidd på 62 respektive 59 mil*. För alla som föredrar fyrhjulsdrift erbjuds nu även en vässad quattro-version på 428 hk med större batteri och en räckvidd på hela 71 mil för Sportback-modellen och 69 mil i Avant-utförande.

Nya A3 Sportback TFSI e. Kraftfull och effektiv laddhybrid.15.10.2024 08:00:46 CEST | Pressmeddelande

Med större batterikapacitet, DC-laddning vid snabbladdningsstationer och eldrift i upp till 143 kilometer har laddhybriden Audi A3 Sportback TFSI e fått en omfattande teknikuppgradering. Det intelligenta drivsystemet säkerställer effektivitet, hög regenereringseffekt och lokalt utsläppsfri körning på längre sträckor i vardagen. Laddhybriden kombinerar dynamiska köregenskaper med ökad komfort.

Premiär för nya Audi Q6 Sportback e-tron. Längst räckvidd i modellfamiljen.14.10.2024 13:56:45 CEST | Pressmeddelande

Med nya Q6 Sportback e-tron breddar Audi elbilsprogrammet ytterligare. Den sportiga siluetten tilltalar designintresserade samtidigt som den aerodynamiska formen bidrar till att Audi Q6 Sportback har den längsta räckvidden i modellfamiljen, med upp till 655 kilometer. Q6 Sportback e-tron är ännu ett exempel på skalbarheten i Premium Platform Electric, som bidrar med prestanda, räckvidd, effektivitet och ultrasnabb laddning. Audi Q6 Sportback erbjuds dessutom i en instegsversion med 83 kWh batteri.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye