Trenden fortsätter - stor ökning av indraget studiebidrag hos gymnasieelever
Den andel gymnasieelever som blir av med sitt studiebidrag på grund av ogiltig frånvaro är den högsta någonsin. Totalt fick 38100 elever sitt studiebidrag indraget. Med undantag för pandemiåren fortsätter en längre trend med att allt fler gymnasieelever får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro.
När en gymnasieelev har mer än fyra timmars ogiltig frånvaro kan skolan rapportera det till CSN, som då kan besluta om att studiebidraget ska dras in. Under läsåret 2023/2024 fick fler gymnasieelever än tidigare studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro. Totalt drogs studiebidraget in för 38 100 elever, eller 10,6 procent, vilket är den högsta siffran någonsin och 3 500 fler än föregående läsår.
– Elever med indraget studiebidrag ökar över hela landet och i de flesta län. De senaste 15 åren har vi sett en kontinuerlig ökning av andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro, bortsett från pandemiåren, säger Peter Engberg analytiker på CSN.
CSN känner inte till orsaken bakom ogiltig frånvaro. Undersökningar som Skolverket gjort visar att ogiltig frånvaro har många olika orsaker. Ökningen kan också bero på en förbättrad rapportering från skolorna.
– I de fall vi drar in studiebidraget baserar vi det på de rapporter vi får av skolorna, och där anges inte anledningen till frånvaron. En av flera tänkbara förklaringar till utvecklingen är att skolornas rutiner för uppföljning av elevfrånvaron förbättrats, säger Peter Engberg.
Högst andel på friskolor
Under läsåret 2023/2024 var det vanligare på friskolor än kommunala gymnasieskolor att studiebidraget drogs in. På friskolorna fick 12,1 procent av eleverna studiebidraget indraget och på kommunala gymnasieskolor 10,1 procent. Pojkar har fortsatt högre ogiltig frånvaro än flickor, där studiebidraget drogs in för 12,2 procent av pojkarna och 9,0 procent bland flickorna. Vidare har den ogiltiga frånvaron i årskurs 3 de senaste åren ökat mer än övriga årskurser.
Det förekommer förhållandevis stor variation bland kommunerna. I ett antal kommuner är andelen elever med indraget studiebidrag 3 procent eller lägre, och i andra kommuner är andelen över 20 procent. Högst andel elever med indraget studiebidrag finns bland elever folkbokförda i Södermanlands län, där 14,5 procent av eleverna fick studiebidraget indraget.
CSN har i uppdrag av regeringen att öka kunskapen om konsekvenserna av ogiltig frånvaro.
– Genom skolorna jobbar vi med att få eleverna att förstå vad som kan hända vid ogiltig frånvaro. Förutom att studiebidrag dras in och att du kan bli återbetalningsskyldig kan rätten till andra bidrag påverkas, till exempel bostadsbidraget från Försäkringskassan. Under hösten planerar CSN att arrangera webbinarier för skolorna för att öka deras kunskaper, både kring rapportering och konsekvenser, säger Linda Torneus, ansvarig för partnerkommunikation på CSN.
Mer information i CSN:s databas
I CSN:s databas med officiell statistik finns uppgifter om indraget studiebidrag på grund av ogiltig frånvaro, fördelat ner till kommunnivå. Uppgifterna baseras på elevens folkbokföringsort. CSN har inga uppgifter om den genomsnittliga eller den totala mängden ogiltig frånvaro i gymnasieskolan, utan bara uppgifter där elever har så hög frånvaro där studiebidraget dragits in.
Instruktionsfilm för att ta fram uppgifter ur CSN:s databas för officiell statistik.
Fakta – indragen studiehjälp på gymnasiet
Det är skolorna som rapporterar in ogiltig frånvaro till CSN. När elever som går på gymnasiet inte bedöms studera på heltid ska skolorna rapportera det till CSN, som sedan kan fatta beslut om indragen studiehjälp. Studiebidraget är det generella bidrag som går till gymnasiestuderande mellan 16 och 20 år. Om frånvaron är mer än fyra timmar och upprepad under en månad kan studiebidraget dras in.
Läs mer om ogiltig frånvaro på csn.se
Nyckelord
Kontakter
Peter EngbergAnalytikerCSN
Tel:060-18 62 69Jonas LarssonAnalytikerCSN
Tel:060 - 14 63 61Sophia Beyer Rankilatf Pressekreterare CSNCSN
Pressekreterare på CSN
Bilder
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Antalet studerande med studiemedel varierar i Sverige. Fem län ökar – resten minskar15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I fem län ökade antalet studiemedelstagare senaste läsåret, medan det minskade i övriga. Högst andel studiemedelstagare i befolkningen fanns i Uppsala, Västerbottens och Östergötlands län.
Fler fick studiestöd under läsåret 2023/243.10.2024 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Totalt fick över 835 000 människor studiestöd från CSN under läsåret 2023/2024. 366 500 personer fick studiebidrag för gymnasiestudier och 461 900 personer studiemedel. Antalet studerande med de båda största studiestöden ökade jämfört med året innan. Över 47 miljarder kronor betalades ut.
5 500 ansökningar för omställningsstudiestöd under första dygnet2.10.2024 10:29:54 CEST | Pressmeddelande
Natten till 1 oktober öppnade ansökan för omställningsstudiestöd för studier under vårterminen 2025. Under det första dygnet skickades över 5 500 ansökningar in.
Attityden till studielån påverkar valet att studera25.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Är du för eller emot studielån? Det kan påverka om du börjar studera vidare efter gymnasiet. En ny studie från bland annat CSN visar att attityden till studielån kan påverka huruvida du börjar studera eller inte, och att föräldrarnas råd spelar roll – i början.
Studiemedlet och fribeloppet höjs 202512.9.2024 13:49:45 CEST | Pressmeddelande
Från 2025 höjs prisbasbeloppet och därmed höjs också studiemedlet. En studerande med fullt studiemedel får 13 500 kr för fyra veckors studier. Fribeloppet höjs också, vilket innebär att en studerande med fullt studiemedel under 20 veckor får tjäna omkring 114 000 kronor det halvåret.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum