Ny undersökning: Fyra av tio har svårt att motstå extrapris på godis och snacks.
Det visar Cancerfondens undersökning, som belyser svenskarnas matvanor, attityder till ohälsosam mat och deras kunskap om begreppet matmiljö. Undersökningen visar även att många svenskar anser att deras omgivning får dem att äta sämre och att influencers och sociala medier har en stor påverkan på vad vi äter.

— Matmiljö är ett ganska nytt begrepp i Sverige. Vi har därför frågat Sveriges befolkning om vad de kan om matmiljö och hur de tänker kring matvanor och vem som bär ansvaret för att vi äter allt sämre i samhället, säger Maiju Wetterhall, dietist och sakkunnig på Cancerfonden.
-
Drygt 4 av 10 säger att det är svårt att låta bli att köpa sötsaker och snacks i affärer. Lika många (41 %) har svårt att motstå frestelsen att köpa snacks och sötsaker på extrapris.
-
1 av 4 anser att deras omgivning påverkar dem till att äta ohälsosamt när de försöker äta hälsosamt.
-
6 av 10 anger att vad familjen gillar samt pris, rabatter och erbjudanden är det som har störst påverkan på den mat de köper och äter oftast.
-
7 av 10 anger att media, influensers och sociala medier har stor påverkan på vad de äter.
-
2 av 10 känner till begreppet matmiljö.
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Cancerfonden. Läs hela undersökningen här
Matmiljö - ett nytt begrepp
Matmiljö handlar om faktorer i den fysiska och sociala miljön som påverkar våra val och konsumtion av mat, vilket har stor betydelse för vår hälsa. Idag är matvanor den näst största riskfaktorn för ohälsa och för tidig död i Sverige. Vuxna och barn äter oftast för lite grönsaker, frukt, fisk, fibrer och fullkorn och för mycket socker, mättat fett och salt.
Sämst matvanor har unga vuxna och bara ett av tio barn äter hälsosamt enligt kostråden. Drygt hälften av landets vuxna befolkning beräknas idag ha övervikt eller obesitas - och vår försämrade matmiljö är en starkt bidragande orsak till denna utveckling.
— Våra matvanor spelar roll för vår hälsa och det är hög tid att inse att vad vi väljer att äta påverkas av den miljö vi lever i. Idag är ohälsosam mat, läsk och godis både billigare, mer tillgängligt och kommer i ett större utbud än för bara några decennier sen. Och det i sin tur påverkar vilka val vi gör till exempel i matbutiken, säger Maiju Wetterhall, dietist och sakkunnig på Cancerfonden.
Cancerfondens förslag för att främja hälsosamma matvanor
Att bryta mönster och förändra levnadsvanor kan inte helt lämnas åt enskilda individer. Samhället har ett ansvar att ge alla människor rätt förutsättningar att kunna leva hälsosamt. För att vända trenden och se till att färre drabbas av cancer, och andra folkhälsosjukdomar, krävs fler politiska initiativ. För att främja en hälsosam matmiljö föreslår Cancerfonden följande åtgärder.
- Ta bort momsen på frukt och grönsaker.
- Inför producentavgift på sockersötad dryck.
- Förbjud reklam för ohälsosamma livsmedel som når barn.
- Förbjud flerköpserbjudanden av ohälsosamma livsmedel.
- Inför obligatorisk märkning av hälsosamma och ohälsosamma livsmedel.
- Inför riktlinjer för försäljning av hälsosam mat i skattefinansierade lokaler där barn vistas.
Kontakter
Jens PetersenPressekreterare
Tel:076 814 74 26jens.petersen@cancerfonden.seBilder

Dokument
Länkar
Om oss
Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 14 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Palliativa vården i Östergötland måste rustas inför framtiden – idag besöker Cancerfonden regionen15.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Trots att allt fler lever länge med obotliga sjukdomar får många inte den palliativa vård de har rätt till. Ojämlikheten är stor mellan både regioner och diagnoser och den palliativa vården prioriteras ofta bort. Nu reser Cancerfonden genom landet för att uppmana politiker och beslutsfattare till förändring. Idag besöker organisationen region Östergötland.
Cancerfonden lanserar “Skugglyftet” – en kampanj för att bekämpa hudcancer9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige – och 9 av 10 fall av malignt melanom kan kopplas till våra solvanor. Därför lanserar Cancerfonden “Skugglyftet”, en kampanj som sprider kunskap om solskydd och samlar in pengar till cancerforskningen.
Vårsolen är här – men oroande apptrend kan öka risken för hudcancer1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårsolen äntligen tittar fram är det många som längtar ut. Men med vårens första solstrålar kommer också en ökad risk för att bränna sig – något som på sikt kan leda till hudcancer. Cancerfonden uppmanar därför till ökad försiktighet och vill samtidigt varna för en ny, apptrend bland unga: att använda UV-appar för att få så mycket sol som möjligt.
Cancerfonden satsar 19,1 miljoner på cancerforskning vid GU26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden tillkännager att 19,1 miljoner kronor tilldelas forskare vid Göteborgs universitet för att driva banbrytande cancerforskning. Bland årets anslagsmottagare finns forskare tidigt i karriären som får möjlighet att säkra sin finansiering för nya upptäckter.
Cancerfonden satsar 45,7 miljoner på cancerforskning vid KI26.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfonden investerar 45,7 miljoner kronor i cancerforskning vid Karolinska Institutet, vilket gör KI till det universitet som får störst andel av årets anslag för forskartjänster.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum