Greenpeace

Sveriges fulaste kalhygge är korat – ligger i Värmland

Dela

I protest mot Sveriges ohållbara skogsbruk har Greenpeace anordnat tävlingen ”Sveriges fulaste kalhygge”. Efter en jämn omröstning mellan tävlingens fem olika finalister står det nu klart att Sveriges fulaste kalhygge ligger i Sunne, Värmland. Bidraget, som Daniela Roth har fotat, fick 27 procent av allmänhetens röster – knappa tre procent mer än kalhygget i Västerbotten som kammar hem silvermedaljen.

Med 27 procent av rösterna är det här kalhygget i Sunne kommun officiellt utsett till Sveriges fulaste. Marken ägs av kommunen, som bestämde sig för att avverka skogen i närheten av hembygdsgården - trots den tidigare uppmaningen till förbipasserande att "stanna upp och utforska miljön".
Med 27 procent av rösterna är det här kalhygget i Sunne kommun officiellt utsett till Sveriges fulaste. Marken ägs av kommunen, som bestämde sig för att avverka skogen i närheten av hembygdsgården - trots den tidigare uppmaningen till förbipasserande att "stanna upp och utforska miljön". Daniela Roth

– Det vinnande bidraget tycker jag på ett effektfullt sätt visar hur kalhyggen förstör för människor och naturen. Det är något tragikomiskt i att skylten, som uppmanar förbipasserande att “utforska miljön” och “reflektera över ditt eget liv”, sitter kvar vid platsen. Vem vill egentligen reflektera över sitt liv vid ett kalhygge? De representerar allt som är ohållbart med det svenska skogsbruket. Sverige behöver skydda mer skog och sluta kalhugga, men tyvärr arbetar regeringen och skogsindustrin för det precis motsatta, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace och jurymedlem i tävlingen.

Tävlingen lanserades den 29 april då allmänheten uppmanades att skicka in foton på kalhyggen i sin närhet. Närmare 80 olika bidrag skickades in inom loppet av några veckor. Tävlingens jury valde sedan ut fem finalister som allmänheten har fått rösta på. Omröstningen har skett digitalt via Greenpeaces hemsida och fysiskt på Rosendal Garden Party på Djurgården i Stockholm, samt på ett vernissage i Gamla stan.

Här är resultatet av omröstningen:

1.      27 procent av rösterna - Kalhygge C, Värmland

2.      24 procent av rösterna - Kalhygge B, Västerbotten

3.      18 procent av rösterna - Kalhygge A, Gävleborg

4.      17 procent av rösterna - Kalhygge E, Västmanland

5.      14 procent av rösterna - Kalhygge D, Västra Götaland

Totalt deltog 3 147 personer i omröstningen, som genom sitt deltagande även är med och protesterar mot dagens skogsbruk. Samtidigt har över 65 000 personer skrivit under Greenpeaces namninsamling för att skydda de sista svenska gammelskogarna. 

Juryns motivering för det vinnande bidraget lät så här när finalisterna presenterades: ”Det tragikomiska i att inte längre kunna njuta av naturen och ’utforska miljön’ gör det här kalhygget till en självklar finalist”. Sunne kommun äger marken och Daniela Roth har fotat platsen. Hon flyttade till Sunne från USA för två år sedan. 

- Den här platsen brukade jag promenera till med min hund, en nio år gammal husky-blandning. Det var en lugn och fridfull plats för oss att gå till, men nu är allt borta. Det är chockerande för mig att det avverkas så här mycket till och med i närheten av samhällen. Jag har bott här i två år nu men har inte kunnat hitta några orörda skogar än, säger Daniela Roth.

Daniela Roth får en Greenpeace-tillverkad Miljödepartementet-tröja skickad till sig som tack för sitt bidrag till tävlingen. Greenpeace har tillverkat tröjorna ända sedan regeringen lade ned departementet, då Greenpeace även omhändertog Miljödepartementet-skylten i protest mot regeringens nedmontering av klimat- och miljöpolitiken.  

Mer information

De fem finalisterna kommer att hänga kvar på konstavdelningen på cafét Källarbyn i Gamla stan i Stockholm i ett par veckor framöver. Där kan förbipasserande, däribland många turister, ta del av hur det svenska skogsbruket ser ut.

Sedan 50-talet har ungefär 60 procent av den svenska skogen kalavverkats, som är den absolut vanligaste avverkningsmetoden. Det innebär att Sverige täcks av gigantiska kalhyggen i allt större utsträckning och att värdefulla skogar ersätts med artfattiga, monokulturella plantage. Någon förändring ser ännu inte ut att finnas i sikte. Det visar inte minst regeringens nya  skogsutredning vars huvudsakliga fokus är hur uttaget av skogsråvara ska kunna öka.

I Sverige är sex procent av produktiv skogsmark skyddad i dag (motsvarande 8,9 procent av all skog) – långt ifrån de 30 procent som ska skyddas till 2030 enligt internationella överenskommelser som Sverige har skrivit under. Men till och med inom skyddade områden förekommer kalhuggning. En av tävlingens finalister låg till exempel i Vattnafjälls naturreservat utanför Göteborg, som även klassas som ett Natura 2000-område. Enligt en granskning från DN har nära 6 000 hektar skyddad natur avverkats de senaste sju åren, vilket motsvarar fler än 11 000 fotbollsplaner.

Se tidigare pressmeddelande från när finalisterna presenterades  här.

Kontakt

Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
christopher.dahl@greenpeace.org
0791421453

Kontakter

Bilder

Juryns motivering: Det här kalhygget, med både ful och skadlig markberedning, ligger intill en sjö. Här ser vi en tragisk symbolik i att framtida generationer växer upp sida vid sida med förstörda naturområden.
Juryns motivering: Det här kalhygget, med både ful och skadlig markberedning, ligger intill en sjö. Här ser vi en tragisk symbolik i att framtida generationer växer upp sida vid sida med förstörda naturområden.
Ladda ned bild
Juryns motivering: Här har vi ett riktigt stort kalhygge. Där renarna tidigare hittade sin föda och lokalbor njöt av natursköna cykelturer finns det nu bara död mark.
Juryns motivering: Här har vi ett riktigt stort kalhygge. Där renarna tidigare hittade sin föda och lokalbor njöt av natursköna cykelturer finns det nu bara död mark.
Ladda ned bild
Juryns motivering: Det tragikomiska i att inte längre kunna njuta av naturen och "utforska miljön" gör det här kalhygget till en självklar finalist.
Juryns motivering: Det tragikomiska i att inte längre kunna njuta av naturen och "utforska miljön" gör det här kalhygget till en självklar finalist.
Ladda ned bild
Juryns motivering: Det här kalhygget är inte bara fult, det ligger dessutom i ett Natura 2000-område. Det är inget annat än tragiskt att det kalavverkas till och med i skyddade områden, vilket den här platsen illustrerar mycket väl.
Juryns motivering: Det här kalhygget är inte bara fult, det ligger dessutom i ett Natura 2000-område. Det är inget annat än tragiskt att det kalavverkas till och med i skyddade områden, vilket den här platsen illustrerar mycket väl.
Ladda ned bild
Juryns motivering: Tyvärr ser våra skogar ut så här på många håll. Ett färskt kalhygge, skapat av Sveaskog, som mer påminner om en likpark än vacker natur med artrikedom.
Juryns motivering: Tyvärr ser våra skogar ut så här på många håll. Ett färskt kalhygge, skapat av Sveaskog, som mer påminner om en likpark än vacker natur med artrikedom.
Ladda ned bild

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Ny rapport: stora finansiella risker med ny kärnkraft19.6.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

Ny kärnkraft är ett riskabelt spel med skattebetalarnas pengar konstateras i en rapport som publiceras idag. I rapporten sammanställs och utvärderas åtta olika finansieringsmodeller som använts för kärnkraft i Europa och svårigheten att få lönsamhet utan stora statliga subventioner genomsyrar projekten. Aktuella kärnkraftsprojekt inom EU under de senaste åren har blivit 2-4 gånger dyrare än beräknat och 11-12 år försenade. Rapporten har beställts av Greenpeace och tagits fram av Handelshögskolan i Köpenhamn och Berlins tekniska universitet.

Rapport: E-handeln hotar svenska gammelskogar och samers rättigheter15.5.2024 05:05:00 CEST | Pressmeddelande

I drygt ett års tid har Greenpeace Sverige granskat det svenska skogsbruket för att få en bild av vilka företag som kan kopplas till förstörelse av värdefulla gammelskogar. Rapporten illustrerar ett systemfel där över hundra företag världen över får sitt material från skogsindustrin som avverkat skyddsvärda skogar. Några företag som pekas ut är jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, som använder engångsprodukter som pappkartonger för att frakta varor som sålts online. Greenpeace uppmanar nu företagen att ställa krav på sina leverantörer så att mer skog kan skyddas - i brist på politisk handling.

Greenpeace stänger in lobbyister på LRFs huvudkontor i nytt experiment13.5.2024 08:39:48 CEST | Pressmeddelande

Idag inleder Greenpeace ett experiment i Lantbrukarnas Riksförbunds (LRF) lokaler i Stockholm för att studera hur lantbrukslobbyister påverkas av att vara instängda året runt. Experimentet speglar det pågående experiment som finansieras av LRF där 1500 mjölkkor hålls inlåsta i 18 månader för att studera hur de påverkas av detta. Inne i LRFs lokaler har nu Greenpeace-experimentets lobbyister etablerat sina arbetsplatser där de är redo att arbeta och leva dygnet runt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye