Sveriges fulaste kalhygge är korat – ligger i Värmland
I protest mot Sveriges ohållbara skogsbruk har Greenpeace anordnat tävlingen ”Sveriges fulaste kalhygge”. Efter en jämn omröstning mellan tävlingens fem olika finalister står det nu klart att Sveriges fulaste kalhygge ligger i Sunne, Värmland. Bidraget, som Daniela Roth har fotat, fick 27 procent av allmänhetens röster – knappa tre procent mer än kalhygget i Västerbotten som kammar hem silvermedaljen.
– Det vinnande bidraget tycker jag på ett effektfullt sätt visar hur kalhyggen förstör för människor och naturen. Det är något tragikomiskt i att skylten, som uppmanar förbipasserande att “utforska miljön” och “reflektera över ditt eget liv”, sitter kvar vid platsen. Vem vill egentligen reflektera över sitt liv vid ett kalhygge? De representerar allt som är ohållbart med det svenska skogsbruket. Sverige behöver skydda mer skog och sluta kalhugga, men tyvärr arbetar regeringen och skogsindustrin för det precis motsatta, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace och jurymedlem i tävlingen.
Tävlingen lanserades den 29 april då allmänheten uppmanades att skicka in foton på kalhyggen i sin närhet. Närmare 80 olika bidrag skickades in inom loppet av några veckor. Tävlingens jury valde sedan ut fem finalister som allmänheten har fått rösta på. Omröstningen har skett digitalt via Greenpeaces hemsida och fysiskt på Rosendal Garden Party på Djurgården i Stockholm, samt på ett vernissage i Gamla stan.
Här är resultatet av omröstningen:
1. 27 procent av rösterna - Kalhygge C, Värmland
2. 24 procent av rösterna - Kalhygge B, Västerbotten
3. 18 procent av rösterna - Kalhygge A, Gävleborg
4. 17 procent av rösterna - Kalhygge E, Västmanland
5. 14 procent av rösterna - Kalhygge D, Västra Götaland
Totalt deltog 3 147 personer i omröstningen, som genom sitt deltagande även är med och protesterar mot dagens skogsbruk. Samtidigt har över 65 000 personer skrivit under Greenpeaces namninsamling för att skydda de sista svenska gammelskogarna.
Juryns motivering för det vinnande bidraget lät så här när finalisterna presenterades: ”Det tragikomiska i att inte längre kunna njuta av naturen och ’utforska miljön’ gör det här kalhygget till en självklar finalist”. Sunne kommun äger marken och Daniela Roth har fotat platsen. Hon flyttade till Sunne från USA för två år sedan.
- Den här platsen brukade jag promenera till med min hund, en nio år gammal husky-blandning. Det var en lugn och fridfull plats för oss att gå till, men nu är allt borta. Det är chockerande för mig att det avverkas så här mycket till och med i närheten av samhällen. Jag har bott här i två år nu men har inte kunnat hitta några orörda skogar än, säger Daniela Roth.
Daniela Roth får en Greenpeace-tillverkad Miljödepartementet-tröja skickad till sig som tack för sitt bidrag till tävlingen. Greenpeace har tillverkat tröjorna ända sedan regeringen lade ned departementet, då Greenpeace även omhändertog Miljödepartementet-skylten i protest mot regeringens nedmontering av klimat- och miljöpolitiken.
Mer information
De fem finalisterna kommer att hänga kvar på konstavdelningen på cafét Källarbyn i Gamla stan i Stockholm i ett par veckor framöver. Där kan förbipasserande, däribland många turister, ta del av hur det svenska skogsbruket ser ut.
Sedan 50-talet har ungefär 60 procent av den svenska skogen kalavverkats, som är den absolut vanligaste avverkningsmetoden. Det innebär att Sverige täcks av gigantiska kalhyggen i allt större utsträckning och att värdefulla skogar ersätts med artfattiga, monokulturella plantage. Någon förändring ser ännu inte ut att finnas i sikte. Det visar inte minst regeringens nya skogsutredning vars huvudsakliga fokus är hur uttaget av skogsråvara ska kunna öka.
I Sverige är sex procent av produktiv skogsmark skyddad i dag (motsvarande 8,9 procent av all skog) – långt ifrån de 30 procent som ska skyddas till 2030 enligt internationella överenskommelser som Sverige har skrivit under. Men till och med inom skyddade områden förekommer kalhuggning. En av tävlingens finalister låg till exempel i Vattnafjälls naturreservat utanför Göteborg, som även klassas som ett Natura 2000-område. Enligt en granskning från DN har nära 6 000 hektar skyddad natur avverkats de senaste sju åren, vilket motsvarar fler än 11 000 fotbollsplaner.
Se tidigare pressmeddelande från när finalisterna presenterades här.
Kontakt
Christopher Engberg Dahl, kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
christopher.dahl@greenpeace.org
0791421453
Kontakter
Christopher Engberg DahlKommunikationansvarig
Tel:079 142 21 63christopher.dahl@greenpeace.orgBilder
Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.
Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.
Följ Greenpeace
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Greenpeace
Idag hyllar vi västkustens olydiga historia utanför Hovrätten i Göteborg13.11.2024 10:05:32 CET | Pressmeddelande
Idag klockan 13:00 inleds förhandling i hovrätten för de sex kvinnliga Greenpeace-aktivister som av Uddevalla tingsrätt dömdes till böter och ett tvåårigt villkorligt fängeslestraff för sin medverkan i protesterna mot expansionen av Preemraff hösten 2020. Utanför hovrätten i Göteborg hyllar Greenpeace västkustens olydiga historia genom att lyfta fram lokala hjältar som har bidragit till samhällets utveckling.
Här är skuggflottans farligaste tankfartyg i Östersjön25.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Greenpeace har sammanställt en lista över de 192 farligaste oljetankfartygen som ingår i den ryska skuggflottan och som trafikerar Östersjön. Dessa 192 tankfartyg utgör ett särskilt hot mot Östersjöns miljö och borde enligt Greenpeace så snabbt som möjligt läggas till på EU:s sanktionslista. Att fartygen ännu inte är med på någon sanktionslista innebär att den ryska regeringen kan använda dem för att exportera råolja och på så sätt finansiera angreppskriget mot Ukraina.
Ny rapport: Målet om att skydda 30 procent av haven riskerar att missas med 80 år21.10.2024 07:33:44 CEST | Pressmeddelande
Samtidigt som världens ledare möts under COP16 i Colombia för att diskutera biologisk mångfald och skydd av värdefull natur, varnar en ny rapport från Greenpeace International för att målet om att skydda 30 procent av världens hav riskerar att missas med råge. Med nuvarande takt uppnås inte målet förrän år 2107 - nästan 80 år för sent.
Inför COP16: Greenpeace lyser upp riksdagens fasad med krav på att skydda 30 procent av naturen19.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sent under fredagskvällen lyste Greenpeace upp riksdagsbyggnaden med budskap om att skydda 30 procent av naturen enligt internationella överenskommelser. Uppmaningen kommer bara dagar innan COP16 inleds i Colombia, där målet åter kommer att vara på agendan. Greenpeace menar att regeringen hittills har agerat i strid med målet och måste öka takten istället för att förhala processen. Liknande budskap riktas samtidigt mot makthavare världen över.
Greenpeace närvarar på COP16 i Colombia17.10.2024 05:00:00 CEST | Pressmeddelande
För två år sedan enades världens länder om att skydda 30 procent av värdefull natur på land och hav och stoppa miljöskadliga subventioner. Avtalet har kommit att kallas för ett “Parisavtal för naturen”. I år ska avtalet följas upp under COP16 i Cali, Colombia. Greenpeace kommer att närvara med en stor internationell stab och har en svensk representant på plats från och med den 24 oktober i form av Carl Schlyter, talesperson i klimatfrågor. Här hittar du Greenpeaces krav på regeringen inför mötet och kontaktuppgifter vid intervjuförfrågningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum