Här är skuggflottans farligaste tankfartyg i Östersjön
Greenpeace har sammanställt en lista över de 192 farligaste oljetankfartygen som ingår i den ryska skuggflottan och som trafikerar Östersjön. Dessa 192 tankfartyg utgör ett särskilt hot mot Östersjöns miljö och borde enligt Greenpeace så snabbt som möjligt läggas till på EU:s sanktionslista. Att fartygen ännu inte är med på någon sanktionslista innebär att den ryska regeringen kan använda dem för att exportera råolja och på så sätt finansiera angreppskriget mot Ukraina.
– De här åldrande och riskabla tankfartygen bör så fort som möjligt läggas till på EU:s sanktionslista för att minska risken för ett oljespill i Östersjön, säger Rolf Lindahl, talesperson i energifrågor på Greenpeace.
Samtliga av de 192 tankfartygen på Greenpeace lista är föråldrade, många har tekniska defekter, har tillfälligt stängt av sitt automatiska identifieringssystem eller har överfört olja till andra fartyg till sjöss, vilket är en särskilt riskfylld manöver. En olycka med någon av dessa tankfartyg skulle kunna orsaka mycket stor skada i Östersjöns känsliga miljö. Tankfartygen är dessutom otillräckligt försäkrade och det skulle därför vara skattebetalarna i länderna kring Östersjön som skulle tvingas stå för kostnaden om det skulle ske ett oljeutsläpp.
Den svenska regeringen har vid ett flertal tillfällen understrukit risken som tankfartygen inom skuggflottan innebär för Östersjön och dess kustmiljö. Nu vill Greenpeace se handling.
– Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard sa senast förra veckan till Politico att skuggflottan utgör en betydande fara för den marina miljön, men nu vill vi veta vad utrikesministern gör för att se till att få bort Rysslands flytande miljöbomber från Östersjön, säger Rolf Lindahl.
Hela listan över skuggflottans farligaste fartyg i Östersjön
Kontakt:
Rolf Lindahl, talesperson i energifrågor på Greenpeace, 070-397 58 70
Följande kriterier har använts för att sammanställa listan på den ryska skuggflottans farligaste tankfartyg i Östersjön:
● De har lämnat en rysk oljehamn och tagit sig till internationellt vatten minst tre gånger sedan krigets början (24 februari 2022) och minst en gång under de senaste 12 månader.
● De är större än 180 meter.
● De är äldre än 15 år.
● De har ingen ansedd skydds- och skadeståndsförsäkring (P&I).
● De finns för närvarande inte på någon sanktionslista.
Listan innehåller också information om vilka av dessa fartyg som tillfälligt stängt av sitt automatiska identifieringssystem på ett iögonfallande sätt, vilka som fört över olja till andra fartyg till havs, vilka som har dokumenterade brister, vilka som tidigare varit involverade i olyckor och vilka som har dolda eller oklara ägarförhållanden.
Nyckelord
Kontakter
Ludvig TillmanKommunikationsansvarig
Tel:070 271 64 37ludvig.tillman@greenpeace.orgBilder
Dokument
Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.
Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.
Följ Greenpeace
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Greenpeace
Idag hyllar vi västkustens olydiga historia utanför Hovrätten i Göteborg13.11.2024 10:05:32 CET | Pressmeddelande
Idag klockan 13:00 inleds förhandling i hovrätten för de sex kvinnliga Greenpeace-aktivister som av Uddevalla tingsrätt dömdes till böter och ett tvåårigt villkorligt fängeslestraff för sin medverkan i protesterna mot expansionen av Preemraff hösten 2020. Utanför hovrätten i Göteborg hyllar Greenpeace västkustens olydiga historia genom att lyfta fram lokala hjältar som har bidragit till samhällets utveckling.
Ny rapport: Målet om att skydda 30 procent av haven riskerar att missas med 80 år21.10.2024 07:33:44 CEST | Pressmeddelande
Samtidigt som världens ledare möts under COP16 i Colombia för att diskutera biologisk mångfald och skydd av värdefull natur, varnar en ny rapport från Greenpeace International för att målet om att skydda 30 procent av världens hav riskerar att missas med råge. Med nuvarande takt uppnås inte målet förrän år 2107 - nästan 80 år för sent.
Inför COP16: Greenpeace lyser upp riksdagens fasad med krav på att skydda 30 procent av naturen19.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sent under fredagskvällen lyste Greenpeace upp riksdagsbyggnaden med budskap om att skydda 30 procent av naturen enligt internationella överenskommelser. Uppmaningen kommer bara dagar innan COP16 inleds i Colombia, där målet åter kommer att vara på agendan. Greenpeace menar att regeringen hittills har agerat i strid med målet och måste öka takten istället för att förhala processen. Liknande budskap riktas samtidigt mot makthavare världen över.
Greenpeace närvarar på COP16 i Colombia17.10.2024 05:00:00 CEST | Pressmeddelande
För två år sedan enades världens länder om att skydda 30 procent av värdefull natur på land och hav och stoppa miljöskadliga subventioner. Avtalet har kommit att kallas för ett “Parisavtal för naturen”. I år ska avtalet följas upp under COP16 i Cali, Colombia. Greenpeace kommer att närvara med en stor internationell stab och har en svensk representant på plats från och med den 24 oktober i form av Carl Schlyter, talesperson i klimatfrågor. Här hittar du Greenpeaces krav på regeringen inför mötet och kontaktuppgifter vid intervjuförfrågningar.
Ny rapport avslöjar stora metanutsläpp från kött- och mejeriföretag, protest på Arla-mejeri9.10.2024 10:02:36 CEST | Pressmeddelande
En ny rapport från Greenpeace visar att de globala kött- och mejeriföretagens metanutsläpp är jämförbara med utsläppen från världens största oljebolag. Arla, som är världens fjärde största mjölkproducent, saknar trots det planer på att minska sina metanutsläpp i absoluta termer. Samtidigt som rapporten lanseras protesterade idag Greenpeace-aktivister på Arlas mejeri i Stockholm, som är Sveriges största. Detta för att uppmärksamma bolagets metanutsläpp och ansvar inför klimatkrisen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum