Svensk Handel

Hälften av handlarna utsattes för brott under det andra kvartalet

Dela

Handelns brottsutsatthet har etsat sig fast på höga nivåer. Nya siffror visar att stöld fortsatt är det vanligaste brottet man utsätts för, följt av hotfullt beteende från besökare eller kund. Det visar Svensk Handels Trygghetsbarometer för det andra kvartalet 2024.

Säkerhetsindex, alltså andelen butiker som utsatts för antingen stöld, ringa stöld, hot eller våld i samband med stöld, inbrott, hotfullt beteende eller blivit utsatta för bedrägeriförsök, landade under det andra kvartalet 2024 på 50%. Det är visserligen en minskning med två procentenheter jämfört med den höga noteringen under det första kvartalet, men jämfört med motsvarande kvartal föregående år är det en ökning med sju procentenheter.

– Vi tvingas tyvärr konstatera att handelns brottsutsatthet fortsätter att befinna sig på nivåer som kan få allvarliga konsekvenser för samhällen runt om i Sverige. Handlarnas tålamod är inte oändligt, och allt fler funderar nu på att lägga ned sin butik till följd av upprepad brottslighet och en hopplöshet kring att rättsväsendet inte tar mängdbrotten på allvar, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.

Ingen förändring i sikte – stölderna fortsätter att slå hårt mot handeln

Nyligen publicerade siffror från Svensk Handel visar på att det stjäls för över 10,5 miljarder kronor i svenska butiker årligen. Resultaten från Trygghetsbarometerns andra kvartal påvisar att detta är en siffra som knappast lär minska. 43% av handlarna uppgav att de utsatts för stöld under den senaste veckan.

– Stölderna våra medlemmar utsätts för tar sig olika uttryck. Det kan vara regelrätta stölder, men vi ser även hur allt fler privatpersoner passar på att medvetet slå in fel varor i självscanningen. Vi vill verkligen betona att även det är att klassa som stöld, vilket i slutändan kan leda till att möjligheten till självscanning försvinner, säger Nina Jelver.

Fler än tre av fyra handlare polisanmäler inte stölder

Benägenheten att anmäla stölder har sedan länge varit låg bland svenska handlare. De två främsta anledningarna är att man helt enkelt inte hittade den skyldige, och att en anmälan sällan leder någonvart. Den läggs ofta ned utan någon som helst form av konsekvens. Under det andra kvartalet 2024 uppgav 76% av handlarna att de inte valt att polisanmälda stölder som begåtts.

– Detta är siffror som verkligen borde få politiker och Polismyndigheten att reagera. Vilka signaler skickas egentligen när tre av fyra handlare inte tycker det är mödan värt att polisanmäla? Samtidigt är det viktigt att poängtera att handeln har en viktig roll att spela. Vi måste polisanmäla alla typer av brott för att påvisa hur stort problemet faktiskt är, säger Nina Jelver.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Dokument

Länkar

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

Svensk Handel varnar: Rådande hyresnivåer leder till tomma stadskärnor14.11.2024 10:11:51 CET | Pressmeddelande

De senaste årens extrema hyreshöjningar på över 20 procent har slagit hårt mot handelsföretagen. Tomma butikslokaler blir en allt vanligare syn i städer och köpcentrum runt om i landet. Nya siffror från Svensk Handels Hyresdatabas visar att upp till en fjärdedel av en butiks omsättning går till hyra. Denna historiskt höga andel förändras inte av det mer normala KPI-talet på 1,6 procent som SCB presenterade idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye