Temperaturen på bostadsmarknaden närmar sig mer normala nivåer
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen fortsatte att stiga på bostadsmarknaden i juni. Även om det fortfarande är en bit kvar, börjar temperaturen nu närma sig mer normala nivåer. Temperaturen steg något mer för lägenheter än för hus och gapet till villor minskade därmed.

Försäljningsläget fortsatte att stärkas i juni för lägenheter…
Bomarknadstempen visar ett sammantaget förbättrat läge för säljare av lägenheter i juni (se diagram 1). Det förbättrade läget förklaras i huvudsak av att utbudet av lägenheter minskade och färre annonser återpublicerades. Andelen prissänkta sjönk också något samtidigt som budpremierna och antalet budgivare steg marginellt (se diagram 2). Den positiva trenden motverkades lite av att annonstiderna gick upp något. Utvecklingen under juni får betraktas som förhållandevis stark sett till hur det brukar se ut i juni (se diagram 6). Det är dock en bit kvar till normala temperaturer för både Sverige som helhet och i alla tre storstadsområdena (se diagram 4). Utbudet och antalet återpublicerade annonser är de faktorer som avviker mest negativt från hur det brukar se ut vid ett mer normalt läge (historiskt genomsnitt).
… och även för villor
Bomarknadstempen fortsatte att öka i juni även för villor (se diagram 1) om än lite långsammare än för lägenheter. Minskat utbud, färre återpublicerade husannonser samt stigande budpremier bidrog till temperaturökningen (se diagram 3). Liksom för lägenheter är utbudet av hus och antalet återpublicerade annonser de faktorer som sticker ut mest negativt i förhållande till normalläget. Läget för villor är likartat i Sveriges tre storstadsområden (se diagram 5). Villamarknaden är samtidigt något mindre kall än den för lägenheter, även om lägenhetssidan närmat sig villasidan i rask takt på senare tid.
- Det är inget jätteuppsving att tala om men kanske att mäklarna ändå var lite rätt ute i att spå att juni skulle bli en förhållandevis stark månad – trots sommar och sol – till följd av att det nog finns ett uppdämt behov av att byta bostad. Detta efter en lång avvaktande period med räntehöjningar och hög inflation. Det är samtidigt en bit kvar till mer normala temperaturer på bostadsmarknaden, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
- Det är tydligt att lägenhetsmarknaden har vaknat till liv de senaste månaderna och närmat sig den lite högre temperaturen på villasidan. Många bostadsrättsföreningar måste samtidigt höja sina månadsavgifter framöver när bundna lån löper ut eller till följd av att man inte i tillräcklig utsträckning har höjt avgifterna i paritet med de räntehöjningar som varit. Detta är ett faktum även om de rörliga bolåneräntorna nu förväntas sjunka framöver. Det återstår att se vilken betydelse det får för aktiviteten på lägenhetsmarknaden, säger Robert Boije.

Om Bomarknadstempen
I Boolis databas finns variabler som i olika dimensioner speglar läget på bostadsmarknaden. SBAB/Boolis kompositindikator – ”Bomarknadstempen” – väger ihop hur mycket utbudet av befintliga bostäder, antal dagar på Booli, antalet återpublicerade bostäder, andelen prissänkta bostäder, antalet budgivare samt medelbudpremien, avviker från sina historiska genomsnitt. Denna indikator ger ett sammanvägt mått på hur lätt eller svårt det är att sälja en bostad och publiceras månadsvis. Indikatorn bryts också ner i sina olika beståndsdelar för att tydligare visa vad det är som driver förändringarna över tid. Indikatorn beräknas också separat för Sveriges tre storstadslän.
Nyckelord
Kontakter
Bessie WedholmPresskontaktSBAB
Tel:073-049 08 74bessie.wedholm@sbab.seRobert BoijeChefsekonomSBAB
Tel:070-269 45 91robert.boije@sbab.sewww.sbab.se/bloggen/Dokument
Länkar
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 287 000 och 634 000 privatpersoner har sparkonto (per den 31 mars 2024). Antal medarbetare (FTE) är 957. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
Ljusning för unga på bostadsmarknaden: Fler kan köpa sin första lägenhet24.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB:s senaste kartläggning över ungas möjlighet att köpa sin första bostad visar att läget har förbättrats avsevärt jämfört med förra året. Nu kan en 27-årig kvinna med medianinkomst till exempel köpa en genomsnittlig etta i 15 av landets 25 största kommuner, det är nio kommuner fler än i fjol. En jämnårig man kan köpa motsvarande bostad i 21 av 25 kommuner. Men trots ljusglimtar på bostadsmarknaden kvarstår utmaningen att spara ihop till kontantinsatsen. Löneskillnaden mellan könen skapar dessutom ojämlika förutsättningar att köpa en bostad.
4 av 10 förstår inte vad ett lånelöfte innebär – ny undersökning visar kunskapsglapp20.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Våren är traditionellt en intensiv period på bostadsmarknaden. Ett lånelöfte från banken är startskottet för bostadsspekulanter. Termen lånelöfte i sig tycks dock ge upphov till viss förvirring. En ny undersökning från SBAB visar att 40 procent inte förstår innebörden av ett lånelöfte. Det är en preliminär bedömning av lånekapaciteten men många tolkar det som en garanti för lån. Paradoxalt nog har endast 4 procent nekats lån på den nivå som angivits i lånelöftet, trots denna förvirring. Resultat belyser likväl ett behov av ökad kunskap om bostadsfinansiering bland svenska konsumenter.
Riksbanken klämd från två håll19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Inflationen har stigit trendmässigt de senaste månaderna och legat tydligt över Riksbankens mål två månader i rad. Även om det finns vissa faktorer, till exempel att företagen planerar för fler prishöjningar, som i ökad utsträckning pekar mot höjda priser även framöver, bedöms uppgången vara temporär. Svensk ekonomi går på knäna, arbetslösheten fortsätter att öka, och hushållen håller hårt i plånboken. Svensk ekonomi är betjänt av ytterligare en sänkning av styrräntan. Den senaste tidens uppgång i både långa och korta marknadsräntor har bidragit till att bolåneräntorna har gått upp. En sänkning av styrräntan kan få den rörliga bolåneräntan att sjunka något igen. På ett års sikt bedöms de längre bundna bolåneräntorna ligga något högre än idag. Valet av räntebindningstid är inte självklart.
SBAB höjer räntorna på bolån13.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB höjer listräntorna för bolån med bindningstid 3 månader samt 2–10 år. Räntejusteringen beror på att marknadsräntorna har ökat vilket lett till ökade upplåningskostnader för banken. Förändringarna träder i kraft idag torsdag 13 mars.
Små, små ljusglimtar för hårt pressade bostadsbyggare12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Under förra årets sista kvartal var det, i genomsnitt, balans mellan den beräknade potentiella efterfrågan och utbudet av nya bostäder för alla upplåtelseformer i Sverige som helhet. I Stockholms- och Skåne län var det dock tydliga underskott på villor. Trots lägre inflation och bolåneräntor syns ingen uppgång i antalet verifierat sålda nya bostäder jämfört med för ett år sedan. Däremot syns en tydlig uppgång i antalet bokade nya bostäder och markant kortare försäljningstider.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum