Schibsted Media

Dömda vrakdykare slår tillbaka i ny dokumentär

Dela

De fyra männen har dykt tillsammans i decennier. Och de har gjort fantastiska fynd – hittat okända vrak och plockat upp kanoner och krus. Men Kustbevakningen menar att de är vrakplundrare. SvD:s nya poddserie berättar om ett unikt rättsfall. Hela serien släpps på tisdag.

Blendas dokumentärredaktör Björn Barr och de prisbelönta journalisterna Jack Werner och Magnus Arvidson berättar historien om hur fyra dykkompisar blev rikskända som Sveriges värsta vrakplundrare. Båda Blenda-avsnitten släpps den 9 juli. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD
Blendas dokumentärredaktör Björn Barr och de prisbelönta journalisterna Jack Werner och Magnus Arvidson berättar historien om hur fyra dykkompisar blev rikskända som Sveriges värsta vrakplundrare. Båda Blenda-avsnitten släpps den 9 juli. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD

I den nya serien ”De dömda vrakdykarna” från SvD:s dokumentärpodd Blenda berättar de prisbelönta journalisterna Jack Werner och Magnus Arvidson om hur det gick till när fyra dykkompisar blev rikskända som Sveriges värsta vrakplundrare. 

Nu ger två av de dömda männen en utförlig bild av vad som egentligen hände där ute på Östersjöns mörka vatten.

De säger att de är oskyldiga.

En av männen, som vi kallar Artur i serien, gör ett sista, farligt dyk och kommer upp med en film som ska visa männens oskuld:

– Nu kunde vi bevisa att vi hade pratat sanning och att andra inte hade gjort det, säger Artur i podden. 

Det var i juli 2020 som kustbevakningen slog till mot fiskebåten Lina utanför Öland. Då hade man spanat på de fyra männen ombord i flera års tid. Kustbevakningen misstänkte att männen länge hade ägnat sig åt systematisk vrakplundring. Och fynden ombord på båten stärkte misstankarna.

När man gjorde husrannsakan hemma hos de fyra männen hittades hundratals föremål: kritpipor, lerkrus – till och med en hel kanon. Dessutom hittades något annat, som kustbevakningen beskriver som ”lika avgörande som Encrochat varit för gängrättegångarna”.

En av männens dykloggböcker.

– Jag hyser en skräckblandad förtjusning för vrakdykning, och den väcktes när jag läste om domen mot männen som skulle ha plockat på sig så mycket föremål från vrak i Östersjön. När jag satte mig in i fallet förstod jag att historien var fascinerande även på ett mänskligt plan, säger reporter Jack Werner.

I serien får vi också stifta närkontakt med Östersjöns unika miljö. Det bräckta vattnet gör att de sjunkna skeppen står kvar på havsbotten, precis som de en gång såg ut. Marinarkeologer tror att det finns minst 100 000 vrak där nere – och många väntar fortfarande på att upptäckas.

– Domen mot männen är intressant. Var går egentligen gränsen för vad man får göra i närheten av ett vrak? Och vad är med havet som lockar och drar så mycket? De frågorna ville vi utforska i den här serien, säger Björn Barr, dokumentärredaktör på SvD.

Blenda är poddformatet där SvD släpper fristående dokumentärer i serieform. Bland de tidigare avsnitten finns ”Husmardrömmar”, en granskning av hur ett 80-tal svenskar lockades att investera i hus i Cleveland, USA, ”Lyxvillans hemlighet” om mysteriet med rekorddyra men tomma Villa Söderås på Lidingö och ”Yoga girls vilda graviditet” där SvD följde influencern Rachel Bråthén när hon födde barn helt utan kontakt med vården.

Den nya serien ”De dömda vrakdykarna” är producerad av Magnus Arvidson. Den består av två avsnitt som båda släpps den 9 juli. 

Vill din redaktion förhandslyssna mot embargo kan du kontakta SvD:s dokumentärredaktör Björn Barr.


För ytterligare information, vänligen kontakta:
Jack Werner, reporter. Telefon: 076-878 45 57. E-post: jack@kwasbeb.se.
Björn Barr, dokumentärredaktör, SvD. Telefon: 073-655 87 87. E-post: bjorn.barr@svd.se.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Oberoende journalistik – det är vårt uppdrag

Mediekoncernen Schibsted Media har några av Nordens starkaste varumärken i portföljen, som Aftonbladet, Svenska Dagbladet, VG, Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Omni,  E24 och Podme. 

Varje dag använder nästan sju miljoner människor våra redaktörstyrda medier för att bli uppdaterade, engagerade och underhållna – genom text, ljud, bilder och video. Förtroendet från våra användare är helt avgörande för oss. Och för att upprätthålla det förtroendet är vi fokuserade på fakta, verifierbarhet och transparens. 

Våra 2800 anställda är baserade i Oslo, Bergen, Stavanger, Stockholm, Helsingfors, Kraków och Gdańsk. Och vi är beroende av dem alla för att lyckas, genom nära samarbete över redaktioner, produkt- och teknologimiljöer och prenumerations- och annonsenheter. 

Det som började som Christian Schibsteds lilla boktryckeriverksamhet i dåvarande Christiania (Oslo) 1839, är idag ett av Nordens ledande medieföretag. Vår journalistik har informerat folk, byggt gemenskap, avslöjat maktmissbruk och stärkt demokratier i nästan tvåhundra år. Våra demokratier är beroende av oberoende journalistik. Det är vårt uppdrag.

Följ Schibsted Media

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schibsted Media

Så kan nyhetsmedia ge både personlig relevans och en gemensam världsbild28.6.2024 10:55:19 CEST | Pressmeddelande

Förtroende är mediehusens viktigaste kapital – och konkurrensfördel – i ett allt mer automatiserat och fragmenterat medielandskap. Men vad händer med den oberoende journalistiken när personlig relevans, och ”innehåll som passar min världsbild” driver förtroende? Schibsted Medias Agnes Stenbom lyfte frågeställningen till tre erfarna mediechefer på ett seminarium i Almedalen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye