Svenskt Ambulansflyg flyger oftare till andra länder under sommaren
Svenskt Ambulansflyg räknar med många ambulanstransporter till andra länder under sommaren. Tre sommarmånader, 2023 var det lika många uppdrag till andra länder som totalt under året i övrigt.
Juni, juli och augusti 2023 utfördes i snitt mellan tre och fyra transporter i veckan utanför Sveriges gränser. Resterande månader en eller max två transporter i veckan. Även under sommaren är det variationer och vissa veckor mer intensivt.
Se mer i Årsredovisning 2023: Länk
Se pressbild nedan och andra alterantiv i pressrum.
– Vissa veckor flyger vi utanför Sverige varje dag. Under semesterperioden får vi hjälpa många turister från våra nordiska grannländer att komma hem när de blivit sjuka eller skadat sig under sin semester i Sverige, säger Mathias Jonsson, kapten och flygchef, Svenskt Ambulansflyg.
Flest transporter inom landet
Svenskt Ambulansflyg utför ambulansflyguppdrag för regionernas räkning och de flesta transporter är mellan flygplatser i Sverige. Regionerna ansvarar därutöver för hemtransport av patienter till de nordiska grannländerna, enligt nordisk överenskommelse om social trygghet. De kan också ha avtal med andra länder om specialistvård.
Standardiserade procedurer
Mathias Jonsson beskriver att det egentligen inte är någon skillnad att flyga till ett annat land eller i ett annat lands luftrum, I grunden är alla procedurer standardiserade för hela världens flyg, men det kan finnas lokala avvikelser på grund av exempelvis geografi, konflikter eller andra restriktioner lokalt.
– Det kan dock vara lite mer omständligt att planera en flygning till en ny flygplats. Piloterna behöver läsa på om flygplatsernas specifika procedurer och vissa flygplatser ställer extra krav på pilotens kompetens, exempelvis i Nordnorge. Där kan det krävas extra simulatorträning, säger Mathias Jonsson.
Kort framförhållning
Svenskt Ambulansflyg har en kort framförhållning, beroende av hur människor blir sjuka och regionernas behov av transporter. Ett trafikflygbolag för persontransporter planerar sina rutter många månader i förväg och alla destinationer är långt i förväg inlagda i system.
Bank av kunskap om flygplatser i andra länder
Svenskt Ambulansflyg har procedurer för samtliga Sveriges 40-tal trafikflygplatser inlagda i systemet. Flygkoordineringen i Umeå fortsätter med flygplatser i andra länder vartefter behovet uppstår.
– Sedan vi startade för två år sedan har det varit många första besök vid nya flygplatser och nu blir det istället fler återbesök. Då är kunskap och procedurer om flygplatsen redan på plats, säger Emil Nilsson, chef vid Flygkoordineringscentralen i Umeå, Svenskt Ambulansflyg.
Kontakter med andra
Andra utmaningar med patienttransport till eller från andra länder är kontakter med sjukhus och marktransporter, taxi eller ambulansbolag.
– Det är inte alla aktörer i andra länder som ännu vet vilka vi är. Det gäller att bilarna kommer till rätt grind på flygplatsen och blir insläppta och lotsade till flygplanet. Det är en utmaning med olika standard för bårsystem mellan flygplan och vägambulans. Vi får mer kunskap och andra lär känna oss och vi gör allt för att patienten ska få en säker transport hela vägen, säger Emil Nilsson.
Kontakter
Mariann HolmbergKommunikationschefKommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Tel:073 800 86 16mariann.holmberg@svenskt-ambulansflyg.seBilder
Om oss
Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg utför ambulanstransport med flygplan med beredskap dygnets alla timmar, året runt. Tjänsten utformas och utvecklas utifrån Sveriges 21 regioners, nuvarande och framtida behov, av ambulanstransport med flygplan.
Följ Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg
Svenskt Ambulansflyg deltar på SFAI med utställning och seminarium i det vetenskapliga programmet19.9.2024 13:02:56 CEST | Pressmeddelande
Tema för Svenskt Ambulansflyg vid SFAI i Helsingborg 18–20 september är intensivvårdstransporter som utförs i samarbete med Sveriges regioner.
Samverkan räddar liv vid stroke18.9.2024 16:54:50 CEST | Pressmeddelande
I slutet av augusti flögs en läkare för att genomföra den första trombektomin vid Sundsvalls sjukhus av personal från Norrlands universitetssjukhus. Det var första gången en sådan behandling genomfördes på ett länssjukhus i Sverige. Vid stroke är tiden från insjuknande till behandling livsavgörande och ambulansflyget är den faktor som skapar förutsättningar för att spara tid och genom det rädda liv.
Svenskt Ambulansflyg på FLISA om standarder i gränssnitt17.9.2024 15:32:12 CEST | Pressmeddelande
När Svenskt Ambulansflyg deltar vid FLISA-kongressen i Kalmar den 17e till 19e september, då är det för att berätta om standardiseringsarbetet inom gränssnitt för bårar och bårsystem. Svenskt Ambulansflyg tror det är möjligt att införa en standard för bårsystem i Sverige, vilket skulle underlätta vid patienttransporter mellan Sveriges regioner.
Svenskt Ambulansflyg uppmärksammas internationellt för teknisk pålitlighet17.9.2024 13:10:00 CEST | Pressmeddelande
Svenskt Ambulansflyg har haft en utveckling inom flygplansunderhåll som väcker internationell uppmärksamhet. Odd Gomsrud, teknisk chef, har föreläst för andra operatörer med Pilatus PC-24, om ett upplägg som ger få och korta stilleståndstider.
Svenskt Ambulansflyg deltar vid Försvarsmaktens Flygdag 2024 i Ronneby21.8.2024 13:13:36 CEST | Pressmeddelande
Besökare till flygdagen kan möta medarbetare vid Svenskt Ambulansflyg och kika in i det moderna ambulansflygplanet som för dagen är uppställt i utställningsområden på flygflottiljen F17 i Ronneby. Den elektriska bårlyften som ger hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö demonstreras återkommande under dagen. Försvarsmaktens Flygdag 2024 äger rum den 24 augusti, 08.00–18.00 på Flygflottiljen F17 i Ronneby.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum