EU måste värna om flyktingskyddet, det kräver över 80 organisationer i civilsamhället
Inför det nyvalda Europaparlamentets första plenarsammanträde uppmanar över 80 människorättsorganisationer och humanitära organisationer Europeiska unionen att inta en fast hållning för att upprätthålla asylrätten och rättsstatens principer.
Organisationerna, som inkluderar Amnesty International, Danish Refugee Council, Human Rights Watch och Oxfam är oroade över de senaste försöken från flera EU-länder att undvika eller "externalisera" sitt internationella juridiska ansvar genom att flytta asylprövning och flyktingskydd till länder utanför EU. Dessa kontroversiella förslag syftar till att upphäva grundprincipen för internationellt skydd: att människor som befinner sig under en jurisdiktion har rätt att söka asyl i den jurisdiktionen och få en rättssäker prövning av behovet av skydd.
Staters försök att överföra sitt ansvar för asylprövning till andra länder är inget nytt – men har länge kritiserats, fördömts och förkastats av goda skäl. På samma sätt som systemet mellan Storbritannien och Rwanda med rätta håller på att kollapsa bör EU och dess medlemsstater vara uppmärksamma, sluta ge falska löften och slösa tid och pengar på dyra, inhumana och ogenomförbara förslag. När denna lagstiftningscykel inleds kan och måste EU göra bättre ifrån sig än att överge sitt åtagande om det globala flyktingskyddet.
-Försöken att lägga ut asylhanteringen på tredje land är ett uttryck för att stater flagrant undandrar sig sitt juridiska ansvar för människor i behov av skydd. Att lägga ut asylprövning och skydd på tredje länder som inte kan ge ett effektivt skydd eller som redan hyser oproportionerligt många flyktingar är inte förenligt med flyktingkonventionens syfte och anda. Det fördunklar också jurisdiktion och ansvar, vilket gör det svårare för människor att få tillgång till rättvisa när deras rättigheter kränks. Där extraterritoriell asylprövning har prövats har den orsakat omätbart mänskligt lidande och rättighetskränkningar, säger Madelaine Seidlitz, ansvarig för Amnesty Sveriges arbete med flyktingar och migranter.
I ett offentligt uttalande uppmanar organisationerna EU att överge dessa förslag som står i stark kontrast till såväl gällande EU-och europeisk lagstiftning liksom den internationella flyktingrätten och folkrätten. EU måste stödja en rättssäker och human, hållbar och realistisk migrations- och asylpolitik vilket gynnar både människor som söker skydd och trygghet och de samhällen som välkomnar dem.
Bakgrund till uttalandet
Uttalandet följer på ett brev från 15 medlemsländer som uppmanar EU-kommissionen att undersöka möjligheterna till extern handläggning av asylansökningar, bland annat genom ändringar i EU-lagstiftningen. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skrev i slutet av juni att dessa "innovativa idéer [...] säkert kommer att förtjäna vår uppmärksamhet" under den nya politiska cykeln.
Dessa förslag bygger på en lång rad åtgärder som syftar till att förhindra att människor söker asyl i EU genom avtal med länder utanför EU, med liten eller ingen uppmärksamhet på dessa myndigheters människorättsarbete. Dessa partnerskap har redan resulterat i otaliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna och visat på EU:s begränsade förmåga eller intresse av att övervaka eller genomdriva människorättsnormer utanför EU:s territorium när det gäller migration.
Nyckelord
Kontakter
Amnesty International SverigePRESSJOUR
Tel:0704330916press@amnesty.seDokument
Länkar
- https://www.amnesty.org/en/latest/news/2024/04/eu-migration-asylum-pact-put-people-at-risk-human-rights-violations/
- https://www.amnesty.org/en/latest/news/2024/04/eu-migration-asylum-pact-put-people-at-risk-human-rights-violations/
- https://www.amnesty.se/aktuellt/litauen-flyktingar-och-migranter-utsatts-pushbacks-tortyr-och-annan-illabehandling/
- https://www.amnesty.se/aktuellt/italien-overenskommelse-om-forvarstagande-av-flyktingar-och-migranter-i-albanien-illegal-och-ogenomforbar/
- https://www.amnesty.se/aktuellt/amnesty-anmaler-nederlanderna-eu/
Om oss
Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.
Följ Amnesty International Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige
Gruvor i Norrbottens län beviljas snabbspår trots starka protester från berörda samer31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Två nya gruvprojekt i Sápmi tilldelades förra veckan strategisk status enligt EU:s nya lagstiftning om strategiska och kritiska råvaror (CRMA). Amnesty International uttrycker stark oro över beslutet, som hotar samers mänskliga rättigheter och riskerar att förvärra den redan pressade situationen för det samiska folket.
Gruvor i Sápmi får strategisk status trots starka protester från berörda samer25.3.2025 15:30:42 CET | Pressmeddelande
Två nya gruvprojekt i Sápmi har tilldelats strategisk status enligt EU:s nya lagstiftning om strategiska och kritiska råvaror (CRMA). Amnesty International uttrycker stark oro över beslutet, som hotar samers mänskliga rättigheter och riskerar att förvärra den redan pressade situationen för det samiska folket.
Rapport: Illabehandling av ukrainare i rysk fångenskap utgör krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten4.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Ryska myndigheter har utsatt ukrainska krigsfångar (POW) och civila fångar för tortyr, långvarig isolering, påtvingade försvinnanden och annan omänsklig behandling, vilket utgör krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, enligt en ny rapport från Amnesty International.
Palestinsk by på Västbanken under akut hot om tvångsförflyttning27.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Palestinier i byn Shi’b Al-Butum i Masafer Yatta på den ockuperade Västbanken riskerar att tvångsförflyttas till följd av en kraftig ökning av statligt uppbackat bosättarvåld, husrivningar, begränsningar av tillgången till mark och olaglig bosättarexpansion av de israeliska myndigheterna. Amnesty varnar för att Israels agerande kan leda till att hela samhället fördrivs om inte brådskande åtgärder tas.
Frankrike: Hijab-förbud i idrott kränker mänskliga rättigheter19.2.2025 07:28:31 CET | Pressmeddelande
Frankrikes senat behandlar denna vecka ett lagförslag som skulle förbjuda "uppenbart religiös" klädsel under tävlingar i all idrott. Amnesty International varnar för att förbudet är diskriminerande och framför allt riktar sig mot muslimska kvinnor och flickor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum