Transportstyrelsen

Nytt snabbspår till eftertraktad sjöbehörighet

Dela

Från och med den 1 augusti går det betydligt snabbare att ta behörigheten fartygsbefäl klass VII. Kravet på 36 månaders sjötjänstgöring har nu kompletterats med ett nytt alternativ på ett halvårs praktik ombord.

En sjöman vid bryggan på ett fartyg.
Det nya snabbspåret innehåller sex månaders praktik ombord. Foto: Adobe Stock

Behörigheten som heter fartygsbefäl klass VII är vanlig framför allt inom skärgårdstrafiken. Förutom godkänd teoretisk utbildning krävs minst 36 månaders sjötjänstgöring för att uppfylla kraven för den aktuella behörigheten. Men nu införs alltså ett nytt och snabbare alternativ till att erhålla den genom praktik till sjöss.

Det gamla kravet på sjötjänstgöring kompletteras nu med en möjlighet att ersätta sjötjänstgöringen med sex månaders fartygsbelagd utbildning. Det kan med andra ord beskrivas som praktik ombord.

– Det här innebär att man får behörigheten på ett mycket mer tidseffektivt sätt. Det är bra för de blivande sjömännen som går utbildningen, men det underlättar också för rederierna som bemannar fartygen, säger Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen.

”Helt klart attraktivare”

Han fortsätter:

– Att rekrytera sjöpersonal och bemanna fartyg är någonting som blivit svårare på senare år. Blivande fartygsbefäl hinner ofta inte få ihop sjötiden under den femårsperiod som krävs efter fartygsbefälsexamen klass VII. Så den här regeländringen gör helt klart yrket attraktivare.

Knäckfrågan har varit om den fartygsbelagda utbildningen ska vara sex eller tolv månader lång. Efter att ha jämfört med länder i Sveriges närområde har Transportstyrelsen landat i att sex månader är en tillräckligt lång praktiktid. Detta för att undvika brist på lämpliga praktikplatser och för att säkerställa att utbildningen inte drar ut på tiden.

Ytterligare nyheter är att minst två månader av den fartygsförlagda utbildningen ska göras i närfart eller mer vidsträckt fart, och att utbildning på vägfärja nu tillåts men begränsas till maximalt två månader. Orsaken till det senare är vägfärjors begränsade trafikområde.

De nya reglerna träder i kraft den 1 augusti 2024.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En sjöman vid bryggan på ett fartyg.
Det nya snabbspåret innehåller sex månaders praktik ombord.
Ladda ned bild

Länkar

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Angående medieuppgifter vid upphandling av registreringsskyltar30.7.2024 16:26:36 CEST | Pressmeddelande

Media rapporterar just nu om att Transportstyrelen vill teckna avtal med bolag kopplat till Ryssland. Transportstyrelsen vill därför klargöra hur vi arbetar med ärendet. Avtalet vi vill teckna är med ett tyskt bolag verksamt i Tyskland: "Vi tar frågan på stort allvar, som svensk myndighet följer vi de lagar och förordningar som finns. Just nu prövar förvaltningsrätten saken och vi avvaktar rättens beslut," säger Anna Berggrund, avdelningschef.

Återkallat tillstånd för snöskoterutbildare i norra och Mellansverige3.7.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

En snöskoterutbildare lever inte upp till kraven som ställs för att få utbilda. ”Det handlar om att kunna leverera en god utbildning som främjar trafiksäkerheten. Som tillståndshavare inom förarutbildningen är det grundläggande att ha rutiner för egenkontroll som säkerställer att verksamheten bedrivs enligt fastställda krav,” säger Björn Strandh, sektionschef vid Transportstyrelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye