Nytt snabbspår till eftertraktad sjöbehörighet
Från och med den 1 augusti går det betydligt snabbare att ta behörigheten fartygsbefäl klass VII. Kravet på 36 månaders sjötjänstgöring har nu kompletterats med ett nytt alternativ på ett halvårs praktik ombord.
Behörigheten som heter fartygsbefäl klass VII är vanlig framför allt inom skärgårdstrafiken. Förutom godkänd teoretisk utbildning krävs minst 36 månaders sjötjänstgöring för att uppfylla kraven för den aktuella behörigheten. Men nu införs alltså ett nytt och snabbare alternativ till att erhålla den genom praktik till sjöss.
Det gamla kravet på sjötjänstgöring kompletteras nu med en möjlighet att ersätta sjötjänstgöringen med sex månaders fartygsbelagd utbildning. Det kan med andra ord beskrivas som praktik ombord.
– Det här innebär att man får behörigheten på ett mycket mer tidseffektivt sätt. Det är bra för de blivande sjömännen som går utbildningen, men det underlättar också för rederierna som bemannar fartygen, säger Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen.
”Helt klart attraktivare”
Han fortsätter:
– Att rekrytera sjöpersonal och bemanna fartyg är någonting som blivit svårare på senare år. Blivande fartygsbefäl hinner ofta inte få ihop sjötiden under den femårsperiod som krävs efter fartygsbefälsexamen klass VII. Så den här regeländringen gör helt klart yrket attraktivare.
Knäckfrågan har varit om den fartygsbelagda utbildningen ska vara sex eller tolv månader lång. Efter att ha jämfört med länder i Sveriges närområde har Transportstyrelsen landat i att sex månader är en tillräckligt lång praktiktid. Detta för att undvika brist på lämpliga praktikplatser och för att säkerställa att utbildningen inte drar ut på tiden.
Ytterligare nyheter är att minst två månader av den fartygsförlagda utbildningen ska göras i närfart eller mer vidsträckt fart, och att utbildning på vägfärja nu tillåts men begränsas till maximalt två månader. Orsaken till det senare är vägfärjors begränsade trafikområde.
De nya reglerna träder i kraft den 1 augusti 2024.
Nyckelord
Kontakter
Jonathan StillmanHandläggare
Tel:010-495 32 23jonathan.stillman@transportstyrelsen.seTransportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder
Länkar
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Planerar höja avgifter från årsskiftet6.9.2024 09:44:27 CEST | Nyheter
Transportstyrelsen har för avsikt att höja avgifter inom alla trafikslag från årsskiftet. En avgift som påverkar många är utfärdande av körkort och förarbevis, en annan är vägtrafikregisteravgiften.
Det kan få drönarna att lyfta30.8.2024 09:30:54 CEST | Pressmeddelande
En nationell ambition för obemannad luftfart och en plattform där myndigheter och företag kan mötas. Det är två av förslagen som Transportstyrelsen redovisar till regeringen i dag i en rapport om drönarnas framtid i Sverige.
Så kan Arlanda flygplats utvecklas21.8.2024 08:33:01 CEST | Pressmeddelande
Nya landningsplatser för elektriska luftfartyg som startar och landar vertikalt. Infrastruktur för elflyg och vätgasflyg. U-space som automatiserar obemannad trafik. Det är några av de framtidsscenarion som Transportstyrelsen presenterar i en rapport om Arlandas framtid.
Luftfartens avgifter fortsätter öka20.8.2024 08:32:47 CEST | Pressmeddelande
De flesta avgifterna inom luftfartsområdet, som betalas av flygbolagen, har ökat sedan 2016. Det gäller både årliga avgifter till Transportstyrelsen och avgifter kopplade direkt till flygningen. Det visar den nya rapporten Luftfartens avgifter 2016–2024.
Inget nytt förslag som ger längre dubbdäcksperiod16.8.2024 10:05:44 CEST | Pressmeddelande
Transportstyrelsen föreslår ingen ändring av datum för dubbdäcksförbud på våren – då ett senarelagt datum riskerar att påverka luftkvaliteten negativt. Det framkommer i den utredningsrapport som i dag lämnas över till regeringen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum