Transportstyrelsen

Angående medieuppgifter vid upphandling av registreringsskyltar

Dela

Media rapporterar just nu om att Transportstyrelen vill teckna avtal med bolag kopplat till Ryssland. Transportstyrelsen vill därför klargöra hur vi arbetar med ärendet. Avtalet vi vill teckna är med ett tyskt bolag verksamt i Tyskland: "Vi tar frågan på stort allvar, som svensk myndighet följer vi de lagar och förordningar som finns. Just nu prövar förvaltningsrätten saken och vi avvaktar rättens beslut," säger Anna Berggrund, avdelningschef.

Kö med bilar som kör på en somrig landsväg.
Transportstyrelsen förser skylttillverkaren enbart med den öppna, offentliga, information som behövs för att tillverka och distribuera skyltar. Foto: Liza Simonsson/Transportstyrelsen

Under våren har Transportstyrelsen genomfört en upphandling av registreringsskyltar. Ett tyskt bolag, Tönnjes, vann upphandlingen. Det bolag som i dag har avtalet SMC, Scandinavian Motorcenter, har överklagat Transportstyrelsens beslut till förvaltningsrätten.

– Vi bestrider påståendet om att vi skulle vara förhindrade att teckna avtal med det tyska bolaget som vann upphandlingen. Vår bedömning är att upphandlingen inte omfattas av sanktionerna mot Ryssland och det finns därmed inget lagstöd för att avslå anbudet från det tyska bolaget som avser att leverera tjänsten, säger Anna Berggrund.

Transportstyrelsen följer gällande lagar och regler, bland annat lagen om offentlig upphandling, och de sanktioner som genomförts mot Ryssland. Innan upphandlingen kontrollerades aktuella leverantörer om de träffades av förbuden i EU-förordningar, som reglerar de restriktiva åtgärderna mot Ryssland.

Lämnar inte ut känslig information

Transportstyrelsen vill även förtydliga att den som vinner anbudet aldrig får tillgång till VTR, Vägtrafikregistret. Transportstyrelsen förser skylttillverkaren med enbart den öppna, offentliga, information som behövs för att tillverka och distribuera skyltar. Transportstyrelsen har rutiner för hantering av känslig information.

I upphandlingen har vi ställt krav på att informationen som tillverkaren får ta del av inte får överföras till tredjeland (land utanför EU). Det innebär att vid anbudsutvärdering granskar vi ifall det finns risk för tredjelandsöverföring. Om så vore fallet kan vi förkasta anbudet. Det har inte varit aktuellt i detta fall.

– Vi är fullt medvetna om Rysslands försök att på olika sätt samla information som kan användas mot Sverige. Vi tar frågan om vår information på stort allvar. Det är viktigt för oss att göra rätt, säger Anna Berggrund.

Med anledning av den allmänna diskussionen i media och sociala medier så har vi uppdaterat texten 2024-08-01.

Kontakter

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye