Apollo

Sol, sex och promenader: Hur vi tillbringar vår vuxna tid på semestern

Dela

Det är vad svenska föräldrar prioriterar när de får tid från sina barn under semestern.

Sol, stränder och sevärdheter står högst upp på listan över saker vi vill uppleva på semestern - men det är önskan om oavbruten kvalitetstid med våra nära och kära som är det främsta skälet till att vi reser utomlands. 

I en undersökning genomförd av Apollo svarade hela 35 procent av de tillfrågade att resandet tillsammans stärkte relationen till deras nära och kära. Samtidigt säger mer än 60 procent att det ger dem värdefulla minnen - och så många som 50 procent säger att det är minnena av aktiviteter som de gjorde tillsammans som de minns bäst efteråt. 

- Eftersom vi bor i ett land där solen nästan aldrig skiner mer än tre dagar i sträck är vädret naturligtvis en stor anledning till att vi prioriterar vår utlandssemester så högt som vi gör. Samtidigt är oavbruten kvalitetstid fortfarande den viktigaste faktorn - helt enkelt för att det sällan finns tillräckligt med tid i vardagen hemma", säger Martina Krantz, pressansvarig på Apollo. 

Glada barn - och glada föräldrar! 

Det är därför inte förvånande att par och familjer utgör den största andelen av Apollos resenärer - och just bland de sistnämnda är gemensamma resor särskilt populära. Hos researrangören står barnfamiljerna för hälften av sommarens resor - och många tar med sig hela storfamiljen. Det innebär att man kan få kvalitetstid tillsammans och dela upp sig efter önskemål och behov. 

- Att kunna åka på semester med sin familj är något av det bästa som finns. Samtidigt är man på varandra 24 timmar om dygnet, och som föräldrar är man ständigt på sin vakt - särskilt när det gäller de små. Det är därför barnklubbar är så otroligt populära. Barnen älskar det eftersom de får leka med sina kompisar, lära sig nya saker och skapa nya vänskapsband - medan föräldrarna kan luta sig tillbaka och njuta av lite egentid", förklarar Krantz. 

Men vad innebär egentligen vuxentid på semestern? Enligt Apollos undersökning är det tre saker som svenska föräldrar prioriterar när de får lite egentid: 

1. Vi har sex 

34 procent uppger att de prioriterar sex när de har tid från sina barn och det är framför allt åldersgrupperna 18-29 år och 30-49 år som sticker ut. Här är andelarna 52 respektive 46 procent. I åldersgruppen 50-64 år är andelen 28 procent. 

2. Vi solar och badar 

När man reser med barn finns det inte alltid tid att njuta av en god bok i skuggan eller att ta en ordentlig simtur. Därför är det kanske inte så förvånande att 33 procent av föräldrarna säger att de använder sin fritid till just sol och bad. 

3. Vi går på promenader 

29 procent uppger att de går på promenader på sin egentid. De mest aktiva utövarna är i åldern 50 år och äldre. Bland dessa är den genomsnittliga svarsfrekvensen 35 procent, medan den bland yngre föräldrar (18-29 år) endast är 17 procent. 

Andra populära sätt för vuxna att spendera sin fritid under semestern är att unna sig en långlunch eller en spabehandling, träna, shoppa eller läsa en bok.   

*Undersökningen genomfördes av Norstat på uppdrag av Apollo i september 2023. Undersökningen hade mer än 1.000 respondenter i åldern 18-70 år i Sverige.   

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Apollo är en av Nordens ledande researrangörer med uppåt 500 medarbetare och en miljon resenärer årligen. Med oss kan kunder resa till hela världen, oavsett om de vill åka på en avslappnande sol- och badsemester, ta en träningsvecka i värmen eller spendera en weekend i någon spännande storstad. Vi arrangerar charterresor, träningsresor, cityresor och kryssningar och erbjuder dessutom säker bokning av flyg och hotell separat om kunden föredrar att själv sätta ihop sin resa.

Apollo bildar tillsammans med specialistarrangörerna Golf Plaisir, Lime Travel och Xtravel samt sportresorten Playitas, gruppen DER Touristik Nordic AB. Vi är sedan 2015 del av den privatägda tyska koncernen REWE med över 300 000 medarbetare. Apollo arbetar aktivt för hållbart resande och socialt ansvar och vi samarbetar med SOS Barnbyar, Ecpat, SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) samt är fullvärdiga medlemar i DER Touristik Foundation. Apollo är Travelife-certifierade sedan 2015.

Följ Apollo

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Apollo

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye