Volkswagen Group Sverige AB

PowerCo och QuantumScape tillkännager banbrytande avtal om industrialisering av solid state-batterier

Dela

Företagen går samman för att utveckla världsledande litiummetallteknik för masstillverkning av elpersonbilar. Avtalet ersätter ett tidigare joint venture mellan Volkswagen-koncernen och QuantumScape för samtillverkning av batterier.

San Jose, USA/Salzgitter, Tyskland. Volkswagen-koncernens batteriföretag PowerCo och QuantumScape (NYSE: QS) meddelade den 11 juli att de har ingått ett banbrytande avtal för att industrialisera QuantumScapes nästa generations solid state litiummetallbatteriteknik. Efter positiva tekniska framsteg och vissa royaltybetalningar kommer QuantumScape att bevilja PowerCo licens att massproducera battericeller baserade på QuantumScapes teknikplattform.

Enligt den icke-exklusiva licensen kan PowerCo tillverka upp till 40 gigawattimmar (GWh) per år med hjälp av QuantumScapes teknik med möjlighet att utöka upp till 80 GWh, tillräckligt för att utrusta cirka en miljon bilar per år. Företagen anser att detta kraftfulla engagemang är det snabbaste sättet att öka timproduktionen av gigawatt-timmar för solid state-teknik för att möta den växande globala efterfrågan på bättre elbilsbatterier. Avtalet ersätter ett tidigare joint venture mellan Volkswagen-koncernen och QuantumScape för samtillverkning av batterier.

Avtalet skapar ett mycket samarbetsinriktat partnerskap som förstärker företagens kärnkompetenser – QuantumScapes banbrytande teknik och PowerCos globala kapacitet inom industrialisering och tillverkningsanläggningar. Det kommer att omfatta ett kombinerat initiativ för att påskynda industrialiseringen av QuantumScapes teknik. Ett stort, dedikerat uppskalningsteam, bestående av experter från båda företagen, kommer att genomföra industrialiseringsaktiviteterna.

QuantumScapes teknikplattform är baserad på företagets egenutvecklade solid state-keramiska separator, som möjliggör användning av en ren litiummetallanod – en transformerande innovation som är utformad för exceptionell energi- och effekttäthet samt snabbladdning och med en robust säkerhetsprofil. Tillsammans siktar företagen på en produkt som ska skalas upp för integrering i en fordonsserie för Volkswagen-koncernen.

”Vi vill omdefiniera framtiden för batteriteknik och erbjuda våra kunder de mest hållbara och banbrytande battericellerna”, säger Frank Blome, VD för PowerCo. "Vi har samarbetat och testat QuantumScape-prototypceller i flera år nu och vi ser fram emot att införa denna framtidsteknik i serieproduktion. QuantumScapes teknik är på väg in i en avgörande fas där PowerCos specialiserade expertis, resurser och globala fabriker kan hjälpa till att underlätta övergången till industriell produktion."

”Elbilar är framtiden för mobilitet, och detta avtal med QuantumScape kommer att säkerställa att Volkswagen-koncernens globala vagnpark har tillgång till denna banbrytande batteriteknik i många år framöver”, säger Thomas Schmall, Volkswagen Group Board Member for Technology. ”Vi är fast beslutna att driva branschen framåt för att säkerställa att våra elbilar sätter standarden för spetskompetens och hållbarhet.”

”Detta avtal är ett stort steg i vår långsiktiga globala uppskalningsstrategi för att lansera QuantumScapes litiummetallbatteriteknik på marknaden”, säger Siva Sivaram, VD och koncernchef för QuantumScape. "Genom att kombinera vår banbrytande teknik med PowerCos expertis inom tillverkning och industrialisering etablerar detta avtal en plan för en kapitalsnål affärsstrategi och positionerar oss i framkant när det gäller innovation inom energilagring. Ett nära samarbete med PowerCo som vår första kund kommer att hjälpa oss att påskynda kommersialiseringen och införandet av dessa banbrytande batterier tillsammans."

För att leda PowerCo i denna nästa viktiga fas av samarbetet med QuantumScape lämnade Frank Blome QuantumScapes styrelse. Blome har varit styrelseledamot sedan 2020 som en av de två styrelseledamöter som utsetts av Volkswagen-koncernen, som fortfarande är QuantumScapes största aktieägare. Hans efterträdare i QuantumScapes styrelse kommer att tillkännages under de kommande månaderna.

”Frank Blome har varit en exceptionell partner för QuantumScape i många år”, säger Jagdeep Singh, medgrundare och styrelseordförande i QuantumScape. "Han har bidragit ovärderligt till QuantumScapes produktportföljstrategi och viktiga beslut om industrialisering. När vi går vidare kommer Frank att fortsätta vara en aktiv partner i denna relation som viktig tillverkare av vår innovativa batteriteknik, vilket säkerställer styrka och kontinuitet i våra samarbetsinsatser."

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Volkswagen Group Sverige är ett helägt dotterbolag till Europas största bilproducent Volkswagen AG. Volkswagen Group Sverige är den största bilimportören på den svenska marknaden och har sitt huvudkontor i Södertälje. Gruppen marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Skoda, Audi, SEAT/CUPRA, VolkswagenTransportbilar och Porsche.

Följ Volkswagen Group Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Group Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye