Region Kronoberg

Akuta problem kan lösas i hemmet när region och kommun samverkar runt patienten

Dela

Vårdcentralen, ambulansen och kommunala hemsjukvården i Tingsryd kan konstatera att den samverkansmodell som startades upp under våren av har fungerat utmärkt.

- Som en medarbetare berättade; samverkan var god innan men nu är den ännu bättre. Alla verksamheter vill samarbeta men det är också en kulturförändring att bryta gamla mönster och hjälpas åt med olika arbetsuppgifter, för patientens bästa, säger Fredrik Dahlberg som är verksamhetschef för ambulanssjukvården.

Samverkan har alltid funnits men nu mer strukturerat än tidigare. Målet är att patienten ska kunna stanna hemma och vårdas i sitt hem i de fall där specialistvården inte har mer att tillföra.

Under det första halvåret registrerades 16 ärenden i samverkan med Tingsryds kommun eller vårdcentralerna Tingsryd-Ryd. Ärendena har till exempel handlat om att ambulans lämnat över insatsen till kommunsjuksköterska, vårdcentral eller att ambulanssjukvårdens inre befäl på larmcentralen kunnat lämna över en patient direkt till kommunal primärvård utan att ambulans behövt skickas ut. Samtidigt har också ambulansen hjälpt både kommun och vårdcentral med insatser såsom PVK-sättning (Perifer venkateter), bedömning och EKG-tagning.

- Samverkan har mottagits positivt ute i verksamheten bland sjuksköterskorna. I de flesta fallen har patientens akuta problem kunnat lösas i hemmet och transport till sjukhuset undvikas. Istället har kontakt tagits med den regionala primärvården närmaste vardag, berättar Elsa Bengtsson som är verksamhetschef för hemsjukvården i Tingsryd kommun. 

Det finns alltid saker att förbättra

Nu fortsätter primärvård, ambulans och kommunal hemsjukvård att fila på detaljerna. Under sina uppföljningsmöten har de diskuterat vilka delar de behöver slipa på. 

- Vi ser att det finns potential att närma sig varandra. Vid behov kommer ambulansen bland annat kunna delta vid patientgenomgångar, som är en redan upparbetad mötesform mellan kommun och vårdcentralerna i Tingsryd-Ryd. Jag känner att arbetet ger mer fokus på patienten och gränserna mellan vårdgivarna suddas. Genom detta samarbete får vi lättare kontakt även i mindre ärenden, vi hjälps åt och problem löses nära patienten och helt prestigelöst, avslutar Gunilla Berg som är verksamhetschef för Vårdcentralen Tingsryd.

Ambulansen har sedan tidigare ett pågående samarbete i Markaryd men även inlett likande samarbeten med vårdcentral och kommun i Ljungby och Uppvidinge. Ambitionen framöver är att bredda arbetssättet i hela regionen.

Kontakter

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

Obesitaspatienter erbjuds nytt behandlingsupplägg22.7.2024 10:03:53 CEST | Pressmeddelande

Mer än hälften av Sveriges befolkning lider av övervikt eller obesitas. Obesitas, det vill säga BMI över 30, ökar risken för flera allvarliga hälsotillstånd och många av dessa personer passerar både primärvården och sjukhusvården. På Primärvårdens hälsoenhet arbetar man med obesitaspatienter med BMI 30-35 och erbjuder sedan årsskiftet en ny behandling med fokus på att nå både snabba och långsiktiga resultat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye