Civil Rights Defenders

Internationella hbtqi-aktivister till Stockholm Pride

Dela

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders deltar under hela Stockholm Pride-veckan tillsammans med flera ledande aktivister från hbtqi-rörelser runt om i världen. Från Georgien, Serbien och Marocko. Aktivisterna kommer för att inspireras och få ny kraft. Men inte minst kommer de för möjligheten att vara sig själva utan att utsättas för hot och hat. Vi kan erbjuda intervjuer.

Utvecklingen för hbtqi-personers rättigheter går framåt i stora delar av världen, men bakslagen är fortfarande många. I många länder är det förenat med livsfara att komma ut som hbtqi-person. Vi kan erbjuda intervjuer med några av de modiga hbtqi-aktivister som slåss för sina rättigheter runt om i världen. 

Nikola bröt stigmat om AIDS i sin hemstad i Serbien 

Nikola Brkljač började redan som 16-åring arbeta för att förbättra situationen för hbtqi-personer i Serbien. Bland annat har han drivit ett utbildningsprogram om hiv och aidsprevention i sin hemstad Pančevo. Idag arbetar Nikola på Pride Info Center i Belgrad, Serbiens första offentliga samlingsplats för hbtqi-personer och hbtqi-organisationer. För två år sedan var han med och arrangerade Europride i Belgrad i kraftig motvind, då polisen förbjöd Prideparaden 24 timmar innan den skulle gå av stapeln. 

– Att paraden förbjöds gjorde oss bara mer motiverade att kämpa ännu hårdare för hbtqi-personers rättigheter i Serbien. Året efter fick vi revansch, det blev Serbiens största Prideparad hittills, säger Nikola Brkljač. 

Beka ordnar skydd åt utsatta hbtqi-personer i Georgien 

Beka Gabadadze är en socionom från Tbilisi, som engagerat sig för hbtqi-frågor i över 10 år, i ett land som är traditionellt präglad av stark homofobi. Som ledare för den transfeministiska organisationen Temida, har han spelat en viktig roll i att synliggöra transpersoner och stärka deras rättigheter, inte minst rätten till vård. Temida driver också ett skyddsboende för utsatta hbtqi-personer. Trots att utvecklingen går långsamt är Beka överygad om att hans aktivism spelar roll:  

– Förtryck är inte ett öde, som aktivist är jag övertygad om det. Om hbtqi-personer inte får sina rättigheter tillgodosedda går det att ändra, hur lång tid det än tar, säger Beka Gabadadze. 

Goran Miletic en pionjär för hbtqi-rättigheter på Balkan 

Goran Miletic är i dag avdelningschef för Europa och MENA hos Civil Rights Defenders. Under 1990-talet var han med och startade hbtqi-rörelsen i Serbien, ett arbete han driver fortfarande i dag. Han är ett välkänt namn i hbtqi-kretsar i regionen.

– Hbtqi-personer kan fortfarande inte kan känna sig trygga och deras rättigheter är inte garanterade. Pride behövs mer än någonsin, i Stockholm och i resten av världen, som en trygg plattform för att fira mångfald och kräva förändring. Vi på Civil Rights Defenders är glada att flera av de modiga hbtqi-aktivister vi jobbar med kommer hit denna vecka för att fira Pride i Stockholm, säger Goran Miletic. 

Boka intervju 

Civil Rights Defenders arbetar med hbtqi-aktivister i flera länder och vi kan kommentera läget för hbtqi-rättigheter runt om i världen. Vill du boka en intervju med Goran Miletic eller någon av våra hitbjudna aktivister, vänligen kontakta oss via mejl press@crd.org eller på telefon +46 (0)76 576 27 62.  

Läs mer om hur Civil Rights Defenders stödjer hbtqi-aktivister här

Civil Rights Defenders Progam under Prideveckan.  

LGBTQ Activism in the Eurasia Region in times of war and oppression 

1 augusti 15:00-15:45 Pride House, Clarion Hotel Sign  

Screening of the short film "Amwaj za2ifa” (“False waves”) from Morocco and discussion with producers 

1 augusti 16:00-16:45 Pride House, Clarion Hotel Sign B2 (Plan 1) 

Nyckelord

Kontakter

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

VENEZUELA: Ingen anledning att tro på det presenterade valresultatet29.7.2024 12:57:37 CEST | Pressmeddelande

Strax efter midnatt idag presenterade den venezuelanska valkommissionen sitt resultat i söndagens presidentval i Venezuela. Enligt kommissionen fick Nicolás Maduro 51 procent av rösterna och oppositionens kandidat Edmundo Gonzalez 44 procent. Sedan vallokalerna stängde igår kväll har frågetecknen kring rösträkningen staplats på varandra. – Processen är inte över. De kommande dagarna blir avgörande för Venezuelas framtid, säger Erik Jennische, chef för Latinamerikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

Ödesval i Venezuela – har demokratin en chans?10.7.2024 09:28:56 CEST | Pressmeddelande

Venezuela har på 25 år gått från att vara relativt stabilt till att bli en av världens mest auktoritära och repressiva stater. Söndagen den 28 juli är det presidentval, och för första gången på länge står oppositionen enad bakom en kandidat, Edmundo Gonzalez, som dessutom har lyckats registrera sin kandidatur. Men hur ser möjligheterna för demokrati ut, och vad kan vi förvänta oss av valet? Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders finns tillgängliga för intervju.

Nu faller domen – Syrisk brigadgeneral åtalad i Sverige för medhjälp till folkrättsbrott19.6.2024 10:35:34 CEST | Pressmeddelande

I morgon klockan 11.00 faller domen i Stockholms tingsrätt mot den syriske brigadgeneral som står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott. Mannen är den högst rankade militären att ställas inför rätta för folkrättsbrott begångna i Syrien och rättegången har fått stor internationell uppmärksamhet. Civil Rights Defenders har bevakat och rapporterat från rättegången och vår jurist, Aida Samani, kan kommentera när domen fallit.

I dag avslutar första vittnet i Lundinrättegången – finns tillgänglig för intervju4.6.2024 06:58:00 CEST | Pressmeddelande

Förra veckan började utfrågningen av de målsägande i Lundinrättegången. Först ut var pastor James Ninrew Dong som förlorade 14 av sina familjemedlemmar när sudanesisk militär och deras allierade milisgrupper invaderade och fördrev befolkningen i området. Kontakta oss för en intervju om hans upplevelser av att efter 20 år få berätta sin historia inför en oberoende domstol.

Lundin Trial: South Sudanese Plaintiffs Take the Stand27.5.2024 17:37:24 CEST | Pressmeddelande

Tomorrow marks the beginning of a new phase in the Lundin trial as plaintiffs from South Sudan will be heard in court for the first time. Civil Rights Defenders is present at the Stockholm District Court every day, providing continuous reporting. We are available to comment on the trial. There is also an opportunity to interview the first witness, James Ninrew Dong, after his testimony concludes on 4 June. "We will finally hear from some of the people in South Sudan who have been affected. Their perspectives have been completely absent in the courtroom, and we must not forget that this trial is about them and their chance to seek justice," says Ebony Wade, Legal Adviser at Civil Rights Defenders.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye