Svenska Cykelförbundet

Jakob Söderqvist om känslorna efter linjelopp med galen konkurrens och OS-stämning i Paris

Dela

Jakob Söderqvist gjorde så länge ett fantastiskt starkt OS-lopp. Han slutade på plats 58, men var framför allt med och satte färg på linjeloppet kilometerna innan de avslutande tre varven centrala i Paris. Efter att 21-åringen kämpade sig tillbaka till huvudklungan och en bra position där kom ett par fina attacker.

"Jäkla bra kört Jakob. Kul! Han hade det lite tufft innan vi kom in i Paris men var riktigt bra på hugget när vi kom in på varvet. Han körde med bra självförtroende och var med och racade lite; var med på några attacker som var riktigt kul att se", säger förbundskaptenen Lucas Persson.

Belgaren Remco Evenepoel vann OS-tempot för en vecka sedan och fick med sig en dubbelseger med seger även i linjeloppet, trots en sen punktering. Så här slutade det:

1) Remco Evenepoel, Belgien, 6.19.34, 2) Valentin Madouas, Frankrike, +1.11, 3) Christophe Laporte, Frankrike, +1.16, 58) Jakob Söderqvist, Sverige, +14.22
 
Jakob säger så här efter att ha fått varit med och tävlat med världens allra bästa endagarscyklister ändå upp till kullerstenen uppe vid Montmartre som är Paris högsta punkt. 

"Det var verkligen tufft där. Jag hade underkapacitet gentemot de bästa där så jag var tvungen att fokusera mycket på positioneringen inför backen så jag hade lite att falla tillbaka på. Men vid kullerstenen en bit upp i backen där så gick snöret. Återhämtningen var god i dag så jag kunde ju jaga på ganska tappert och bra ett tag, men till slut så brast ju energin också när man inte har någon klunga att bädda in sig i", säger Jakob Söderqvist.

"Men det var inte svårt att slutföra loppet ändå med tanke på de fantastiska atmosfären som var överallt", tillägger den Faluboende Sundsvallscyklisten som numera kör för Lidl-Trek Future racing.

Så starkt med tanke på att Söderqvist inte alla var van med lopp med den här konkurrensen och den här längden på lopp.

"Ja, det var det längsta som jag har kört på tävling med en fem-sex mils marginal. Det får jag också vara ödmjuk med att det är någonting som man måste återupprepa för att få in den hårdhet som behövs på slutet", säger Jakob Söderqvist.

Text och foto (innan loppet) av Svenska Cykelförbundet, fria för publicering

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye