Vårdföretagarna

Månadens vårdkörapport: Drygt 4 av 10 av samtliga individer som väntat på en åtgärd inom öron, näsa, hals har väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar.

Dela

I två regioner; Region Skåne och Region Norrbotten var andelen över 50 procent. I Region Skåne var andelen till och med över 60 procent. I ytterligare sex regioner var andelen som väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar över 40 procent. I två regioner; Region Jönköping och Region Kronoberg var andelen under 10 procent.

Näringspolitisk chef
Näringspolitisk chef

Antalet personer som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom öron, näsa, hals uppgick i juni 2024 till cirka 6 300 personer. Drygt 4 av 10 av samtliga individer som väntat på en åtgärd inom öron, näsa, hals har väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar. 

Antalet som väntat på en åtgärd inom öron, näsa, hals längre än 90 dagar var något högre i juni 2024 än i juni 2023 och klart högre än i juni 2022. Jämfört med 2021 var dock nivån något lägre. Andelen av de som väntat på en åtgärd inom öron, näsa, hals låg i juni 2024 i det närmaste på samma nivå som motsvarande månader 2022 och 2023. Andelen är dock lägre än i juni 2021.

Det är mycket stora skillnader mellan regionerna i andelen som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom öron, näsa, hals. I två regioner; Region Skåne och Region Norrbotten var andelen över 50 procent. I Region Skåne var andelen till och med över 60 procent. 

I ytterligare sex regioner var andelen som väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar över 40 procent. I två regioner; Region Jönköping och Region Kronoberg var andelen under 10 procent.

 - Att en stor region som Skåne misslyckas i hela sex av tio fall är anmärkningsvärt. Skåningarna förtjänar en vårdgaranti som går att lita på. Det finns inga ursäkter för att sex av tio skåningar ska behöva vänta i mer än 90 dagar, när ett stort antal privata vårdgivare skulle kunna ge mer vård för varje skattekrona, säger Ida Ingerö, näringspolitisk chef. 

 - Det är fortsatt många som tvingas vänta längre än vårdgarantin för ett första möte med en specialist men nivån är lägre än förra året. Antalet som tvingas vänta längre än 90 dagar på en åtgärd eller operation är dock kvar på samma höga nivån som 2023, säger Björn Arnek, branschekonom. 

Se listan region för region i bifogad rapport.

Kontakter

Bilder

Näringspolitisk chef
Näringspolitisk chef
Ladda ned bild
Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Björn Arnek - branschekonom Vårdföretagarna
Inga restriktioner
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Månadens vårdkörapport: 36 000 personer har väntat längre än ett år för att få vård. I flera regioner har var tionde patient fått vänta längre än ett år på en åtgärd eller operation.9.1.2025 08:56:04 CET | Pressmeddelande

I åtta av 20 regioner var andelen som hade väntat längre än ett år på en åtgärd eller operation över 10 procent. Högst andel var det i Region Västerbotten, med drygt 14 procent. Övriga regioner där andelen var över 10 procent var Värmland, Norrbotten, Östergötland, Västernorrland, Jämtland Härjedalen, Dalarna och Skåne. Högst andel som väntat längre än 365 dagar på en första kontakt med en specialist var det i Region Norrbotten. Där uppgick andelen till drygt 22 procent i november 2024.

Månadens Assistansbarometer: Minskningen av antalet personer med rätt till assistans blir ännu tydligare när hänsyn tas till befolkningsutvecklingen19.12.2024 09:09:25 CET | Pressmeddelande

December månads Assistansbarometer från Vårdföretagarna granskar i en specialstudie hur den kraftiga nedgången av personer med rätt till assistansersättning enligt LSS förhåller sig till befolkningsutvecklingen i stort. Antalet med rätt till assistans borde ökat i takt med att befolkningen ökat. Men då man i stället dragit in rätten till assistans för allt fler leder befolkningsökningen till att andelen med rätt till assistans i stället sjunker ännu mer. Med samma andel av befolkningen med rätt till statlig assistans som 2015 borde över 17 350 individer ha detta. Idag är antalet assistansberättigade i stället enbart 13 300 individer.

Demoskopundersökning arbetsmiljö på 32 områden : Anställda inom vård- och omsorg är nöjdare med sin arbetssituation hos privata utförare på samtliga områden.12.12.2024 07:26:21 CET | Pressmeddelande

Demoskop har på Vårdföretagarnas uppdrag ställt 32 frågor till mer än 2000 medarbetare inom sjukvård eller omsorg, hos både privata och offentliga arbetsgivare. Frågorna rör arbetsvillkor, arbetsmiljö, relationer till kollegor och chef och inte minst hur dessa faktorer påverkar vården och omsorgen av patienter och brukare. På alla 32 områden väljer de anställda att ge privata vård- och omsorgsgivare högre betyg i jämförelse med offentliga arbetsgivare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye