Demoskopundersökning arbetsmiljö på 32 områden : Anställda inom vård- och omsorg är nöjdare med sin arbetssituation hos privata utförare på samtliga områden.
Demoskop har på Vårdföretagarnas uppdrag ställt 32 frågor till mer än 2000 medarbetare inom sjukvård eller omsorg, hos både privata och offentliga arbetsgivare.
Frågorna rör arbetsvillkor, arbetsmiljö, relationer till kollegor och chef och inte minst hur dessa faktorer påverkar vården och omsorgen av patienter och brukare.
På alla 32 områden väljer de anställda att ge privata vård- och omsorgsgivare högre betyg i jämförelse med offentliga arbetsgivare.
Det övergripande indexet (det som kallas Arbetsmiljöindex) inom omsorg hade privata ett värde på 68 (100 är max) medan offentliga hade ett på 59. Största skillnader mellan privat och offentligt är det inom kvalitetsområdena Arbetsförhållanden, Hållbarhetsarbete och Ledning organisation där skillnaderna är mellan 9 och 8 enheter.
Även avseende kvalitetsområden Din närmaste chef, patientvård och kvalitet är skillnaderna relativt stora, 6 enheter. Den privata sektorn lyckas bättre med att skapa en positiv arbetsmiljö jämfört med den offentliga sektorn, vilket kan bero på en mer effektiv lednings- och organisationsstrukturer.
Läs hela undersökningen i bifogad fil.
- Vårdens och omsorgens kvalitet är helt avhängig personalens engagemang och trivsel. Detta samband ser vi i flera undersökningar. Där personalen trivs där ökar också kvaliteten. Politiker som funderar över hur vi ska klara vårdens och omsorgens kompetensförsörjning bör verkligen begrunda resultatet av Demoskops undersökning, där medarbetarna uttrycker ett högre betyg för privata utförare på samtliga 32 områden. Det är uppenbart att offentliga utförare har mycket att lära av de privata. I stället för smutskastning av vårdens och omsorgens arbetsmiljö har vi ett gemensamt ansvar att ge en sann bild av våra verksamheter och inspirera framtidens medarbetare att välja att arbeta hos oss. Bara då kan vi tillsammans framtidssäkra välfärden, säger Antje Dedering förbundsdirektör.
Kontakter
Mikael RomeroPressansvarigVårdföretagarna
Tel:072-5469928mikael.romero@vardforetagarna.seBilder
Dokument
Länkar
Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare
Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.
Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.
Läs mer på Vårdföretagarna.se
Följ Vårdföretagarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna
Ny äldreboendeprognos: Antalet äldre som har behov av plats på särskilda boenden ökar med 28 000 mellan år 2022 och år 203211.12.2024 08:36:04 CET | Pressmeddelande
Idag presenterar Vårdföretagarna årets boendeprognos för behovet av särskilda boenden. De närmaste 10 åren kommer vi att bli 250 000 fler svenskar som är över 80 år. Antalet äldre som har behov av plats på särskilda boenden ökar med 28 000 mellan år 2022 och år 2032.
Månadens vårdkörapport: Väntetider på en åtgärd/operation i Region Skåne. Var tionde person i kön har väntat längre än ett år.4.12.2024 09:11:16 CET | Pressmeddelande
Månadens specialstudie granskar väntetiderna på en åtgärd/operation inom de fyra antalsmässigt största specialiteterna (gynekologi, ortopedi, ögon samt öron, näsa, hals) inom den planerade specialistvården i Region Skåne.
Månadens Assistansbarometer: Stora skillnader mellan olika åldersgrupper inom personlig assistans.28.11.2024 07:17:43 CET | Pressmeddelande
Trots att antalet timmar för barn upp till 14 år ökat allra mest (+22,5 timmar per vecka på fem år) så ligger den åldersgruppen fortsatt under genomsnittet. Vårdföretagarna kan också konstatera att antalet vuxna individer med rätt till statlig personlig assistans fortsätter att minska men att antalet barn med assistans ökar.
Månadens vårdkörapport: Nästan hälften av alla kvinnor som väntar på en åtgärd inom gynekologi har väntat längre än vårdgarantin.5.11.2024 10:37:46 CET | Pressmeddelande
Antalet kvinnor som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom gynekologi uppgick i september 2024 till 4 250. Det motsvarade 46 procent av samtliga kvinnor som väntat på en åtgärd inom gynekologi. I två regioner; Region Skåne och Region Värmland var andelen över 60 procent. I ytterligare fyra regioner var andelen som väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar över 50 procent. Se hela listan region för region i bifogad rapport.
Månadens Assistansbarometer: Samband mellan statlig assistans och andra LSS-åtgärder för funktionshindrade i Sveriges län31.10.2024 09:01:33 CET | Pressmeddelande
Vårdföretagarna släpper idag oktober månads Assistansbarometer. Månadens specialgranskning har handlat om det finns ett samband mellan färre individer som har rätt till statlig assistans och andra LSS-åtgärder som kommunerna tillhandahåller. Vårdföretagarna har granskat rätt till kommunalt beslutad assistans och LSS-boende. Det finns inget samband. Vilket tyder på att personer med funktionsnedsättning har olika stor rätt till hjälp beroende på var i landet man bor. Vårdföretagarna menar att detta strider mot den likabehandlingsprincip som finns i Sverige. Se hela listan län för län.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum