Sigtuna kommun

Unika brunnslocken på plats i Sigtuna

Dela

Glöm A-brunnar och K-brunnar. När det var dags för Sveriges äldsta gata att renoveras gav Sigtuna kommun Annie Winblad Jakubowski i uppdrag att gjuta brunnslock efter tre historiska mynt. På det sättet får stadens unika historia följa med in i framtiden. Nu ligger de första brunnslocken på plats längs Stora gatan.

Närbild på det brunnslocket som har namnet "Björn" skrivet på sig med runor.
Annie Winblad Jakubowskis ena brunnslock, gjort efter det mystiska "Björn-myntet". Locket har mättats med rost som nu kommer att nötas bort av fotgängare. Foto: Sigtuna kommun.

Sigtuna är Sveriges första stad med Sveriges äldst bevarade gata: Stora gatan. Tidigare i år påbörjade Sigtuna kommun en renovering av gatan och valde då ett annorlunda drag: gatans brunnslock gavs formen av tre historiska mynt med koppling till platsen.

- Det många kanske inte vet är att Sveriges allra första mynt präglades här för tusen år sedan, säger Anders Söderberg som är arkeolog vid Sigtuna museum & Art.

Uppdraget gick till skulptören Annie Winblad Jakubowski, känd för bland annat den ”randiga” 1-kronan och tidigare utrikesministern Anna Lindhs gravsten. När hon fick frågan blev hon överlycklig. Och när hon satte igång blev hon nästan besatt.

- Det var beroendeframkallande! Jag jobbade som en galning under våren och sommaren förra året. På morgnarna steg jag upp, tog på mig morgonrocken och satte igång direkt. Det skulle kunna jämföras med en komplicerad stickning. Det är svårt att låta bli så man håller på tills den är klar, berättar hon.

Nu finns de första brunnslocken på plats, bland annat i korsningen Långgränd-Stora gatan. Under våren och sommaren har de visats på Sigtuna museum och väckt stort intresse bland besökarna.

- När folk får höra att mynten ska bli brunnslock säger de att det är genialt och roligt att föra ut historien på gatan såhär. På så sätt blir den ju tillgänglig för alla, säger Ted Hesselbom som är chef på Sigtuna museum & Art.

Den som promenerar över brunnslocken kan se hur locken är helt täckta av rost. Det beror på att de mättats för att inte fortsätta rosta av väder och vind.

- Allt eftersom människor går över dem kommer rosten att nötas bort och formen träder fram. Det är precis som med läder, det blir bara vackrare ju mer det används, säger Annie Winblad Jakubowski.

Fakta om brunnslocken

  • Skulptören Annie Winblad Jakubowski har formgivit fjorton stycken brunnslock efter tre mynt med koppling till Sigtuna.
  • Brunnslocken skulpterades först i lera och gjöts sedan i järn på Tierps Järnbruk.
  • Det första brunnslocket är gjort efter ett mynt som slogs i Sigtuna för kung Olof Skötkonung. Det präglades i Sigtuna mellan år 995-1005 och är ett av Sveriges allra första egna mynt.
  • Det andra brunnslocket är gjort efter en av förlagorna till den tidiga svenska myntningen, präglat av myntmästare Godwine i London för kung Ethelred II mellan år 997-1003. Godwine kan även ha varit verksam i Sigtuna eftersom han står skriven som ansvarig myntmästare på ett av kung Olof Skötkonungs mynt. Förlagan hittades i Sigtuna.
  • Det tredje brunnslocket är gjort efter ett mynt som kan vara en vikingatida myntförfalskning eller något slags medalj. Det är gjort av försilvrad koppar och har namnet Björn skrivet med runor. Ingen vet vem denne Björn egentligen var. Myntet hittades på Sigtuna museums egen tomt och är ett helt unikt Sigtunaföremål.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Alla tre brunnslock på rad längs Stora gatan, som kantas av butiker.
Nu är de första brunnslocken på plats längs Stora gatan. Med sig har de en bit av Sigtunas unika historia.
Foto: Sigtuna kommun.
Ladda ned bild

I Sigtuna kommun bor 52 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye