Strandade näbbvalar undersökta hos SVA
I slutet av juli rapporterades tre strandade näbbvalar vid Bjärehalvön. En lyckades ta sig loss medan de två andra dog. Båda valarna, en hona och en hane av arten Sowerbys näbbval, har undersökts hos SVA i Uppsala men orsaken till strandningen är ännu oklar.

Ett team av veterinärer och marinbiologer från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Naturhistoriska riksmuseet (NRM) hjälptes åt att undersöka näbbvalarna. De visade sig vara en ung hane på 522 kg och en ung hona på 409 kg, bägge var ca 3,5 m långa.
– Båda näbbvalarna var i fint skick, med bra hull och inga sjukliga förändringar. Eftersom så få näbbvalar har obducerats i världen så är varje individ värdefull och bidrar med viktig information om arten. Deras huvuden har genomgått CT-skanning och prover har tagits för vidare mikroskopiska och mikrobiologiska undersökningar, säger Moa Naalisvaara Engman, marinbiolog på SVA.
Det var i slutet av juli som privatpersoner kontaktade NRM om att tre näbbvalar strandat vid Bjärehalvön. En av valarna lyckades ta sig loss medan de två andra dog. Näbbvalarna bogserades till hamnen i Båstad och bärgades med hjälp av Länsstyrelsen Skåne, Kullabergsguiderna, privatpersoner och Båstad kommun för att sedan transporteras till SVA.
Sowerbys näbbval blir drygt fem meter lång som vuxen och kan väga över ett ton. Den lever oftast i små grupper om uppemot tio individer på stora djup i Nordatlanten. Det är väldigt ovanligt att Sowerbys näbbval påträffas i svenska vatten. Trots att strandningar sker väldigt sällan verkar strandningsfrekvensen ha ökat de senaste tio åren.
– Det är mycket ovanligt med strandningar av Sowerbys näbbvalar, de håller annars till på stora djup i Atlanten. Under mer än hundra år har vi bara fått in fem individer tidigare, säger Anna Roos på NRM.
En Sowerbys näbbval strandade i Joggesö, Blekinge år 2015, tre strandade i Åbyfjorden, Bohuslän 2019 och ytterligare en individ hittades traumatiskt skadad och avlivades i Öckerö utanför Göteborg 2020. Dödsorsakerna på de strandade djuren, inklusive de som undersöktes nyligen är oklar, men alla var unga ej könsmogna individer.
SVA och NRM driver gemensamt ett hälso-och sjukdomsövervakningsprogram för marina däggdjur på uppdrag av Havs-och vattenmyndigheten. Årligen undersöks flera tumlare och sälar och ibland påträffas mer sällsynta arter döda i Sverige, som nu Sowerbys näbbval. Skallarna från bägge valar sparas i NRM:s skelettsamling. En stor mängd prover har också sparats till NRM:s miljöprovbank och SVA:s biobank för framtida studier om t.ex. miljögifter, genetik, sjukdomsalstrande bakterier och virus.
Nyckelord
Kontakter
Moa Naalisvaara EngmanMarinbiolog
Tel:018-67 40 08moa.engman@sva.seAnna RoosForskare
Naturhistoriska riksmuseet
Bilder


Länkar
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se - http://www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Säsongens första fall av fågelinfluensa konstaterat – högriskområden införs27.2.2025 15:29:00 CET | Pressmeddelande
Fågelinfluensasäsongen har hitintills varit lugn och det var nästan ett år sedan det senast påvisades högpatogen fågelinfluensa på vilda eller tama fåglar i Sverige. Men nu har fågelinfluensa konstaterats på en anläggning med hägnade fasaner i Skåne och på en svan som hittats död i Stockholm. Samtidigt rapporteras internationellt om ökat antal fall i vårt närområde och vi har också rapporter om fler misstänkta fall på vilda fåglar.
Sverige får nationellt laboratorium för växtskadegörare23.1.2025 06:55:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger SVA uppdraget att starta ett nationellt referenslaboratorium för diagnosticering av växtskadegörare. Att Sverige får ett eget referenslaboratorium kommer bidra till en snabbare diagnosticering och bekämpning av växtskadegörare.
Parasiten fårstyng påvisad för första gången sedan 1800-talet22.1.2025 08:55:24 CET | Pressmeddelande
Larver av fårstyng, Oestrus ovis, har hittats i får på Gotland när en tacka med centralnervösa symtom avlivades och obducerades. I bihålorna påvisades cirka 2 cm stora larver som artbestämdes morfologiskt och molekylärt.
Lammen ska inte tystna – forskningsprojekt om anaplasmabakterier startar19.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Anaplasmos är en sjukdom som orsakar stort lidande hos framförallt lamm. Fårägare drabbas även ekonomiskt; om lammen dör uppstår avsevärda produktionsförluster. Projektet När lammen tystnar tilldelas 3 miljoner kronor för forskning om sjukdomen.
Vinter – men fortsätt rapportera fästingar17.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Fästingfynd görs numera över hela året och vintersäsongen är extra intressant för forskningen. I södra och mellersta Sverige kan det lilla spindeldjuret fortfarande hittas, oftast på din hund eller katt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum